Schiphol Group koopt stikstofrechten voor vliegveld bij Rotterdam

Nieuws
Luchthavenexploitant Schiphol Group heeft stikstofrechten van twee boerenbedrijven in Zuid-Holland gekocht voor vliegveld Rotterdam The Hague Airport. Dat bevestigt een woordvoerder na een bericht van de Volkskrant. Het vliegveld bij Rotterdam heeft een natuurvergunning nodig en moet daarvoor voldoende rechten hebben om stikstof uit te stoten.
anp
vrijdag 19 april 2024 om 09:39
Afbeelding
beeld anp

De inschatting is dat Rotterdam The Hague airport de stikstofrechten niet nodig heeft. Toch wil Schiphol Group ze achter de hand houden voor het geval dat de ruimte om stikstof uit te stoten voor het vliegveld toch te beperkt is. Mochten de stikstofrechten niet nodig zijn, dan komen ze volgens de Schiphol-woordvoerder "ten goede aan de provincie". Dat betekent dat de rechten niet worden overgenomen door een ander bedrijf en de stikstof niet in de natuur komt.

Eerder kocht het luchthavenbedrijf voor ongeveer 25 miljoen euro stikstofrechten op van boerenbedrijven om een natuurvergunning voor luchthaven Schiphol veilig te stellen. Dat leidde tot kritiek, onder andere van Kamerleden die dit vonden botsen met de uitkoopplannen die het kabinet zelf had om de stikstofuitstoot omlaag te krijgen ten behoeve van de natuur. Boeren willen liever dat de stikstofrechten ten goede komen aan de landbouw.

"We herkennen het sentiment. Tegelijkertijd is dit conform bestaande wet- en regelgeving, dus het mag en het kan", zegt een woordvoerder. "Maar we begrijpen ook dat we dit als groter bedrijf misschien gemakkelijker kunnen doen dan een kleiner boerenbedrijf." Schiphol Group maakt niet bekend hoeveel is betaald voor de stikstofrechten in Zuid-Holland.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

DSM-Firmenich ziet volumes weer groeien, omzet daalt licht

Voedings- en gezondheidsbedrijf DSM-Firmenich heeft de verkoopvolumes in het eerste kwartaal van het jaar weer zien groeien. De omzet daalde echter licht, mede door de aanhoudende zwakke markt voor vitamines.

Afbeelding

ING boekt iets minder winst, maar vergeet aandeelhouders niet

ING heeft zijn kwartaalwinst licht zien afnemen. Maar de bank vindt zichzelf er sterk genoeg voorstaan om geld naar de aandeelhouders te laten gaan. Dat doet ING door voor maximaal 2,5 miljard euro aandelen in te kopen.

Afbeelding

Rode Kruis opent Giro 881 voor slachtoffers conflicten wereldwijd

Het Rode Kruis heeft Giro 881 geopend voor donaties om hulpverleners en slachtoffers wereldwijd te ondersteunen. Volgens de hulporganisatie zijn op dit moment tientallen miljoenen mensen slachtoffer van gewapende conflicten.

Afbeelding

Dodental door instorten weg in China verder opgelopen

Het dodental na het instorten van een stuk weg in de Chinese provincie Guangdong is opgelopen tot 36, meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua donderdag. Dertig mensen raakten gewond. Geen van hen zou in levensgevaar zijn.

Afbeelding

Partij Sunak hoopt schade te beperken in lokale verkiezingen VK

Dat de Conservatieve Partij gaat verliezen bij de lokale Britse verkiezingen lijkt zeker; de vraag is hoe groot dat verlies wordt. Premier Rishi Sunak hoopt de schade voor zijn partij enigszins beperkt te kunnen houden, vooral omdat een grote nederlaag ook zijn eigen positie ka..

Afbeelding

VS beschuldigen Rusland van inzet chemische wapens in Oekraïne

De Verenigde Staten beschuldigen Rusland ervan dat het 'het chemische wapen chloorpicrine tegen Oekraïense strijdkrachten' heeft gebruikt, in strijd met het Verdrag Chemische Wapens (CWC).