Waarom het kappen of uitdunnen van bossen op de Veluwe kan helpen tegen drinkwatertekort

Achtergrond
Bomen op de Veluwe kappen om een drinkwatertekort te voorkomen. Het kan een goed idee zijn, zeggen deskundigen. Maar kies er niet lichtzinnig voor. ‘Als je bos kapt, ben je het voor tientallen jaren kwijt.’
Petra Noordhuis Petra Noordhuis
zaterdag 20 april 2024 om 16:46 aangepast 22 april 2024 09:51
Afgelopen winter stroomde er door alle regenval veel water in de Gravinnenbeek in Eerbeek.
Afgelopen winter stroomde er door alle regenval veel water in de Gravinnenbeek in Eerbeek. anp / Flip Franssen

Bomen pompen water op uit de grond en verdampen het via de bladeren. Hoe meer bos er is, hoe meer water er verdampt en hoe minder grondwater er overblijft om drinkwater van te maken. 

‘Een deel van het regenwater bereikt zelfs nooit de bodem, omdat het door bladeren wordt onderschept en vandaar weer verdampt. Bij naaldbodem is dit waterverlies rechtstreeks van de bladeren groot, omdat die in de winter groen blijven. Als je 25 procent van de naaldbossen op de Veluwe kapt, dan helpt dat al aanzienlijk’, zegt ecohydroloog Flip Witte. Hij doet al veertig jaar onderzoek naar droogte in de natuur en brengt het idee om de Veluwe een beetje te ontbossen geregeld onder de aandacht.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Volgens een woordvoerder van de Tweede Kamer zal voorzitter Martin Bosma zjin rol als kranslegger op 4 mei 'knetterneutraal' vervullen.

Ongemak om PVV'er Bosma als kranslegger: 'Nog een stap in het normaliseren van zijn gedachtengoed'

Dat Martin Bosma in zijn functie als Kamervoorzitter optreedt als kranslegger op de Dam, roept bij velen weerstand op. 'Het zou hem sieren als hij sorry zou zeggen voor zijn uitspraken.'

Koning Willem-Alexander op 15 april in gesprek met Joodse scholieren van middelbare school Maimonides en hun leerkrachten.

Het Nederlandse koningshuis en de Joden, dat is altijd wat ingewikkeld geweest

De Nationale Herdenking op 4 mei is dit jaar spannender dan normaal. Misschien gaan activisten de gelegenheid gebruiken om aandacht voor de Palestijnse zaak te trekken. En wat zal koning Willem-Alexander erover zeggen?

Een digitale simulatie van hoe de waterstofboot straks over de Noordzee zal varen.

Met deze 'vliegende' boot op waterstof, willen Delftse studenten de scheepvaart verduurzamen

Geen dampende dieselwalmen maar alleen een stroompje schoon water als uitstoot. Om de scheepvaart milieuvriendelijker te maken willen studenten van de TU Delft voor het eerst met een waterstofboot de Noordzee oversteken.

Dodenherdenking in de Hollandse Schouwburg vorig jaar. 'Herdenk deze dag respectvol.'

Joden leven met dubbele gevoelens toe naar dodenherdenking. 'We houden ons hart vast'

Dodenherdenking valt dit jaar op de sabbat, waardoor veel religieuze Joden er niet aan deelnemen. Toch leven ze gespannen naar 4 mei toe. ‘Als de herdenking verstoord wordt, voel ik me niet meer thuis in Nederland.’

Het monument op de Dam werd gisteren schoongemaakt voor de dodenherdenking op 4 mei.

Echt stil is het rond de twee minuten stilte nooit geweest, maar de spanningen zijn toegenomen

Dit jaar zijn er uitzonderlijke maatregelen genomen om verstoring tijdens de dodenherdenking te voorkomen. Een blik op de geschiedenis leert echter dat commotie rondom 4 mei allerminst uitzonderlijk is.

Wanneer vrouwen uit gemarginaliseerde groepen hun grenzen aangeven, zullen zorgverleners hen minder snel serieus nemen

Geweld tijdens zwangerschap en bevalling. Deze groep vrouwen is er extra de dupe van

Ongevraagde medische ingrepen terwijl je op z’n kwetsbaarst bent: veel vrouwen ervaren de zorg rond het kraambed als niet-respectvol of zelfs gewelddadig. ‘Het is verplicht om bij medisch ingrijpen toestemming te vragen.’