Hooggerechtshof VS buigt zich over onschendbaarheid Trump

Nieuws
Het Amerikaanse hooggerechtshof buigt zich over de vraag of Donald Trump strafrechtelijk vervolgd kan worden voor zijn handelen als president. Hoewel het nog de vraag is of Trump kans maakt om de zaak te winnen, lijkt hij wel tijd gekocht te hebben in de zaak rond beschuldigingen dat hij probeerde te knoeien met de uitslag van de presidentsverkiezingen in 2020.
anp
donderdag 25 april 2024 om 04:29
Afbeelding
beeld anp

Het is voor het eerst dat het hooggerechtshof zich buigt over deze vraag, maar de strafzaak tegen Trump is ook uitzonderlijk. Hij is de eerste oud-president die zich voor de rechter moet verantwoorden in een strafzaak. Zo trad Richard Nixon in 1974 af voor het tot vervolging kon komen rond het Watergateschandaal, waarna zijn opvolger Gerald Ford hem gratie verleende.

Trump zegt dat een president onschendbaar moet zijn, maar juristen zeggen dat dat niet blijkt uit de grondwet. Als het hooggerechtshof dat ander ziet, zou dat een enorme uitbreiding van de macht van de president betekenen. Critici wijzen erop dat die macht makkelijk misbruikt kan worden.

In ieder geval heeft de behandeling van de zaak door de hoogste federale rechters geleid tot uitstel van de zaak rond inmenging in het verkiezingsproces. De speciale aanklager Jack Smith hoopte de zaak eigenlijk al in maart van dit jaar te kunnen beginnen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VN-organisatie ziet hongersnood in noorden Gazastrook

Volgens de directeur van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) is er al een 'echte' hongersnood in het noorden van de Gazastrook.

Afbeelding

Dodental na overstromingen Brazilië loopt verder op

Het dodental door zware overstromingen en modderstromen in het zuiden van Brazilië is verder opgelopen. Inmiddels staat de teller op 56, daarnaast gelden 67 personen als vermist.

Afbeelding

Bekende belegger Warren Buffett brengt belang in Apple fors terug

De bekende belegger Warren Buffett heeft zijn belang in Apple flink verkleind. Dat meldt de inmiddels 93-jarige Amerikaan in de kwartaalcijfers van zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway.

Afbeelding

Sadiq Khan herkozen als burgemeester van Londen

De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, is zoals verwacht herkozen. BBC en Sky News melden op basis van voorlopige uitslagen dat de politicus van Labour heeft gewonnen van Susan Hall van de Conservatieve Partij en een derde termijn krijgt in de Britse hoofdstad.

Afbeelding

Tientallen mensen bij herdenking bij Joodse begraafplaats Tacozijl

Naar schatting hebben zo'n 75 mensen bij de Joodse begraafplaats in het Friese buurtschap Tacozijl de jaarlijkse dodenherdenking bijgewoond. Normaal gesproken komen op die herdenking ongeveer vijftien mensen af, maar een oproep van de Friese commissaris van de Koning Arno Brok..

Afbeelding

Kredietwaardigheid Turkije omhoog door normaler economisch beleid

Kredietbeoordelaar S&P Global is positiever geworden over de financiële gezondheid van Turkije. Vooral het feit dat er bij de Turkse regering eindelijk weer sprake is van een orthodoxer economisch beleid, wordt door het toonaangevende ratingbureau gewaardeerd.