19 april 2024 om 10:50
nd
beeld ND

We mogen meer opkomen voor medeburgers die als trans- of non-binaire personen door het leven gaan

In de afgelopen maanden kwam weer pijnlijk  in beeld hoe transfobie niet alleen bij rechtse politici hoogtij viert maar ook bij mensen van wie je het niet verwacht. Het begon met zangeres Anouk die een period pic (foto van haar menstruatiebloed) op social media plaatste met als bericht dat menstrueren een vrouw vrouw maakt en dus dat wie niet menstrueert zich geen vrouw mag noemen. Er ontstond weliswaar veel verontwaardiging, maar het waaide over toen Anouk haar excuses aanbood. 

Eind maart was het weer raak: darters Anca Zijlstra en Aileen de Graaf besloten zich terug te trekken uit het Nederlands vrouwenteam omdat hun ploeggenoot Noa-Lynn van Leuven een transvrouw is. Volgens hen zou Noa-Lynn daarom niet mee mogen doen met de vrouwencompetitie. Los van het feit dat het helemaal niet vaststaat dat transvrouwen een biologische voordeel zouden hebben bij darts (dat lijkt me in alle eerlijkheid vrij onzinnig) raakt vooral de manier waarop Noa-Lynn weggezet werd, namelijk als ‘minder vrouw’. Het was ook pijnlijk dat Noa-Lynn slechts reageerde met de woorden dat veel mensen vergeten dat ze ook een mens is.   

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
beeld nd

Ik wil een tegengeluid laten horen: denken aan scheiden hoeft niet het begin van het einde te zijn

De podcast ‘Gebroken Gelofte’ van het Nederlands Dagblad, een podcast over scheiden in christelijk Nederland, heeft flink wat losgemaakt. Is het geen promo voor scheiden? Wordt scheiden zo niet genormaliseerd?

Mijn pake deelt zijn handen en zijn oren, omdat hij zijn leven lang heeft geleerd Jezus te volgen

Zijn pake logenstraft het vooroordeel dat de babyboomer enkel klaagt en profiteert, schrijft Mark de Jager. ‘In het samenwerken voor het goede, vallen kerkelijke en culturele verschillen weg.'

Jan Willem Wits

Waarom het een aderlating is als de lutheranen in Nederland zouden uitsterven

Hoelang houden de kwijnende lutherse gemeenten binnen de Protestantse Kerk het nog vol? Wat zou het betekenen als ze van de Nederlandse aardbodem verdwenen? We kunnen de lutheranen niet missen, vindt Jan-Willem Wits.

Afbeelding

Christenzionist in gesprek met een Palestijns christen. 'Je kunt altijd nog verhuizen'

Stel dat een christenzionist ergens bij Bethlehem de Palestijnse Daoud Nassar ontmoet. Aad Kamsteeg maakt zich een voorstelling van dat gesprek en welke argumenten dan meestal worden gebruikt.

Afbeelding

Het is goed te begrijpen waarom voetballer Cody Gakpo luistert naar de worship van Eline van Dijk

De teksten van een nieuwe generatie Nederlandse worship- en aanbiddingsleiders worden eerlijker valt columnist Gerard ter Horst op. Een sterk voorbeeld vormt Eline van Dijks ‘Levenswoorden’. Cody Gakpo blijkt ook fan.

Bij de Dodenherdenking denk ik vast aan Willy Bader, de kleine man die niet van geestelijken hield

De kleine man met het verwilderde, bleke gelaat heet Willy Bader. Priesters en dominees getuigen van zijn optreden in kamp Dachau. Een duivelse rol hoeft niet te leiden tot duivels gedrag, concludeert Reina Wiskerke.

Annemarie van Heijningen-Steenbergen is schrijver en spreker.

Er is 90.000 euro voor je ingezameld voor een levensreddende operatie, en dan blijkt het niet genoeg

Op de dag dat een ernstig zieke naamgenoot van Annemarie van Heijningen hoort dat al het geld binnen, vertelt het ziekenhuis dat er niet 90.000 maar 210.000 euro nodig is. Wat nu?

Almatine Leene

Maak van 1 mei een officiële vrije dag. Niet om feest te vieren maar om actie te voeren

Een achturige werkdag is voor veel mensen een onbereikbaar ideaal. Maar ook zij hebben volgens Almatine Leene recht op acht uren slapen, acht uren werken en acht uren die in het teken staan van ontspanning.

Afbeelding

Is er eigenlijk een voetbalmuseum voor al die verdwenen clubs? In Mierlo worden ze herinnerd

In het Brabantse Mierlo is de voetbalcollectie van ras-verzamelaar Jos Lenssen uitgegroeid tot een heus voetbalmuseum. Daarin is plek voor sportgrootheden én verdwenen clubs, ontdekt columnist Gerard ter Horst.