Aantal stakingen kwam vorig jaar op het hoogste niveau sinds 1972

Nieuws
Het aantal werkonderbrekingen is sinds 1972 niet zo hoog geweest, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2023 waren er 52 stakingen, waarbij ruim 17.000 werknemers betrokken waren. Dat is ongeveer duizend meer dan in 2022.
anp
woensdag 1 mei 2024 om 00:01 aangepast 07:15
Afbeelding
beeld anp

Dat is wel aanzienlijk minder dan in 2021 (28.000 werknemers) en 2020 (105.000 werknemers). De 26 stakingen in 2019 mobiliseerden zelfs 319.000 mensen, het grootste aantal dat het CBS heeft geregistreerd.

De industrie stond bij zowel het aantal stakingen als het aantal betrokkenen bovenaan, met 28 stakingen en 5000 betrokken werknemers. Ook in de handel waren er naar verhouding veel stakingen, met 4000 stakende werknemers.

Industrie

Op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft het CBS in 2023 ook bijgehouden met welke andere acties werknemers hun eisen kracht hebben bijgezet. Het gaat dan om georganiseerde acties die niet hebben geleid tot een verlies aan arbeidsuren. Net als de werkstakingen kwamen dergelijke acties het meest voor in de industrie. In totaal telde het CBS 51 alternatieve werknemersacties.

In de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), die eind 2023 werd uitgevoerd door het CBS en onderzoeksinstituut TNO, is aan werknemers gevraagd hoe tevreden ze zijn met hun cao en salaris. Hieruit blijkt dat 81 procent in 2023 tevreden was met hun cao, ten opzichte van 77 procent in 2022. Verder was 78 procent tevreden met het salaris. In 2022 was dat nog 74 procent.

Achterstand inhalen

Volgens vakbond FNV werden de stakingen veroorzaakt door de hoge inflatie. "De acties waren bittere noodzaak omdat de inflatie er hard inhakte en werkgevers zich niet verantwoordelijk voelden om dit te compenseren", zei Zakaria Boufangacha, vicevoorzitter van de FNV in een reactie op de CBS-cijfers. Het repareren van de achterstand is volgens Boufangacha op veel plaatsen gelukt, maar nog lang niet overal. Daarom blijft de vakbond zich ook in 2024 inzetten voor hoger loon.

Ook vakbond CNV blijft zich inzetten voor een hoger loon. "De afgelopen twee jaar zijn de boodschappen ruim 10 procent duurder geworden. Het CNV heeft in 2022 en 2023 veel cao's afgesloten met percentages die we in tientallen jaren niet hebben gezien", zei CNV-voorzitter Piet Fortuin. Desondanks zijn er volgens hem nog altijd veel werkenden die moeilijk kunnen rondkomen. "Voor die groep maken we ons de komende tijd sterk en zetten we hoog in aan de cao-tafel", aldus Fortuin.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Terugkeer Plasterk als Telegraaf-columnist nog onzeker

Het is nog niet duidelijk of Ronald Plasterk weer aan de slag gaat voor De Telegraaf. De krant heeft nog geen contact met hem gehad over zijn mogelijke toekomst als columnist.

Afbeelding

Lagarde heeft er vertrouwen in dat inflatie onder controle is

President Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft er vertrouwen in dat de inflatie in de eurozone onder controle is. Dat zei ze in een interview met de Ierse televisie.

Afbeelding

Israël draait maatregelen tegen persbureau AP terug

Israël komt terug op maatregelen tegen het Amerikaanse persbureau Associated Press (AP). De autoriteiten maakten bekend dat afgepakte camera-apparatuur wordt teruggegeven.

Afbeelding

Songfestivalteam S10 maakte officieel melding van onveilige sfeer

Het team dat S10 in 2022 begeleidde tijdens het Eurovisie Songfestival in Turijn diende destijds een officiële klacht in omdat backstagemedewerkers haar persoonlijke grenzen niet respecteerden. Dat zei de zangeres dinsdag in het NPO 1-programma Sophie & Jeroen.

Afbeelding

Kabinet stuurt Iran alleen 'stille' condoleance na dood president

Nederland condoleert Iran niet publiekelijk met de dood van zijn president, die tal van mensenrechtenschendingen op zijn naam zou hebben. Wel worden er condoleances overgebracht aan Teheran, zegt buitenlandminister Hanke Bruins Slot.

Afbeelding

Afsluitdijk richting Noord-Holland dicht door ongeval

De Afsluitdijk (A7) in de richting van Friesland naar Noord-Holland is dicht door een ongeval. Bij het ongeluk zijn een vrachtwagen, een auto en een busje met aanhanger betrokken, meldt Rijkswaterstaat.