23 februari 2018 om 03:00
Luister naar

Het is smoezelig, maar het moet wel

vierde vrijdag van de maand een column over economische of Europese zaken.

Cees Veerman gaat ons redden. De voormalige landbouwminister gaat de Europeanen vertellen over de voordelen van de pulsvisserij. Minister Carola Schouten stuurt hem weg om ‘te verkennen wat de mogelijkheden zijn om weer het gesprek te voeren’, aldus de huidige visminister. In maart starten de onderhandelingen over de vraag hoe het Europarlement, dat het pulsvissen wil verbieden, tegemoet kan worden gekomen.

Mogelijkheden verkennen – dat is een dure omschrijving van wat dutchnews.nl doeltreffend boven een artikel over Veermans missie zette: ‘Dutch appoint former minister to lobby EU over pulse fishing’. De oud-minister gaat lobbyen.

Nou ja, formeel niet, want lobbyen heeft iets smoezeligs. Van origine is het niets anders dan een ander informeren en proberen naar jouw kant te trekken. In Brussel – waar regels voor 28 EU-lidstaten worden bepaald – is het een industrie geworden, waar het recht van de sterkste geldt. Daarom zijn auto’s vervuilender dan nodig en sigaretten dodelijker dan ooit. Als multinationals iets mompelen over werkgelegenheid, wil Brussel wel buigen.

schaamteloos

Diverse Europarlementariërs doen hier graag aan mee. In Brussel kan het zomaar gebeuren dat zij het algemeen belang over het hoofd zien. Zo was de Brit Malcolm Harbour als voormalig auto-ontwerper min of meer door de auto-industrie in het Europarlement geparachuteerd. Oud-Europarlementariër Ria Oomen (CDA) bleek door Mars, van de repen, te worden betaald.

Annie Schreijer-Pierik – ook een mooi voorbeeld. Thuis in Twente is ze varkensboerin, over de grens in Brussel en Straatsburg behartigt ze fris en fruitig de belangen van de agrarische sector. Politiek zit Annie in het bloed, meldt de CDA-website, en daar zitten kennelijk veel witte en rode lobbylichaampjes in.

Nu mag Cees Veerman, ook CDA, op tournee in de lobbyhoofdstad. Hij is er het vangnet van de Nederlandse Europarlementariërs die vorige maand woedend toekeken, toen Franse lobbyisten het parlement opjutten tegen de pulsvisserij. De Nederlanders vinden die techniek, waarbij de vis met stroomschokjes uit de bodem wordt gelokt, in de haak, maar daar denken ze elders heel anders over.

emotie

U kent ze wel, de foto’s van kinderen die met protestborden meelopen in een anti-abortusmars. Dit maakt duidelijk dat het bij lobbyen vaak niet gaat om argumenten, maar om emotie. De Franse vissers hadden dit uitstekend begrepen. Zij overtuigden het Europarlement met plaatjes van idyllische Franse haventjes vol kleurrijke vissersbootjes, die ruw door dobberende pulsfabieken uit Holland kopje-onder worden geduwd. Het verhaal over vissen die lijden onder de stroomstotenterreur, sloeg ook aan.

De Nederlanders presenteerden daarentegen wetenschappelijke rapporten over de voordelen van het pulsen. Saai. Verloren zaak.

Misschien moet Cees Veerman tijdens zijn Europese tournee een tekenfilm vertonen, waarin vissen vertellen waarom ze graag door Nederlandse pulsvissers worden gevangen. Of moet hij een optreden van een shantykoor in Brussel regelen. En laat hem vertellen dat de Urkers de eskimo’s van Europa zijn; bedreigd in hun voortbestaan. Bizar? Dan past het prima in de werkwijze van veel lobbyisten: vaak is wat ze betogen niet onwaar, maar ook niet de hele waarheid.

Politiek is emotie; vooral in Brussel, waar de wegen complex en technisch zijn. Daar kan een krachtige, sentimentele lobby wonderen verrichten. Zolang je maar weet hoe de procedures werken en bij wie je moet zijn. Dat laatste is Cees Veerman wel toevertrouwd. Nu de emotie nog.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Jan-Willem Wits

De schuilkerken van toen zijn het hoofddoekjesverbod van nu. We zijn altijd al goed geweest in pesten

De weerzin van iemand als Geert Wilders tegen de islam is niet nieuw, maar sluit aan bij een lange traditie van het (weg)pesten van andersdenkenden, schrijft Jan-Willem Wits.

Doorgeslagen diversiteitsdenken belast herdenking van de oorlog met onnodig schuldgevoel

Het ongecompliceerde leven van De Bauers op tv, leid je weg bij gepolariseerde discussies. Zelfs de dodenherdenking in Nederland staat onder spanning. Reina Wiskerke ergert zich wat dat betreft aan Andrée van Es.

Nienke Hofsink

De Bijbel leert dat slaven geen slaven blijven. Wat kunnen wij daarmee?

Je bent dus zondig? Gebruik dat niet als excuus om niet te veranderen, schrijft Nienke Hofsink. 'Er is een ander leven mogelijk, van gerechtigheid, vrede en vreugde.'

nd

We mogen meer opkomen voor medeburgers die als trans- of non-binaire personen door het leven gaan

Columnist Sahar Noor bespeurde de afgelopen maanden op diverse plekken transfobie. Ze vraagt zich af waarom er zo veel weerstand is tegen transpersonen.

nd

Ineens ruikt Amsterdam CS naar kolendamp! De schitterende Oriënt-Express uit 1920 trekt volop bekijks

Op Amsterdam CS rijdt langzaam de mooiste trein van Europa binnen: de Oriënt-Express, uit 1920, een rijdend stuk spoorhistorie. Nog steeds kun je tegen royale betaling mee, van Londen naar Parijs, Venetië of Istanbul.

Cocky Drost

Is het egoïstisch als ik zeg dat ik geen zin heb in seks? Een vrouw hoeft niet altijd zin te maken

‘Soms moet je je man z’n gang maar even laten gaan, want als je getrouwd bent is jouw lichaam van hem.’ Misschien - hopelijk - voel jij acute verontwaardiging als je dit leest.

Zeg het gewoon: een christen zou niet met een vliegtuig op vakantie moeten gaan

In enkele decennia is het idee ontstaan dat iedereen ‘recht’ heeft op jaarlijkse vliegvakanties. En nog steeds groeit het aantal vluchten. Tijd voor concrete leefregels wat dit betreft, beargumenteert Mark de Jager.

Afbeelding

De oorzaak van veel ellende is dat brute macht over gerechtigheid heerst en velen daarover zwijgen

'In 1964 werd ik met een spandoek voor Paleis Soestdijk gearresteerd', schrijft Aad Kamsteeg. Zestig jaar later vraagt hij opnieuw aandacht voor de Molukkers.

Let goed op als er een beroep wordt gedaan op wetenschappelijk onderzoek

Het pleit voor minister Piet Adema dat hij het stempel 'veilig' op glyfosaat wantrouwde. Een beroep op wetenschappelijk onderzoek zegt helaas lang niet alles, stelt Reina Wiskerke.