Luister naar

Gêne over Trump die maar blijft uithalen naar McCain

Nieuws
Ook binnen de Republikeinse Partij is men verlegen met de jongste aanvallen van president Donald Trump op de overleden senator John McCain. Daarachter zit een veelvoud aan grieven van het staatshoofd jegens zijn onbuigzame criticaster.
Herman Veenhof Herman Veenhof
vrijdag 22 maart 2019 om 03:00
President Donald Trump.
President Donald Trump. afp / Brendan Smialowski

Washington

Zeven maanden nadat John McCain is gestorven, kan Donald Trump hem nog steeds niet met rust laten. Binnen een week uitte de Amerikaanse president drie keer kritiek op de Republikeinse senator namens de staat Arizona, die op 25 augustus 2018 op 81-jarige leeftijd stierf aan een hersentumor. Achter die opvallende strijd tegen een dode opponent zitten persoonlijke en politieke grieven.

Woensdag was Trump op bezoek bij General Dynamics, een fabriek die tankonderdelen maakt in Lima, in de staat Ohio. Daar zei hij over McCain: ‘Ik heb hem de staatsbegrafenis gegeven die hij wilde, waarvoor ik als president mijn goedkeuring moest geven. Maakt mij verder niet uit. Ik kreeg geen bedankje, maar prima hoor.’

Afgezien van de weinig respectvolle toon klopt de bewering van Trump niet; de begrafenis werd geregeld vanuit het Amerikaanse Congres. Trump gaf als opperbevelhebber alleen toestemming om het lichaam van de senator van Arizona naar ­Washington te vervoeren met een militair vliegtuig.

Vorige week sneerde Trump ook al naar zijn overleden tegenstander. Hij zei dat McCain ‘nepnieuws’ had gestuurd naar de Britse onderzoeker Christopher Steele. Diens rapport speelt een rol in het werk van speciaal aanklager Robert Mueller, die kijkt naar de Russische connecties van Trump en zijn campagneteam.

Volgens Trump steunde McCain in 2003 de oorlog tegen Irak, die later dubieus werd toen de rechtvaardiging daarvoor – de Iraakse dictator Saddam Hussein zou massavernietigingswapens bezitten – wegviel.

Trump hekelde verder alsnog de ­tegenstem die McCain uitbracht, toen Trump in juli 2017 af wilde van ‘Obamacare’, het ziektekostensysteem van de voorlaatste president. ‘Ik ben nooit een fan van McCain geweest en zal dat ook nooit worden.’ Trump stelde dat die tegenstem nadelig was geweest voor de Amerikaanse oorlogsveteranen.

oorlogsheld

Dat stak,want McCain geldt als een oorlogsheld; hij zat in de Vietnamoorlog lang gevangen bij de Noord-Vietnamese troepen en werd gemarteld. Al eerder had Trump dat heldendom in twijfel getrokken. Een echt goede militair laat zich niet krijgsgevangen maken, stelde de president tijdens zijn campagne in 2016.

Ook nu weer knaagde Trump aan de reputatie van McCain. De president noemde McCain de ‘laatste van zijn klas’, aan de U.S. Naval Academy in Annapolis, Maryland, waar McCain in 1958 afstudeerde als marinepiloot.

McCain was tot zijn laatste snik gekant tegen veel beleidsvoorstellen van president Trump. Ook van zijn kant zat er iets onverzoenlijks in zijn houding ten opzichte van Trump, dat hij meenam in het graf. Volgens de wens van McCain was Trump niet uitgenodigd op de begrafenis, in tegenstelling tot andere oud-presidenten als Barack Obama, George W. Bush en Bill Clinton.

McCain zat Trump effectief dwars als boegbeeld van het groeiende deel van de Republikeinse Partij dat niets van Trump moet hebben. Nu Trump doorgaat met aanvallen op McCain, ontstaat gêne bij de Republikeinen, temeer omdat de familie van McCain hem luidkeels verdedigt tegen geluiden uit het Witte Huis. Dochter ­Meghan McCain noemde Trump ‘hilarisch’ en adviseerde hem zaterdag tijd te besteden aan zijn gezin, in plaats van aan Twitter. ‘Niemand zal ooit van u houden zoals ze van mijn vader hielden.’

De Republikeinse senator Johnny Isakson uit Georgia vond de uithalen van Trump naar McCain ‘betreurenswaardig’. Ook zijn collega Lindsay Graham (South Carolina) nam het op voor McCain, ‘mijn held en vriend’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bosbrand op het Griekse eiland Rhodos in juli 2023.

Jaar vol klimaatrampen in Europa

Voor Europa was 2023 een jaar vol klimaatrampspoed. Europeanen werden meer dan ooit geteisterd door 'extreme hittestress', in het verdroogde Griekenland woedde de grootste bosbrand die de EU ooit meemaakte en zo'n 1,6 miljoen mensen kregen te maken met overstromingen.

Volgens de onderzoekers heeft UNRWA ‘robuuste procedures’ om het VN-principe van neutraliteit te waarborgen.

Israël heeft volgens onderzoek geen bewijs geleverd dat UNRWA-personeel behoort tot Hamas

Israël heeft tot nu toe geen ondersteunend bewijs geleverd dat medewerkers van de VN-hulporganisatie UNRWA behoren tot Hamas en andere Palestijnse strijdgroepen. Tot deze conclusie komt een onafhankelijk onderzoek.

Vooral de invasie van Oekraïne door Poetin - hier in de cockpit van een TU 160-M strategische bommenwerper - heeft tot een nieuwe  wapenwedloop geleid.

De militaire uitgaven zijn wereldwijd op een absolute recordhoogte en stijgen ongekend snel

Wereldwijd zijn de militaire uitgaven gestegen naar een absolute recordhoogte van 2.294 miljard euro. Niet alleen in Europa en het Midden-Oosten, maar in alle regio’s namen de uitgaven toe.

Anti-abortusdemonstratie in 2023 in Rome.

Italië wil anti-abortusactivisten toegang geven tot abortusklinieken: 'Mogelijkheid voor reflectie'

De Italiaanse regering is van plan om anti-abortusactivisten toegang te geven tot centra voor gezinsplanning. Het Italiaanse lagerhuis nam een wet aan waarin dat wordt geregeld. Critici noemen het een aanval op het recht op abortus.

‘Rusland wint ongeveer een kilometer terrein per week, dat kan Oekraïne nu stoppen’, zegt Osinga. Belangrijk zijn met name 155mm-granaten, de standaardmunitie voor westerse houwitsers.

Nieuwe steun kan snel het Oekraïense front bereiken, maar zal niet direct het verschil maken

De afgelopen maanden waarschuwde hij steevast voor een nederlaag, nu denkt president Zelensky dat Oekraïne ‘kans maakt op de overwinning’. Door het steunpakket van de VS is de hoop terug.

De familie Reijnoudt op de compound in Juba. 'Ik geloof er echt in dat ik met de vluchten van MAF iets kan betekenen voor het individu', zegt Gerbrand.

Van Scherpenzeel naar conflictgebied in Zuid-Soedan. Familie Reijnoudt emigreerde om te werken voor MAF

Hoe is het om met je gezin te verhuizen naar een stad in een conflictgebied? Gerbrand en Gerlinda Reijnoudt emigreerden met hun drie kinderen naar Zuid-Soedan. ‘Door jaren van oorlog zijn gezinnen verscheurd.’