Luister naar

Geduld is op: de EU geeft May nog één laatste kans

Nieuws
Een getergde Europese Unie draait het Verenigd Koninkrijk de duimschroeven aan over de brexit. Londen krijgt nog één kans op een ordelijk vertrek uit de Europese Unie vóór de zomer.
Marc Peeperkorn redactie vk
vrijdag 22 maart 2019 om 03:00

Brussel

Stemt het Britse Lagerhuis die kans opnieuw weg, dan dreigt een harde, chaotische brexit of dermate lang uitstel dat het vertrek op losse schroeven komt te staan.

De Britse premier May werd donderdagmiddag anderhalf uur lang door haar EU-collega’s bevraagd over haar verzoek de geplande brexitdatum (29 maart) door te schuiven naar 30 juni. Overtuigende antwoorden bleven uit. Zo kon May niet duidelijk maken waarom ze denkt dat het Lagerhuis straks wel ‘ja’ zou zeggen tegen een brexitakkoord dat het twee keer eerder verwierp. Ook weigerde May antwoord op wat haar plan is als de stemming opnieuw op een nederlaag voor haar zou uitdraaien.

Ze merkte op – tot ontzetting van haar collega’s – dat de EU altijd op het allerlaatste moment met een oplossing komt, alsof Brussel daarvoor verantwoordelijk is en niet Londen. ‘Ze heeft geen plan-B, ze had geen plan-A’, concludeerde een verbijsterde diplomaat.

Getergd besloten de leiders het Verenigd Koninkrijk voor het blok te zetten. Een ontwerpvoorstel van EU-­president Tusk om uitstel te verlenen tot 22 mei, mits het Lagerhuis volgende week het akkoord zou steunen, werd weer van tafel gehaald. Geen van leiders had er trek in volgende week weer naar Brussel te komen.

In plaats daarvan kwamen vroegere deadlines (11 april en 7 mei) op tafel. Mocht Londen meer tijd willen, dan moet het meedoen aan de Europese verkiezingen (23-26 mei), iets waar May fel tegen gekant is.

Bij het sluiten van deze krant waren de onderhandelingen tussen de 27 leiders nog gaande.

catastrofaal

Met name de Franse president Macron stelde zich hard op tegenover May. De afgelopen dagen maakte hij al duidelijk dat zijn geduld op is met de politieke impasse in het Lagerhuis. ‘Een nee-stem (van het Lagerhuis) leidt naar no-deal’, zei hij bij aankomst in Brussel. Een brexit zonder akkoord dat een zachte landing garandeert, is volgens premier Rutte economisch en politiek catastrofaal voor het Verenigd Koninkrijk.

Macrons frustratie werd breed gedeeld. ‘Tot de brexitonderhandelingen wist ik niet dat ik zó veel geduld heb’, sneerde voorzitter Juncker van de Europese Commissie.

Bondskanselier Merkel toonde zich voorzichtiger. Zij benadrukte dat ‘dit historische moment’ (voor het eerst verlaat een lidstaat de EU) behoedzaamheid vergt en zei tot ‘het uiterste te gaan’ om een ordelijk vertrek te waarborgen. Ook Rutte zei dat ‘we ons nu geen ongelukken kunnen permitteren’.

May had om uitstel tot 30 juni gevraagd om bij een ‘ja’ van het Lagerhuis de benodigde wetgeving door te voeren. Haar collega’s voorzien echter juridische problemen met de Europese verkiezingen als het Verenigd Koninkrijk die houdt, terwijl het wel nog lid is van de EU. Het Europees Hof van Justitie zou het nieuwe parlement ongeldig kunnen verklaren. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Mensen haasten zich om hulppakketten te bemachtigen in het noorden van de Gazastrook.

Israël voert aanvallen Gaza op, generaal waarschuwt dat operatie in Rafah nabij is

Het Israëlische leger heeft zware aanvallen uitgevoerd op het noorden en midden van Gaza, de hevigste in weken. Intussen worden de aanwijzingen steeds duidelijker dat een aanval op de zuidelijke stad Rafah aanstaande is.

Breng het hulppakket voor Oekraïne in stemming en we zullen jou wegstemmen, dreigde Marjorie Greene tegen Huisvoorzitter Mike Johnson

Huisvoorzitter Johnson werd door evangelische leiders aangesproken om hulppakket Oekraïne aan te nemen

Het kon zijn politieke ondergang betekenen, besefte Huisvoorzitter Mike Johnson. Toch bracht hij het hulppakket voor Oekraïne in stemming in het Congres. Oproepen van christelijke leiders speelden daarbij een grote rol.

'Alleen ja betekent ja' staat op een protestbord tijdens een stille mars in Polen na de dood van Lizaveta Hertsen. De vrouw stierf in het ziekenhuis nadat ze op gruwelijke wijze was verkracht.

EU akkoord over 'vrouwenwet' die geweld moet tegengaan - maar verkrachting ontbreekt. 'Gemiste kans'

Na twee jaar getouwtrek is het woensdag zover: het Europees Parlement stemt in met een wet die geweld tegen vrouwen moet tegengaan. Toch is er teleurstelling, want ‘verkrachting’ werd uit de tekst geschrapt.

Ook honderdduizenden Amerikaanse granaten voor Oekraïne kunnen de oorlog alleen niet beëindigen. Daarvoor moet ondanks Russische blokkades worden geïnvesteerd in vredesdiplomatie.

Wie vrede wil bereiken, moet niet alleen investeren in wapens maar ook in vredesdiplomatie

Méér wapens is wereldwijd het antwoord op de toenemende onveiligheid. Maar wapens alleen brengen geen vrede. Het is nu de tijd om na te denken en voor te bereiden op wat nu ondenkbaar lijkt - spreken over vrede.

Antony Blinken komt dinsdag aan op Andrews Air Force Base voor zijn vlucht naar Peking.

Blinken reist met dreigende taal af naar China, Beijing lijkt niet onder de indruk

Als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vandaag aan zijn driedaagse bezoek aan China begint, staat hem een bitse confrontatie te wachten.

Bosbrand op het Griekse eiland Rhodos in juli 2023.

Jaar vol klimaatrampen in Europa

Voor Europa was 2023 een jaar vol klimaatrampspoed. Europeanen werden meer dan ooit geteisterd door 'extreme hittestress', in het verdroogde Griekenland woedde de grootste bosbrand die de EU ooit meemaakte en zo'n 1,6 miljoen mensen kregen te maken met overstromingen.