Blinken: moeten verantwoordelijk omspringen met onenigheid China

Nieuws
De Verenigde Staten en China moeten op een verantwoordelijke manier omspringen met hun meningsverschillen. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken donderdag aan de start van een meerdaags bezoek in China.
anp
donderdag 25 april 2024 om 05:13
Afbeelding
beeld anp

In Sjanghai gaat Blinken nog studenten en zakenlui ontmoeten. Daarna reist hij naar Beijing voor ontmoetingen op vrijdag met zijn evenknie Wang Yi en mogelijk president Xi Jinping. Daarmee wil de regering van VS-president Joe Biden de communicatie openhouden met de belangrijkste geopolitieke rivaal van de VS en het risico op conflict beperken.

Voorafgaand een ontmoeting met de plaatselijke topman van de machthebbende communistische partij in Sjanghai zei Blinken dat Biden hecht aan een ‘directe en duurzame’ dialoog tussen de twee grootste economieën ter wereld, na jaren van toenemende spanningen. ‘We hebben een verplichting voor onze mensen, en zelfs een verplichting jegens de wereld, om de relatie tussen onze twee landen op verantwoorde wijze te beheren’, aldus Blinken.

‘Of we nu kiezen voor samenwerking of confrontatie, het beïnvloedt het welzijn van beide volkeren, beide landen en de toekomst van de mensheid’, vulde partijbaas Chen Jining aan.

Tijdens de topontmoetingen in Beijing zou de toon meer gespannen kunnen zijn. Terwijl Blinken voet aan de grond zette in Sjanghai ondertekende Biden een wet die 8 miljard dollar (7,5 miljard euro) voorziet om de militaire macht van China tegen te gaan, evenals miljarden aan defensiehulp voor Taiwan. Ook is in de VS net een wet goedgekeurd die mogelijk leidt tot een verbod van de populaire Chinese videoapp TikTok.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Delegatie Hamas aangekomen in Egypte voor overleg over bestand

Onderhandelaars van Hamas zijn zaterdag gearriveerd in Egypte, berichten Egyptische media. In dat land wordt onderhandeld over een nieuw bestand in de Gazastrook. Hamas moet nog laten weten of het instemt met een voorstel dat nu op tafel ligt.

Afbeelding

410 lokale 4 mei-herdenkingen aangemeld voor herdenkingskaart

Dit jaar hebben zich 410 organisatoren gemeld voor de zogeheten 'digitale herdenkingskaart', laat een woordvoerder van het Nationaal Comité 4 en 5 mei weten. Via deze online kaart kunnen mensen direct zien waar in Nederland herdenkingen plaatsvinden.

Afbeelding

Vrouw slaat andere vrouw op hoofd met plastic bierpul in Breda

De politie heeft vrijdagavond laat een vrouw opgepakt omdat zij in een horecagelegenheid in Breda een andere vrouw op haar hoofd sloeg met een plastic bierpul. Het slachtoffer, een 26-jarige Bredase, werkt in een horecazaak aan de Havenmarkt. Rond 23.

Afbeelding

Brand Oss onder controle, pand gecontroleerd uitgebrand

De brand bij het distributiecentrum Vice Versa aan de Kanaalstraat in Oss is na ruim 28 uur onder controle, meldt de veiligheidsregio Brabant-Noord zaterdag. Het hele pand is verloren gegaan. Het was een grote loods van 300 bij 150 meter die vol stond met levensmiddelen.

Afbeelding

Kevin Spacey reageert op beschuldigingen in nieuwe documentaire

Kevin Spacey heeft gereageerd op beschuldigingen van misbruik die tegen hem gedaan worden in de nog te verschijnen documentaire Spacey Unmasked.

Afbeelding

Rusland meldt nieuwe raketaanval op de Krim

Het Russische ministerie van Defensie meldt meerdere raketten te hebben onderschept die op de Krim waren afgevuurd. De luchtverdediging heeft volgens een verklaring vier ATACMS-projectielen neergehaald. Die worden door de Verenigde Staten geleverd aan Oekraïne.