Direct naar artikelinhoud
Update

Joost Klein mag voorlopig op Songfestival blijven, terwijl politie incident onderzoekt

Joost Klein mag voorlopig op het Eurovisie Songfestival in Malmö blijven. Maar omdat het onderzoek naar het incident van vrijdag nog niet is afgerond, mocht hij vrijdagavond zijn hit Europapa niet zingen tijdens de generale repetitie.

In de Malmö circuleerde al snel het gerucht over een ruzie achter de schermen waarbij Klein was betrokken.Beeld AFP

De vakjury's zullen echter Kleins optreden tijdens de halve finale van donderdagavond beoordelen. Zo blijft de mogelijkheid open dat hij zaterdag wel in de finale optreedt. De EBU meldt dat de organisatie nog in gesprek is met omroep AvroTros over de consequenties van wat er is gebeurd.

Ondertussen meldt de Zweedse politie een onderzoek te zijn begonnen. Er is geen formele aanklacht binnengekomen, maar de politie ondervraagt wel ‘alle betrokkenen’ om te bekijken of er sprake is van een misdaad.

Over de aard van het incident is nog steeds veel onduidelijk. De European Broadcasting Union (EBU) geeft geen details. Net zo min als omroep AvroTros. Volgens onbevestigde berichten is Klein tijdens de eerste repetitie van de finaleshow betrokken geraakt bij een ruzie. Die zou fysiek zijn geworden.

Over wat de aanleiding was en met wie Klein in conflict raakte, verschillen de verhalen. Feit is dat Klein vrijdagmiddag wel meedeed aan de opkomst van de artiesten, maar daarna niet meer terugkeerde op het podium. In de tussentijd zou het incident hebben plaatsgevonden.

De beslissing van de EBU betekent dat Klein voorlopig op het festival in Malmö kan blijven. Hij blijft echter geschorst voor alle repetities. Zaterdagmiddag is de laatste doorloop van de finaleshow. Zoals het er nu uitziet is Klein daar ook niet bij.

Reconstructie: wat gebeurde er met Joost Klein?

Hoe snel kan een succesverhaal overgaan in een nachtmerrie? Joost Klein beleefde vrijdag een dramatische dag op het Eurovisie Songfestival, waarop hij niet in actie mocht komen. Wat gebeurde er in 24 uur en wat frustreert Joost Klein nou toch zo in Malmö? 

Lees onze reconstructie: een dramatische dag voor Joost Klein op het Songfestival: wat gebeurde er?

Luister naar onze podcast Amsterdam wereldstad over het Songfestival:

Video wordt geladen...