Hugh Morris denkt dat muziek mensen boven zichzelf kan uittillen. ‘Maak er ruimte voor in de kerk’

Achtergrond
Muziek in de kerk is het waard om in te investeren, zegt een Engelsman die het weten kan. Waar kun je dan beginnen? ‘Je kunt niet een hele olifant eten. Begin met een olifantburger.’
Wim Houtman Wim Houtman
zaterdag 20 april 2024 om 16:39
Hugh Morris: ‘Er is ook veel hedendaagse kerkmuziek die geen praise en worship is.’
Hugh Morris: ‘Er is ook veel hedendaagse kerkmuziek die geen praise en worship is.’ beeld Jeroen Jumelet

Utrecht

‘Als je vraagt wat mensen fijn vinden in de kerk, noemen ze bijna altijd de muziek. Bij de koffie na de dienst gaat het ook eerder over de muziek dan over de woorden’, merkt Hugh Morris.

‘Dat kan voor een voorganger bedreigend zijn, want die gaat over de gesproken teksten. Daarom heb je elkaar nodig. Het werkt niet als de dominee het beter weet dan de muzikanten, of andersom. Als ze elkaar vertrouwen, dan kan er iets ontstaan wat meer is dan de som der delen.’

Hugh Morris (47) is directeur van de Royal School of Church Music (RSCM). Zijn instituut, opgericht in 1927, is in de Engelse kerkmuziek de spin in het web. Het biedt cursussen aan en doet aan stimuleren, aanmoedigen, begeleiden, trainen en materiaal aanbieden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Nieuwe directeur Martine Versteeg van MissieNederland: ‘Ik voel me niet schuldig dat ik in een zendingsland ben opgegroeid.’

Van Indonesië tot Nederland, missionair werk is er bij Martine Versteeg 'met de paplepel ingegoten'

Het had niet veel gescheeld of Martine Versteeg had geloof en kerk aan de kant gezet. Nu staat ze aan het roer bij MissieNederland, de koepelorganisatie van de evangelische beweging in Nederland.

De Amerikaanse acteur Anthony Hopkins in de rol van Sigmund Freud in de film Freud's Last Session.

Hoe gaat een atheïst in God geloven? Verrassend: veel verhalen van ex-ongelovigen lijken op elkaar

Godloochenaar Richard Dawkins noemt zich nu ‘cultuurchristen’. Wat zijn bekende ex-atheïsten die het geloof wél durfden omarmen? Plus: zo gaat het als een uitgesproken atheïst ineens of langzaam God ontdekt.

Christelijke politica Päivi Räsänen: 'Opvallend is dat ik juist veel steun krijg van atheïsten en in het parlement van seculiere partijen.'

Homoseksualiteit afkeuren? Dat moet publiekelijk mogen, vindt deze christelijke Finse politica

Het omstreden Finse parlementslid Päivi Räsänen spreekt dit weekend in Gouda en op Urk. Thuis gaat ze de derde ronde van haar rechtszaak in. 'Onze grootste krant schildert mij af als iemand die homo's wil doden.'

De anglicaanse aartsbisschop Justin Welby (midden), met achter hem een groep andere kerkleiders, bezoeken het klooster Tre Fontane bij Rome, op de plek waar de apostel Paulus de marteldood zou zijn gestorven.

Anglicaanse kerkleiders ontmoeten elkaar en de paus in Rome. Een deel van de familie is er niet bij

Anglicaanse kerkleiders van over de hele wereld waren voor hun tweejaarlijkse ‘familiefeestje’ op een bijzondere plek: Rome. Ze misten hun broeders die er niet waren, vanwege de ‘familieruzie’ over homoseksualiteit.

Naast de drukbezochte Pinksterconferentie Opwekking zijn er deze zomer tal van andere christelijke evenementen.

Van de Terdege Zomerfair tot een kloosterweekend. Deze christelijke evenementen kun jij deze zomer bezoeken

Wil je deze zomer naast vakantie vieren ook je geloof verdiepen? Van Zeeland tot in Friesland zijn er de komende maanden tal van conferenties en festivals waar dat mogelijk is. Het Nederlands Dagblad licht er een aantal uit.

Methodistische kerkleiders vegen hun tranen weg na de overweldigende steun voor het toestaan van homorelaties in ambten en huwelijk, in Charlotte (North Carolina).

Amerikaanse methodisten kiezen na scheuring eensgezind voor kerkelijk homohuwelijk

Methodistische voorgangers in de VS mogen voortaan officieel een homoseksuele relatie hebben en een homostel in het huwelijk bevestigen. Het besluit was sinds de kerkscheuring vorig jaar voor niemand meer een verrassing.