Luister naar

‘Kinderstraatje’ wil weer met de stint rijden

Nieuws
Kinderdagverblijf Het Kinderstraatje uit Almere wil weer met de stint de weg op. Het wil niet wachten op het veiligheidsonderzoek van TNO, dat pas op z’n vroegst rond de jaarwisseling is afgerond.
Rick Moeliker
donderdag 18 oktober 2018 om 16:35

Utrecht

Het kinderdagverblijf spande daarom een kort geding aan tegen minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur). De zaak diende donderdag in Utrecht. De rechter doet over twee weken uitspraak.

De stint – een elektrische bolderkar, waarvan er in Nederland 3500 rondrijden – mag van het ministerie voor onbepaalde tijd de weg niet meer op. Kinderdagverblijven en BSO’s moeten naar een alternatief zoeken. Dat is erg lastig voor Michelle van Zundert, eigenaar van Het Kinderstraatje, omdat ze geen rijbewijs heeft.

De stint werd na de introductie in 2011 geroemd als een goed en vooral schoon alternatief voor taxibusjes. De minister liet de bolderkar toe op de openbare weg als ‘bijzondere bromfiets’. Er is geen rijbewijs voor nodig.

te breed

De stint was eigenlijk te breed, maar werd toch toegelaten na ‘een visuele test’, zonder technisch onderzoek. Logisch, vonden de twee raadsvrouwen van het ministerie, je moet erop kunnen vertrouwen dat een fabrikant zijn werk goed doet.

Het dodelijk ongeluk eind september in Oss was de aanleiding voor een nieuw onderzoek. Daarbij kwamen vier kinderen om het leven. De bestuurster wist de bolderkar niet tot staan te brengen en het voertuig belandde onder een trein.

De minister liet vrijwel direct een technische verkenning uitvoeren door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), waarbij de stint wel uit elkaar gehaald werd. Uit dit onderzoek bleek dat de bolderkar bij een stroomonderbreking in sommige gevallen op de hoogste snelheid (17 kilometer per uur) gaat rijden en er niet geremd kan worden.

Uit onderzoek van RTL Nieuws bleek dit niet de enige conclusie van het NFI. In het feitenrelaas dat de Tweede Kamer te zien kreeg, was verzwegen dat de stint tot stilstand is te brengen door het loslaten of terugdraaien van de gashendel.

Er wordt nog onderzocht of het ongeluk in Oss het gevolg was van een menselijke fout of technisch falen. Het kort geding draait echter om de vraag of de minister bevoegd is om de stint voor onbepaalde tijd van de weg te halen.

Ja, zeggen de raadsvrouwen van het ministerie. ‘Omdat er op zijn minst grote twijfels zijn of de verkeersveiligheid te waarborgen is.’

Nee, zegt de raadsman van het kinderdagverblijf. ‘Je kunt toch als minister niet eerst innovatieve voertuigen toejuichen, ze erkennen en die erkenning nu zomaar terugtrekken, zonder dat dit bij wet geregeld is.’

Door de schorsing voor onbepaalde tijd weet zijn cliënt niet waar ze aan toe is. De beslissing van de minister is volgens de raadsman te drastisch. ‘Als een Mercedes-busje in brand vliegt, ga je toch ook niet alle Mercedes-busjes verbieden?’

Het stoort hem ook dat het onderzoek dat TNO uitvoert, pas op z’n vroegst tegen de jaarwisseling is afgerond. ‘Zo’n simpel vervoermiddel. Dat kan toch wel wat sneller?’

Het ministerie werpt tegen dat de stint na de keuring in 2011 tussentijds is veranderd, wat het huidige onderzoek lastiger zou maken.

veiligheid voorop

De makers van de stint zijn niet bij het kort geding betrokken, laat medeoprichter Edwin Renzen weten. ‘Een bewuste keuze. Want ook al zou de stint na dit kort geding weer de weg op mogen, daarmee is het vertrouwen nog niet terug. Terwijl dat erg belangrijk is, het gaat hier over het vervoeren van kinderen. We zien daarom liever dat onafhankelijke experts zich na een grondig onderzoek uitspreken over de deugdelijkheid van de stint. Dat maakt meer indruk dan een uitspraak van de rechter. We gaan hier daarom over in gesprek met het ministerie.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Koningin Juliana neemt deel aan de Drentse fietsvierdaagse in juli 1975.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.