Xi vraagt China niet te bekritiseren over rol in oorlog Oekraïne

Nieuws
China draagt constructief bij aan het vinden van een oplossing voor de oorlog in Oekraïne en het is onrechtvaardig om het land in een negatief daglicht te zetten in het kader van het conflict. Dat zei de Chinese president Xi Jinping tijdens zijn bezoek aan Frankrijk.
anp
maandag 6 mei 2024 om 21:57
Afbeelding
beeld anp

‘We aanvaarden niet dat een derde land de schuld krijgt en wordt besmeurd’, zei Xi. China kijkt volgens hem niet langs de zijlijn toe. ‘We hebben altijd een positieve rol gespeeld bij het bereiken van vrede.’

Westerse landen hebben regelmatig kritiek gegeven op China omdat het de Russische invasie van Oekraïne nooit openlijk heeft veroordeeld. Ook heeft Beijing zijn diplomatieke en economische betrekkingen met Moskou alleen maar versterkt sinds de start van de Russische invasie in februari 2022.

China ziet zichzelf juist als een neutrale partij in het conflict. Begin 2023 deed het land een vredesvoorstel, maar dat heeft niet tot resultaten geleid. Volgens westerse leiders was het plan vaag en niet concreet.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Politiek mag wensdenken, zegt Van der Plas na kritiek op akkoord

Caroline van der Plas wijst de kritiek van de hand dat in het hoofdlijnenakkoord plannen zitten waarvan de haalbaarheid onzeker is. Andere partijen hebben bijvoorbeeld twijfels bij het voornemen van de nieuwe coalitie om een uitzonderingspositie (opt-out) te bedingen in de Euro..

Afbeelding

Congolees leger zegt staatsgreep te hebben verijdeld

In de Democratische Republiek Congo heeft het regeringsleger in de nacht van zaterdag op zondag een staatsgreep verijdeld, meldt een woordvoerder in een korte toespraak op de staatsomroep. Er werden verschillende arrestaties verricht.

Afbeelding

Remkes vindt dat Plasterk geen premier moet worden

VVD-prominent en oud-informateur Johan Remkes vindt dat Ronald Plasterk geen premier moet worden. Zaterdag publiceerde NRC wederom over mogelijke misstanden rondom een patentaanvraag door Plasterk voor kankervaccins, die hem financieel en juridisch in problemen kunnen brengen.

Afbeelding

Krant: Sony alleen geïnteresseerd in bezittingen Paramount

De filmtak van Sony en investeerder Apollo hebben geheimhoudingsovereenkomsten ondertekend die hen in staat stellen de boeken van Paramount te bekijken voorafgaand aan een mogelijk bod op bezittingen van de filmstudio.

Afbeelding

Brussels Airlines maakt formeel bezwaar tegen vergunning Zaventem

Brussels Airlines maakt formeel bezwaar tegen de nieuwe omgevingsvergunning voor Brussels Airport, ook wel bekend als Zaventem, omdat Europese regels bij de totstandkoming ervan niet zouden zijn gerespecteerd.

Afbeelding

Eden Golan zingt beladen songfestivalinzending alsnog in Tel Aviv

De Israëlische zangeres Eden Golan heeft een week na het Eurovisie Songfestival alsnog de beladen originele versie van haar inzending in het openbaar gezongen. Dat deed ze zaterdagavond tijdens een manifestatie in Tel Aviv.