Biden en Trump winnen Pennsylvania, toch nog veel Haley-stemmers

Nieuws
De Amerikaanse president Joe Biden en zijn Republikeinse uitdager Donald Trump hebben gemakkelijk hun voorverkiezingen in de staat Pennsylvania gewonnen, blijkt uit een prognose van Edison Research.
anp
woensdag 24 april 2024 om 05:17
Afbeelding
beeld anp

De stemming in de oostelijke staat was dan ook een formaliteit: Biden en Trump wonnen begin maart al de nominaties van hun respectievelijke partijen. Geen van beiden krijgt nog te maken met serieuze tegenstand bij de voorverkiezingen.

Dat maakte het des te opmerkelijker dat duizenden Republikeinen op voormalig kandidaat Nikki Haley stemden. Als alle stemmen geteld zijn, eindigt de oud-gouverneur van South Carolina volgens Edison Research op bijna 21 procent van de stemmen - tegen 79 procent voor Trump. Dat zou duiden op ontevredenheid onder een deel van de Republikeinen over de nominatie van Trump.

Bij de Democraten krijgt Biden vermoedelijk ruim 94 procent van de stemmen. 5,6 procent gaat naar zijn enige overgebleven uitdager, Dean Phillips, een Democratisch congreslid dat zich terugtrok uit de race. Ook dat duidt mogelijk op enige onvrede over Biden binnen zijn partij.

Net als eerder in onder meer Michigan en Arizona kreeg Biden te maken met activisten die Democratische kiezers opriepen op hun stembiljet het vakje ‘uncommitted’ aan te vinken - om zo te protesteren tegen Bidens onvoorwaardelijke steun aan Israël in de Gaza-oorlog. De organisatoren in Pennsylvania mikken op 40.000 blanco stemmen. De blanco stemmen waren echter dinsdagavond nog niet geteld, omdat ze handmatig moeten worden ingevoerd. Hoe Biden de Gaza-test heeft doorstaan, wordt vermoedelijk pas in de loop van woensdag bekend.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vier doden na aanval Israël in Zuid-Libanon, Hezbollah vergeldt

Bij een Israëlische luchtaanval op een zuidelijk dorp in Libanon zijn vier mensen uit één familie omgekomen. Dat melden Libanese staatsmedia. De Libanese beweging Hezbollah schoot ter vergelding tientallen raketten op Noord-Israël af.

Afbeelding

Omwonenden grote brand Oss nog niet naar huis

Bewoners van vijf huizen in de directe omgeving van het pand in Oss waar vrijdagochtend brand uitbrak, kunnen voorlopig nog niet naar huis. De woningen hebben te veel rookschade en ook is er veel stankoverlast, zegt een woordvoerster van de gemeente.

Afbeelding

UNRWA-chef zegt dat Israël hem weer toegang tot Gaza ontzegt

Israëlische autoriteiten hebben het hoofd van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA), Philippe Lazzarini, voor de tweede keer de toegang tot Gaza ontzegd sinds 7 oktober. Dat zei Lazzarini in een bericht op X.

Afbeelding

Rapport: stad Johannesburg aansprakelijk voor brand met 76 doden

Het stadsbestuur van Johannesburg is deels aansprakelijk voor de gevolgen van een zware brand in de Zuid-Afrikaanse stad, waarbij 76 doden vielen. Dat is de conclusie van een commissie die onderzoek deed naar de brand, die eind augustus plaatsvond.

Afbeelding

HRW: Israël moet niet censureren maar stoppen met zijn wreedheden

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft zeer kritisch gereageerd op het besluit van Israël om de activiteiten van het netwerk Al Jazeera in zijn land te verbieden.

Afbeelding

Hamas-delegatie dinsdag terug in Caïro voor onderhandelingen

De Hamas-delegatie die sinds zaterdag in Caïro was voor onderhandelingen over een wapenstilstand in Gaza is zondag vertrokken, maar keert dinsdag terug voor verdere gesprekken. Dat melden Egyptische staatsmedia.