Ingezonden brief: Cholesterol op peil door één volle eetlepel haverzemelen
Er is ook goed nieuws over cholesterol (Nederlands Dagblad 15 juni). Mijn verhoogd cholesterolgehalte is met haverzemelen (één eetlepel/dag) tot ver onder de grens verlaagd. Hartspecialist tevreden! Toch hielden synthetische statines haar voorkeur, ook al hebben deze statines vaak bijwerkingen als spierklachten en vermoeidheid. Wetenschappelijk is aangetoond dat haver/mout/zemelen het LDL-cholesterolgehalte verlagen. Havermout is daarom een van de weinige granen met een gezondheidsclaim, goedgekeurd door Europese en Amerikaanse voedselautoriteiten (EFSA/FDA). De werkzame stof bètaglucaan(vezel) houdt cholesterol vast. Voor cholesterolverlaging is 3 gram bètaglucanen/dag nodig. Een bordje van 40 gram havermout levert ‘slechts’ 1,6 gram bètaglucanen. Maar 75 gram (bijna 2 bordjes) is wel genoeg. Met haverzemelen is minder nodig: 4-5 eetlepels haverzemelen/dag. Per merk kan de hoeveelheid bètaglucanen in haverzemelen verschillen. Het cholesterolgehalte kan verder verlaagd worden met plantensterolen in dieetmargarines. Deze twee ‘verlagers’: plantensterolen en bètaglucanen zijn goed te combineren: ze versterken elkaars werking. Voordeel 1: bètaglucanen (haver(zemelen)) en plantensterolen (dieetmargarines) hebben niet de bijwerkingen van statines (farmaceutische industrie). Voordeel 2: goedkoper! Al vijf jaar blijft mijn cholesterol (en dat van veel anderen) goed met wat dieetmargarine en één volle eetlepel haverzemelen. <