Direct naar artikelinhoud

Tweede Kamer wil 25 april als landelijke dag tegen antisemitisme

De Tweede Kamer wil dat 25 april de landelijke dag tegen antisemitisme wordt. Elk jaar rond die datum moet de Tweede Kamer ook een plenair debat voeren over antisemitisme. Het voorstel hiertoe van JA21 wordt breed ondersteund door de Kamer, zo bleek donderdag tijdens een Kamerdebat.

Koning Willem-Alexander in gesprek met Joodse scholieren van de Amsterdamse middelbare school Maimonides en leerkrachten over hun ervaringen met antisemitisme.Beeld Koen van Weel/ANP

Het toenemende antisemitisme behoeft ‘voortdurende politieke aandacht’, zei Joost Eerdmans (JA21). Zijn motie om 25 april uit te roepen tot landelijke dag tegen antisemitisme is medeondertekend door de PVV, VVD, NSC, BBB, SGP, ChristenUnie en CDA. Daarmee staat een ruime Kamermeerderheid achter het plan.

Vrijwel de volledige Kamer, behalve het afwezige Forum voor Democratie, wil dat daders van antisemitisme ook een educatieve straf krijgen, als bijzondere voorwaarde bij een straf die de rechter oplegt. Daarbij kan worden gedacht aan een verplicht bezoek aan het Nationaal Holocaustmuseum. “In theorie kan een rechter dit doen, maar in de praktijk wordt zo’n educatieve maatregel nauwelijks opgelegd,” zei initiatiefnemer Mpanzu Bamenga (D66).

Verstoring 4 mei: ‘Waar mogelijk snelrecht’

En het kabinet gaat een bijeenkomst organiseren waar een brede vertegenwoordiging vanuit de samenleving met elkaar in gesprek gaat over het groeiende antisemitisme in Nederland. Die toezegging deed demissionair minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) in een debat met de Tweede Kamer. Het kabinet ziet ‘meerwaarde’ in het samenbrengen van mensen uit verschillende sectoren zoals het onderwijs, het bedrijfsleven en de culturele sector.

Het idee kwam van Mirjam Bikker (ChristenUnie), die een voorstel deed om een Catshuissessie te organiseren, onder leiding van premier Mark Rutte. Daarin moeten de verschillende sectoren worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid om maatregelen tegen antisemitisme te nemen, zo wil Bikker. Voor het plan is brede steun in de Tweede Kamer.

Yesilgöz zei ook dat bij verstoringen van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei ‘waar mogelijk’ snelrecht zal worden ingezet. “Het is aan het Openbaar Ministerie om dat ter plekke te beoordelen.” Dat geldt ook voor Bevrijdingsdag 5 mei en de Jom Hasjoa Herdenking op 6 mei. Op die dag herdenkt de Joodse gemeenschap over de hele wereld de slachtoffers van de naziterreur.