Direct naar artikelinhoud
Achtergrond

Expositie Duo zet Nederlandse en Spaanse straatkunst naast elkaar: ‘Spaanse werken zijn veel kleurrijker’

De nieuwe expositie Duo in Straat Museum laat werk zien van Spaanse en Nederlandse straatkunstenaars die met dezelfde thema’s aan de slag zijn gegaan. De expositie kwam tot stand ter gelegenheid van het Spaanse staatsbezoek aan Nederland.

Het thema ‘historische ontwikkelingen’ verbeeldt door Leon Keer (links) en Musa71.Beeld Selector Marx

In de grote hal van Straat Museum op de NDSM-werf staan tien nieuwe, metersgrote doeken. Vijf gemaakt door Nederlandse kunstenaars, vijf door Spaanse. De schilderingen staan in duo’s naast elkaar en tonen verschillende interpretaties van vijf thema’s, zoals als ‘artistiek erfgoed’ en ‘natuurlijke landschappen’.

De tentoonstelling Duo is ontwikkeld naar aanleiding van het staatsbezoek van de Spaanse koning Felipe VI van vorige week. Het is traditie dat het bezoekende land als dank voor de gastvrijheid een ‘tegenprestatie’ levert. Die heeft vaak de vorm van een cultureel programma, bijvoorbeeld een dansvoorstelling of een concert. Of zoals in dit geval, een expositie.

“Het is een samenkomst van omstandigheden dat die tentoonstelling in Straat terechtkwam,” zegt museumdirecteur Guy-Georges Trigallez. “We hadden met de Spaanse curator en straatkunstenaar Suso33 al contact over een mogelijke tentoonstelling. Toen hij door het Spaanse overheidsorgaan voor internationale ontwikkeling werd gevraagd mee te denken over de contraprestatie, pitchte hij ons museum.”

Op locatie

Samen werkten ze het concept van de expositie uit. Suso33 contacteerde de Spaanse kunstenaars en David Roos, de hoofdcurator van Straat, de Nederlandse. In de week voor het staatsbezoek maakten de tien kunstenaars tegelijkertijd hun werk, op locatie in het museum.

“Dat was echt een feestje,” zegt Trigallez. “Het zit ook in het karakter van urban art om gemeenschappelijk te werken, om samen de straat op te gaan. Er bestaat een hechte band binnen de scene. Kunstenaars kennen elkaar en volgen elkaars werk.”

Straatkunstenaar Leon Keer maakte de Nederlandse interpretatie van het thema ‘historische ontwikkelingen’. Hij schilderde een plastic zak gevuld met scherven van Delfts blauw porselein. Op de stukken van de bordjes heeft hij belangrijke gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis afgebeeld. Tussen de scherven zijn de Watersnoodramp, het Leidens Ontzet en Anne Frank te ontwaren.

Positieve energie

Daarnaast staat een schildering van de Spaanse graffitikunstenaar Musa71. Zij interpreteerde het thema op een veel abstracter manier. Haar werk bestaat uit kleurrijke vlakken en spetters, die ze over elkaar heeft aangebracht. Het doek heeft daarmee een eigen historische ontwikkeling doorgemaakt, met telkens een nieuwe laag verf. “De Spaanse werken zijn allemaal veel kleurrijker,” zegt Keer. “De Nederlanders gebruiken toch eerder sobere kleuren.”

Hij vond het leuk om samen met een groep kunstenaars te werken. “Als je samen kunst maakt, ontstaat er een positieve energie. Dat zie je ook terug in het werk. Als ik werk, zit ik vaak in een focus en sluit ik me af. Maar andere kunstenaars waren zo spontaan en uitbundig, ze maakten overal een grapje van. Het herinnerde mij eraan dat je meer lol kan hebben tijdens het maken.”

De expositie werd feestelijk geopend tijdens de receptie van het Spaanse koningspaar. “Alleen kwamen weinig gasten na de rondleiding van de koning en koningin nog naar de kunstwerken kijken,” zegt Keer. “Ze waren er vooral om te netwerken. Dat is toch jammer, want straatkunst is zo’n bijzondere en toegankelijke kunstvorm, die verdient alle aandacht.”

Duo, t/m 2 juni, Straat Museum