18 oud-adviseurs Trump aangeklaagd voor geknoei verkiezingen

Nieuws
In Arizona zijn achttien oud-adviseurs van Donald Trump aangeklaagd voor het proberen ongedaan maken van de verkiezingsnederlaag van de toenmalige president in 2020. Dat maakte het openbaar ministerie van de staat bekend op woensdag.
anp
donderdag 25 april 2024 om 04:31
Afbeelding
beeld anp

Huidig presidentskandidaat Trump wordt genoemd als een niet-aangeklaagde medeplichtige van onder anderen Rudy Giuliani, zijn oud-raadsheer, en Mark Meadows, zijn toenmalige kabinetschef. Zij probeerden de overwinning van huidig president Joe Biden in verschillende staten ongedaan te maken. Daarnaast werden elf plaatselijke Republikeinse partijleden aangeklaagd, onder wie de oud-voorzitter. In Arizona won Biden nipt met een verschil van 10.457 stemmen.

De naam van Giuliani wordt samen met die van zes andere beklaagden geheim gehouden tot ze kunnen worden ingelicht, maar zijn woordvoerder heeft laten weten dat de oud-burgemeester is aangeklaagd. Hij noemt de aanklacht politiek gemotiveerd. ‘Burgemeester Rudy Giuliani is er trots op om op te komen voor de talloze Amerikanen die gerechtvaardigde zorgen hebben geuit over de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020’, aldus de woordvoerder.

In een civiele fraudezaak in Georgia werd Giuliani eerder veroordeeld tot een schadevergoeding van meer dan 148 miljoen dollar (bijna 136 miljoen euro) voor valse beweringen die hij deed rond de presidentsverkiezingen van 2020. In Washington DC en Georgia hangen Trump nog vergelijkbare rechtszaken boven het hoofd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nationale Herdenking op Dam verloopt rustig

De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam is zonder incident verlopen. Tijdens de twee minuten stilte om 20.00 uur was het op en rond de Dam ook stil. Er waren bij de herdenking naar schatting van het Comité 4 en 5 mei ongeveer 4000 mensen aanwezig.

Afbeelding

Maar 4000 mensen op de Dam bij Nationale Herdenking

Bij de Nationale Herdenking op de Dam zijn zaterdagavond 4000 mensen aanwezig, meldt het Comité 4 en 5 mei een kwartier voor het begin van de dodenherdenking. Dat is inclusief de genodigden die voorafgaand in de Nieuwe Kerk aanwezig waren.

Afbeelding

Half uur voor Nationale Herdenking 2000 mensen op de Dam

Om 19.30 uur, een half uur voor het begin van de Nationale Herdenking, zijn er zo'n 2000 toeschouwers op De Dam, meldt het Comité 4 en 5 mei. Bezoekers moesten zich vooraf aanmelden en er zijn 10.000 mensen welkom bij de dodenherdenking om 20.00 uur.

Afbeelding

VN-organisatie ziet hongersnood in noorden Gazastrook

Volgens de directeur van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) is er al een 'echte' hongersnood in het noorden van de Gazastrook.

Afbeelding

Dodental na overstromingen Brazilië loopt verder op

Het dodental door zware overstromingen en modderstromen in het zuiden van Brazilië is verder opgelopen. Inmiddels staat de teller op 56, daarnaast gelden 67 personen als vermist.

Afbeelding

Bekende belegger Warren Buffett brengt belang in Apple fors terug

De bekende belegger Warren Buffett heeft zijn belang in Apple flink verkleind. Dat meldt de inmiddels 93-jarige Amerikaan in de kwartaalcijfers van zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway.