Luister naar

'Kloof tussen stad en ommeland'

Nieuws
Amsterdam en Utrecht stemden woensdag overtuigend op GroenLinks. Direct buiten de stadsgrenzen is het Forum voor Democratie juist de grote winnaar. Er is een kloof tussen steden en randgemeenten, zegt verkiezingsgeograaf Josse de Voogd.
Auke van Eijsden Sjoerd Mouissie
vrijdag 22 maart 2019 om 03:00
De uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen per gemeente. Het CDA verloor drie Senaatszetels, maar blijft in veel gemeenten de grootste partij.
De uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen per gemeente. Het CDA verloor drie Senaatszetels, maar blijft in veel gemeenten de grootste partij. Sjoerd Mouissie

Nijmegen

In Utrecht kon woensdag een groene vlag uit. De partij van Jesse Klaver haalde in de provinciehoofdstad 28 procent van de stemmen, bijna een verdubbeling ten opzichte van vier jaar geleden. Amsterdam zag nagenoeg hetzelfde gebeuren: daar stemde bijna een kwart van de mensen op GroenLinks. De partij kwam bij de vorige Statenverkiezingen nog als vijfde uit de stembussen.

Maar wie de hoofdstad uit rijdt en de bordjes Haarlemmermeer, Velsen of Zaanstad passeert, begeeft zich opeens op heel ander politiek terrein. Om Amsterdam ligt een rode lap van gemeenten waarin Forum voor Democratie de meeste stemmen kreeg. Dat is opvallend, want de partijen van Jesse Klaver en Thierry Baudet zijn niet bepaald politieke bondgenoten. In Utrecht speelt zich min of meer hetzelfde af: de Domstad kiest GroenLinks, daar omheen zwaait nieuwkomer Forum de scepter.

Het grote contrast tussen ‘stad en ommeland’ is niet nieuw, zegt verkiezingsgeograaf Josse de Voogd. ‘Maar bij deze uitslag is het wel erg duidelijk. Forum voor Democratie doet het in centrale steden erg slecht, en aan de rand juist goed. Bij GroenLinks zie je het omgekeerde. Doordat die partijen nu beide erg groot zijn, wordt de kloof beter zichtbaar.’

stad is duur

‘Vroeger woonden arme mensen in de stad en waren de randgebieden voor de beter gestelden’, zegt De Voogd. ‘Dat is aan het omkeren, en dat zie je aan het stemgedrag. De stad wordt steeds duurder, waardoor veel mensen naar de buitenranden worden gedrongen. Dat zijn veelal Forum- of PVV-stemmers.’ Maar het zijn ook allochtonen die de stad vaarwel zeggen, merkt De Voogd. ‘Die verhuizen bijvoorbeeld van de Utrechtse wijk Kanaleneiland naar Nieuwegein. De mensen die al in Nieuwegein wonen zijn daar niet altijd blij mee, vaak zijn ze de stad juist ontvlucht vanwege verkleuring en verarming. Ook dat levert stemmen op voor Wilders en Baudet.’

De Voogd merkt daarnaast dat gelijkgestemde kiezers sneller bij elkaar in de buurt gaan wonen. ‘Hoogopgeleide GroenLinks-stemmers, bijvoorbeeld studenten of professoren, gaan in Utrecht of Bunnik wonen. Dat is lekker dicht bij de universiteit. VVD’ers die wat meer geld hebben, verhuizen liever naar Woerden.’

rechtspopulisme

De uitslagenkaart van de Statenverkiezingen laat duidelijk zien dat ­Forum voor Democratie vooral in Zuid-Holland voet aan de grond heeft gekregen, óók in de grote steden. De partij werd er met elf zetels de grootste, net boven regeringspartij VVD. Het kwam voor De Voogd niet als een verrassing. ‘In 2017 kwam ­Forum met twee zetels in de Tweede Kamer. Toen zag je al dat de partij in Zuid-Hollandse gemeenten bovengemiddeld goed scoorde.’ De kustprovincie is vatbaar voor partijen als die van Baudet, denkt hij. ‘Zuid-Holland is de kraamkamer van het rechts­populisme. Dat zag je bij de komst van Pim Fortuyn, en dat sentiment is altijd gebleven.’

Den Haag en Rotterdam, de twee grootste steden in de provincie, zijn daarnaast erg multicultureel. ‘En de autochtonen die er wonen, zijn relatief arm en laagopgeleid. Dat is het grote verschil met steden als Amsterdam en Utrecht: daar is de autochtone bevolking veel kansrijker. Die kiest minder snel voor een proteststem.’

Volgens Bert Bakker, onderzoeker politieke communicatie aan de Universiteit van Amsterdam, dankt het Forum voor Democratie zijn enorme zetelwinst aan de behendigheid van partijleider Baudet. Die is ‘in de ruimte gesprongen die is ontstaan tussen de VVD en de PVV’. In dat ­politieke gat heeft hij met groot ­gevoel voor retoriek een beweging gecreëerd waar mensen bij willen horen, zegt Bakker. ‘Mensen zijn ­namelijk graag lid van een club.’

anti-elite

Volgens Bakker heeft Baudet effectief campagne gevoerd door te hameren op maar enkele punten: de elite in Den Haag en Brussel deugt niet, het klimaatakkoord is onbetaalbaar en aan de migratie moet ook wat gebeuren. ‘Dergelijke anti-eliteretoriek werkt voor een grote groep die ook vindt dat het anders moet.’

Gerrit Voerman, directeur van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen, is het met Bakker eens. ‘Baudet kon aansluiten bij ontzettend actuele zaken: de aanslag in Utrecht en de recente klimaatcijfers. Dat gebruikte hij om te laten zien dat het politieke establishment het contact met de kiezer heeft verloren.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Partijleider Mirjam Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

Joodse Nederlander bekladde partijbureau van ChristenUnie: 'Gedaan uit woede en onmacht'

Een Joodse Nederlander heeft het partijkantoor van de ChristenUnie in Amersfoort beklad, meldt advocaat Willem Jebbink. Op het pand werden woensdag teksten als ‘steunt genocide’ ontdekt.

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker en Justitieminister Dilan Yesilgöz binden al jaren de strijd aan tegen antisemitisme.

Hoe bestrijd je Jodenhaat? Niet alleen vanuit Den Haag, beseffen Kamer en kabinet

De Kamer vraagt het demissionaire kabinet steviger actie te ondernemen tegen oplaaiend antisemitisme. Maar wat kan de politiek méér dan felle afkeuring? Donderdag gaat de Tweede Kamer daarover in debat.

Demissionair minister Hugo de Jonge tijdens het debat over de Wet betaalbare huur.

Plan om huurprijzen in de vrije sector aan banden te leggen is weer een stap dichterbij

Het plan om de huurprijzen in de vrije sector per 1 juli wettelijk aan banden te leggen is weer een stap dichterbij. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaart zich achter de nieuwe huurwet.

PVV-leider Geert Wilders dinsdag na afloop van de gesprekken van de vier formerende partijen met de informateurs Dijkgraaf en Van Zwol.

Noodgreep rond asiel ligt op formatietafel, maar haalt die ook iets uit? 'Dit kan niet zomaar'

De formerende partijen praten over het uitroepen van een 'asielcrisis'. Maar de zittende staatssecretaris Eric van der Burg waarschuwt alvast dat dit niet zomaar kan.

NSC-Kamerlid Nicolien Van Vroonhoven benadrukt geen tegenstander te zijn van de Transgenderwet zoals die nu bestaat, maar alleen van de verruiming.

Meerderheid Kamer wil ruimere Transgenderwet in prullenbak, minister weigert voorstel in te trekken

Het wordt niet gemakkelijker om de geslachtsaanduiding te wijzigen bij de burgerlijke stand. Een meerderheid van de Tweede Kamer vroeg dinsdag aan het demissionaire kabinet om een wetsvoorstel hierover in te trekken.

Partijleider Frans Timmermans op het congres van GroenLinks en PvdA: ‘We laten niemand los, dat is ons verhaal.’

Timmermans wil links blok grootste maken: 'Voorkomen dat Wilders aan de knoppen van de macht komt'

‘Wij hebben elkaar nodig’, zegt Frans Timmermans zaterdag met luide stem voor een bomvol ledencongres van GroenLinks-PvdA. Honderden leden zijn bijeen om te stemmen over nauwere samenwerking.