Ministers noemen geen namen politici over Russische inmenging

Nieuws
De demissionaire ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) willen geen namen delen van politici die mogelijk geld hebben gekregen van Rusland. Ze bleven desgevraagd op de vlakte en zeiden dat dit bij de geheime diensten AIVD en MIVD ligt. Ze wilden ook niet zeggen of er namen van Nederlandse politici bekend zijn.
anp
donderdag 28 maart 2024 om 12:42
Afbeelding
beeld anp

"Er is sprake van een heel offensief Rusland, dat inderdaad ook Nederlandse politici probeert te beïnvloeden", zei De Jonge voor aanvang van de ministerrraad. De geheime dienst AIVD waarschuwt hier ook al langer voor, benadrukt de minister. Hij noemt het "natuurlijk gewoon een ondermijning van de democratische rechtsorde."

De Tweede Kamer wil in debat over het onderwerp. PVV-leider Geert Wilders zei dat hij "man en paard", kortom de namen van de politici die mogelijk geld ontvingen uit Rusland, wil weten. De Jonge bereidt een brief voor in aanloop naar het debat. Wat hij daarin gaat delen blijft onduidelijk. "We delen publiek wat we publiek kunnen delen."

Ollongren noemde het belangrijk dat Nederland "niet naïef" is. "Het kan alle democratische landen overkomen, dus ook Nederland." Minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) vindt Russische beïnvloeding "zeer verwerpelijk".

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Steunbetuiging voor Spaanse premier die twijfelt over aanblijven

Duizenden aanhangers van de Spaanse Socialistische Partij hebben in Madrid steun betuigd aan premier Pedro Sánchez, die zegt te twijfelen over zijn positie en maandag zijn besluit bekend wil maken.

Afbeelding

Tesla schrapt bijna 700 banen in Nevada om tegenvallende verkopen

Tesla schrapt bijna zevenhonderd banen in zijn fabriek in de Amerikaanse stad Sparks in de staat Nevada. De autofabrikant maakte onlangs bekend dat wereldwijd meer dan 10 procent van de banen verdwijnt. Het schrappen van de arbeidsplaatsen in Sparks is onderdeel daarvan.

Afbeelding

Berg metalen in brand bij sloperij in Haarlem

In Haarlem woedt een brand bij een auto- en scheepssloperij aan de Hendrik Figeeweg, in de wijk Waarderpolder. Volgens de veiligheidsregio Kennemerland staat er een berg schroot in brand.

Afbeelding

Stroom feestvierders in trein langzamer op gang door slecht weer

Door het slechte weer heeft het zaterdag wat langer geduurd voordat de stroom feestvierders in de treinen op gang kwam. Maar rond 14.00 uur is het druk geworden op de stations in de steden waar koningsdagevenementen plaatsvinden, meldt de NS, die ook laat weten dat de drukte be..

Afbeelding

Koning sluit Koningsdag in Emmen af: het kon minder

Koning Willem-Alexander is dankbaar dat hij Koningsdag dit jaar in Emmen heeft mogen vieren. 'Emmen is een hele sterke stad waar je graag wilt wonen, waar alles gebeurt', sprak de koning in zijn dankwoord aan het publiek.

Afbeelding

Te weinig doses blauwtongvaccin tot eind mei, meldt LTO

De doses vaccin tegen het blauwtongvirus voor schapen en runderen die in mei komen, zijn niet genoeg voor alle dieren, meldt LTO zaterdag. Begin mei komen de eerste miljoen doses in Nederland en twee weken later nog een miljoen, maakte demissionair landbouwminister Piet Adema v..