TikTok klaagt overheid VS aan om dreigende ban of verkoop

Nieuws
De populaire video-app TikTok en het Chinese moederbedrijf ByteDance hebben dinsdag een rechtszaak aangespannen tegen de Amerikaanse overheid. Daarmee proberen ze een in hun ogen "ongrondwettelijke" wet tegen te houden waarmee ByteDance wordt gedwongen zijn Amerikaanse onderdelen te verkopen. Als ByteDance dit niet doet, kan TikTok verboden worden in de Verenigde Staten.
anp
dinsdag 7 mei 2024 om 18:28
Afbeelding
beeld anp

Volgens ByteDance en TikTok wordt ten onrechte beweerd dat er een keuze is. Het voortzetten van de activiteiten in de VS "is simpelweg niet mogelijk: niet commercieel, niet technologisch, niet wettelijk", stellen ze. "Er is geen twijfel mogelijk: de wet zal een sluiting van TikTok tegen 19 januari 2025 afdwingen, waardoor de 170 miljoen Amerikanen die het platform gebruiken om te communiceren op een manier die elders niet te evenaren is, het zwijgen wordt opgelegd."

En zelfs als het verkopen van de Amerikaanse onderdelen wel mogelijk is, zien ByteDance en TikTok dit als een "buitengewone en ongrondwettelijke machtsuitoefening". Daarmee zouden Amerikanen volgens de bedrijven namelijk niet langer verbonden zijn met de rest van de wereld via TikTok. "Een uitkomst die fundamenteel in strijd is met zowel de vrijheid van meningsuiting als de individuele vrijheid", aldus de bedrijven.

Veel westerse landen maken zich zorgen dat Chinese autoriteiten TikTok misbruiken om data van gebruikers te krijgen. Om die reden geldt onder meer voor ambtenaren in de VS en de Europese Commissie een TikTok-verbod op hun werktelefoons. In Nederland geldt een dergelijk verbod niet, al deed het kabinet vorig jaar een oproep aan rijksambtenaren TikTok te verwijderen van hun werktelefoon.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Opnieuw tientallen doden door overstromingen in Afghanistan

Door overstromingen in Afghanistan zijn opnieuw tientallen doden gevallen. In de noordelijke provincie Faryab zijn zeker 66 mensen om het leven gekomen, melden de lokale autoriteiten zondag.

Afbeelding

Buitenlandse militair zwaargewond geraakt bij parachutesprong

Een militair uit het buitenland is zondagmiddag zwaargewond geraakt tijdens een verkeerd afgelopen parachutesprong op Texel, meldt de Koninklijke Marechaussee. Onbekend is nog uit welk land de militair precies komt en of het hier ging om een oefening of een recreatieve sprong.

Afbeelding

Tientallen Fiats in beslag genomen om sticker met Italiaanse vlag

Italiaanse autoriteiten hebben tientallen Fiat Topolino's in beslag genomen omdat op de wagens een Italiaans vlaggetje is geplakt, maar de auto's zijn in werkelijkheid in Marokko in elkaar gezet.

Afbeelding

Macron en Scholz 'diep bezorgd' over omstreden wet Georgië

Frankrijk en Duitsland zijn 'diep bezorgd over de situatie in Georgië', waar het parlement vorige week de zogenoemde buitenlandse-agentenwet aannam. Dat zeggen de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz zondag in een gezamenlijke verklaring.

Afbeelding

Bloomberg: China bereid tot actie als EU doorgaat met onderzoeken

China is bereid tegenmaatregelen te nemen tegen de Europese Unie als het landenblok een reeks onderzoeken naar Chinees beleid en Chinese bedrijven voortzet.

Afbeelding

Politiek mag wensdenken, zegt Van der Plas na kritiek op akkoord

Caroline van der Plas wijst de kritiek van de hand dat in het hoofdlijnenakkoord plannen zitten waarvan de haalbaarheid onzeker is. Andere partijen hebben bijvoorbeeld twijfels bij het voornemen van de nieuwe coalitie om een uitzonderingspositie (opt-out) te bedingen in de Euro..