Luister naar

Weer meer passagiers op Nederlandse luchthavens

Nieuws
Het aantal passagiers op de vier nationale luchthavens is in het laatste kwartaal van 2018 opnieuw gestegen ten opzichte van een jaar eerder, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Rick Moeliker
maandag 25 maart 2019 om 03:00
Maastricht-Aachen Airport
Maastricht-Aachen Airport anp / Marcel van Hoorn

Den Haag

De vier nationale luchthavens, Schiphol, Rotterdam-The Hague, Groningen-Eelde en Maastricht-Aachen, verwerkten gezamenlijk ruim 18,8 miljoen passagiers.

Het leeuwendeel hiervan komt op het conto van Schiphol: bijna 17 miljoen. Maastricht-Aachen laat echter een opvallende stijging zien van 64 procent ten opzichte van het vierde kwartaal in 2017.

Met het publiceren van de laatste kwartaalcijfers van het jaar 2018 kan de balans worden opgemaakt voor het hele jaar. Hieruit blijkt dat er ook afgelopen jaar een stijging van het aantal passagiers en vluchten is waar te nemen. Het derde kwartaal is hierbij traditioneel gezien het drukst, gezien de vele vakantievluchten.

groeilimiet

Op Schiphol groeit het aantal vluchten en passagiers al sinds 2010, al is er in het afgelopen jaar een afvlakking van die groei te zien. Schiphol mag tot 2020 groeien naar een half miljoen vliegbewegingen (starts en landingen), nu zijn dat er nog maar duizend minder. Dat betekent dat er over 2018 een stijging van een half procent was te zien.

Het vrachtvervoer nam licht af ten opzichte van 2017, waarbij wel opvalt dat het aandeel van Maastricht-Aachen Airport ook hier is toegenomen. Bijna de helft van de luchtvracht, zo’n 200.000 ton per kwartaal, gaat naar Azië. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Van alle blikjes met statiegeld werd 65 procent ingeleverd.

Toezichthouder wil 50 cent statiegeld op flesjes zodat meer mensen ze inleveren

De toezichthouder van het statiegeldsysteem wil dat er vanaf volgend jaar 50 cent statiegeld wordt geheven op plastic flessen. Dit moet ertoe leiden dat consumenten meer lege flesjes inleveren.

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Mede-eigenaar Christiaan Kraan bezig met een klavecimbel voor een muziekschool in IJsland.

In de luwte van het grote geld zingen de klavecimbels van Amir en Kraan een fijnbesnaard protest

Amsterdam floreerde dankzij de diversiteit aan kleine bedrijfjes. Nu is er amper plaats voor ze. Na hun gedwongen vertrek uit de Havenstraat vonden klavecimbelbouwers Amir en Kraan met enig geluk nog werkruimte in de stad.

Werkoverleg bij Hospi Housing, waar ze werken met kunstmatige intelligentie. Tweede van links oprichter Joost Bokker, uiterst links Vera Harsnyi, midden Pavla Shvetcova en uiterst rechts Flavia Gkioka.

AI-medewerker 'Sarah' doet nu zelfstandig de socials: 'Dit is wel een beetje creepy'

Ruim een jaar na de introductie van ChatGPT is AI niet meer weg te denken van de Nederlandse werkvloer. Inmiddels bestaat er zelfs een autonome AI-werknemer: Sarah.

Directeur Pieter Cnossen vakorganisatie CGMV wil het ledenverlies ombuigen naar ledengroei.

Vakorganisatie richt zich op christelijke goede doelen: 'Medewerkers werken soms onder minimumloon'

De christelijke vakorganisatie CGMV gaat zich op een nieuwe doelgroep richten: christelijke organisaties zonder winstoogmerk. ‘Daar heerst veel bevlogenheid, maar voor werknemers wordt vaak niet goed gezorgd.’

De goudprijs breekt record na record

De goudprijs slaat op hol, maar waar komt die goudkoorts opeens vandaan?

De goudprijs breekt record na record, en dat is niet per se vrolijk nieuws. Goud geldt namelijk als verkapte verzekeringspolis tegen oorlogen, crises en ander onheil. Vier redenen waarom mensen plotseling goudstaven hamsteren.