Luister naar

Overdwars: Minder strenge regels in de bijstand lijken te werken

Nieuws
Bijstandsgerechtigden die minder achter de broek worden gezeten door de sociale dienst, of die meer mogen bijverdienen naast hun uitkering, vinden sneller werk. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een proef in ­Wageningen.
Eduard Sloot
donderdag 18 oktober 2018 om 17:47
Een werkzoekende in gesprek bij het UWV.
Een werkzoekende in gesprek bij het UWV. anp / Bart maat

Wageningen

Bijstandsgerechtigden moeten doorgaans aan allerlei regels voldoen: ze moeten solliciteren en een ‘tegenprestatie’ leveren. Maar vinden zij misschien sneller een baan als ze wat meer vrijheid krijgen?

Om antwoord te krijgen op die vraag experimenteren vijf gemeenten – Groningen, Wageningen, Tilburg, Deventer en Ten Boer – met een bijstand met minder regels. Bij een aantal bijstandsgerechtigden vervalt de sollicitatieplicht, anderen mogen naast hun uitkering meer geld bijverdienen, of krijgen meer begeleiding aangeboden. Voormalig staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) gaf ruim een jaar geleden groen licht voor de experimenten. Deelname is vrijwillig.

Wageningen kwam donderdag met de eerste bevindingen. ‘Die eerste resultaten laten positieve effecten zien’, zei wethouder Dennis Gudden (D66). Bijstandsgerechtigden die meer vrijheid kregen om hun eigen plan te trekken, bleken sneller werk te vinden, net als de groep die meer begeleiding kreeg aangeboden van de sociale dienst.

De mogelijkheid om naast de uitkering extra geld bij te verdienen, leidde ertoe dat meer bijstandsgerechtigden in deeltijd aan de slag gingen. ‘Het is positief voor de mensen omdat ze meer geld overhouden’, aldus de gemeente. ‘Ook nemen hun kansen op meer werk toe door deze werkervaring. De gemeente heeft er ook voordeel van, omdat er minder bijstand hoeft te worden betaald.’

Het idee is dat het kabinet de resultaten – ook uit andere gemeenten – uiteindelijk verwerkt in het beleid. Volgens Gudden kan het wel een jaar duren voor de definitieve resultaten er zijn. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Conny Helder (Volksgezondheid): ‘Goede zorg tegen een lagere prijs, ik ben daar niet op voorhand voor om dat in te dammen.’

Kamer wil private partijen uit zorg weren, maar de minister ziet nog altijd meer voor- dan nadelen

Ondanks aanhoudende oproepen van de Kamer om private investeerders in de zorg aan banden te leggen, wil demissionair minister Conny Helder niets van een verbod weten. Volgens haar heeft de zorg juist baat bij privaat geld.

Hoogleraar Beatrice de Graaf licht in 2021 het rapport-Joustra over adoptie toe in de Tweede Kamer.

Adoptie van kinderen verbindt SGP en D66 op wonderlijke wijze. Toch beweegt de politiek richting afbouw

Adoptie van kinderen uit andere landen is een gevoelig thema, omdat het aan diepe wensen raakt. Tussen SGP en D66 bestaat er op dit thema zelfs een wonderlijke verbondenheid. Toch wil een Kamermeerderheid ermee stoppen.

'Ongepast': meer had VVD-leider Dilan Yesilgöz niet op te merken over het feit dat Geert Wilders haar fractiegenoot, Kamerlid en staatssecretaris Eric van der Burg een 'eng mannetje' noemde dat 'moet opkrassen'.

'Dat Yesilgöz niet voor Van der Burg gaat staan, tekent de onmacht van deze formatie'

VVD-leider Dilan Yesilgöz die niet pal staat voor haar fractiegenoot Eric van der Burg, en die niet in de bres springt voor het beleid van haar staatssecretaris: dat mag wel het nieuwe dieptepunt van de formatie heten.

Annie Schreijer-Pierik: ‘Ik was blij toen Henri Bontenbal de nieuwe partijleider werd.’

Annie Schreijer bleef met pijn en moeite bij het CDA. 'Uiteindelijk moeten CDA, BBB en NSC weer fuseren'

CDA-Europarlementariër én stemmenkanon Annie Schreijer-Pierik neemt afscheid. Haar voormalig assistent droeg ze aan als BBB-lijsttrekker; zelf bleef ze met pijn en moeite bij het CDA. ‘Ik ben christelijk, geen heilige.’

Rosanne Hertzberger: ‘Vanwege dat stukje natuur ter grootte van twee achtertuinen kunnen boeren in de wijde omtrek geen nieuwe vergunningen krijgen. Dit beleid is niet uit te leggen.’

PVV, NSC en BBB zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien: 'Door D66-beleid zitten wij in deze onzin'

Ten overstaan van een dertigtal boswachters debatteert de Tweede Kamer woensdag ruim zes uur over het natuur- en stikstofbeleid. De formerende partijen PVV, NSC en BBB blijven zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien.

Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg vindt het een 'uitstekende keuze' dat er geen kabinet-Wilders I komt.

Van der Burg ziet geen snelle oplossingen voor hoge asielinstroom, Wilders wil dat ie opkrast

Terwijl de vier formerende partijen zich het hoofd breken over migratie, ziet staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zich geconfronteerd met een tekort aan opvangplaatsen é?n een overbelaste IND.