Wat zou u doen als de conducteur mishandeld wordt? ‘Ik wil geen toeschouwer zijn’

Opinie
Afgelopen weekend stonden treinen en bussen drie minuten stil. Het was een protest tegen de mishandeling van een conducteur een week eerder. De vraag is hoe het geweld in het ov kan worden gestopt.
redactie nd
zaterdag 20 april 2024 om 17:00 aangepast 18:03
Vooropgesteld, er is geen excuus voor mishandeling van conducteurs om wat voor reden dan ook. Maar deze geweldsincidenten staan niet op zichzelf.
Vooropgesteld, er is geen excuus voor mishandeling van conducteurs om wat voor reden dan ook. Maar deze geweldsincidenten staan niet op zichzelf. beeld nd

ik hou van jou

Jolanda Wolff, docent Nederlands als tweede taal

Eigenlijk wel jammer dat het op zaterdagavond was. Je kunt het beter in de spits doen, het is er belangrijk genoeg voor. Bij echte agressie zal ik niet ingrijpen. Ik zal wel kijken of ik een eventueel slachtoffer eerste hulp kan verlenen. We reizen zelden met de trein, maar ik heb het nummer van de meldkamer van de NS wel in mijn telefoon gezet. Als mensen stomdronken zijn of onder de drugs zitten, kun je de politie bellen. Bij ongevaarlijke hufterigheid durf ik wel wat te zeggen. Het zijn meestal jongens die de fout in gaan en als vrouw van een zekere leeftijd kan ik altijd zeggen: ‘Ik hou wel van jou maar niet van wat je doet’. Dat meen ik en dat valt meestal wel goed.

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De 5 euro voor het entreekaartje voor Venetië is voor de bovenmodaal verdienende toerist een lachertje - een kopje cappuccino op Piazza San Marco is al gauw twee keer zo duur

Er is wat voor te zeggen om bij Roermond op de A2 slagbomen te installeren met een betaalhokje

Toeristen die de Italiaanse stad Venetië bezoeken moeten entreegeld betalen. Zo’n maatregel zou volgens Peter de Waard ook in Nederland passen. Net zoals er betaalhokjes staan op Franse snelwegen.

Het zou politiek filosoof Govert Buijs niet verbazen als de speech van Eva Vlaardingerbroek de geschiedenis in gaat als een soort tegenhanger van de I have a Dream-speech van Martin Luther King.

Eva Vlaardingerbroek is wellicht de meest invloedrijke Nederlandse op dit moment

Vijftig miljoen keer bekeken op Twitter/X binnen één week! Politiek filosoof en hoogleraar Govert Buijs noemt de speech van Eva Vlaardingerbroek vorige week in Hongarije, een doorbraakmoment van nieuw-rechts.

René de Reuver: 'Denk bij het uitbrengen van je stem niet alleen aan wat jou het meeste oplevert, maar evenzeer aan waar die ander mee gediend is.'

René de Reuver: 'Het gaat bij deze verkiezingen om Europa onder God of Europa zonder God.'

Christelijke waarden staan in Europa onder druk, merkt PKN-scriba scriba René de Reuver. Het is daarom van cruciaal belang dat christenen hun stem uitbrengen.

Het Chinese automerk BYD gaat in Europa auto's bouwen. Daarmee groeit in zekere zin de Chinese invloed in de Europese Unie. Maar dat geldt natuurlijk net zo goed andersom.

Het wordt alleen maar eerlijker als Chinese fabrikanten zich in Nederland gaan vestigen

Nederland moet Chinese bedrijven verwelkomen. Dan voldoen ze volgens Fred Sengers meteen aan Europese regels op het gebied van bijvoorbeeld arbeidsomstandigheden. Hoe eerlijk wil je het hebben?

Afbeelding

Turkije trekt de NAVO in de spanningen van het Midden-Oosten en dat vraagt om een nieuwe visie

Wat verwacht de Turkse president Erdogan van de NAVO en kan Mark Rutte dat, als hij secretaris-generaal wordt, waarmaken? Gerrit Steunenbrik, kenner van de verhouding tussen Turkije en Europa, legt het uit.

In andere westerse landen is een vorm van structurele steun voor de journalistiek normaal of men overweegt het. Dit in het besef van het belang van een gezonde, vrije pers.

Overheid, er zijn dringende redenen om de kwaliteitsjournalistiek te gaan ondersteunen

Een goed geïnformeerde burger is een versterking van de democratie. Er is daarom steun nodig voor kwaliteitsmedia, betoogt Rinder Sekeris en hij wil met de politiek in gesprek.