Luister naar

Wensenlijst voor verbouwing Kamer steeds langer

Nieuws
Het Binnenhof gaat verbouwd worden en de Tweede Kamer wil een dikke vinger in de pap. Of het nu om duurzaamheid of kinderopvang gaat.
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
donderdag 14 juni 2018 om 20:14
Delen van het Binnenhof in Den Haag tijdens een opknapbeurt in 2014.
Delen van het Binnenhof in Den Haag tijdens een opknapbeurt in 2014. anp / Bart Maat

Den Haag

Vanaf 2020 gaat het Binnenhof voor zeker 5,5 jaar ‘op slot’. Het hele parlementaire bedrijf verplaatst zich naar andere locaties in Den Haag. De belangrijkste is ‘de apenrots’, het voormalige ministerie van Buitenlandse Zaken, naast het Centraal Station. Daar komt de hele Tweede Kamer, inclusief alle medewerkers en pers.

Maar de Tweede Kamer zou de Tweede Kamer niet zijn, als ze zich niet intensief zou bemoeien met de verbouwing. Donderdag had staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) er de handen vol aan om de wensenlijst nog enigszins beperkt te houden. Zo vragen de Partij voor de Dieren en de SP om een ‘aardgasvrij’ Binnenhof. Nu heel Nederland van het gas af gaat, moet het parlement een voorbeeldfunctie vervullen.

Maar zo simpel ligt het allemaal niet, zegt de staatssecretaris. ‘Het warmtenet kan ik niet in één keer ontkoppelen.’ Het Binnenhof wordt nu grotendeels verwarmd door een warmtenet van energieleverancier Eneco, maar wordt ook ‘gevoed’ door het stoken van aardgas. Niettemin is Knops met Eneco in gesprek over de ‘bron’ van de warmte.

Behalve voor ná de verbouwing zijn er ook wensen voor de tijdelijke locatie. Zo wil SP’er Sandra Beckerman dat er kinderopvang ín de apenrots komt. Broodnodig, vindt Beckerman, omdat het toch al lastig is voor jonge ouders om Kamerlid te zijn. Kamer en opvang onder één dak is bovendien noodzakelijk, vindt zij, om borstvoeding te kunnen combineren met plotse stemmingen.

Maar staatssecretaris Knops laat zich niet vermurwen. Het kan ook zijn dat de kinderopvang niet in, maar vlak bij het tijdelijke onderkomen wordt gevestigd. ‘Er werken ook elders in Nederland veel mensen die kunnen worden opgeroepen voor allerlei zaken.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Premier Mark Rutte: 'Iemand uitschelden om zijn of haar Joodse achtergrond, dat doe je niet.'

Antisemitisme moeten we samen de kop indrukken, vindt Rutte. 'Het gaat echt de verkeerde kant op'

Het kabinet zal alle middelen inzetten om antisemitisme te bestrijden, maar het is te gemakkelijk om alles van de overheid te verwachten. 'Ieder van ons heeft een verantwoordelijkheid anderen aan te spreken.'

Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.

Deskundigen (v.r.n.l.) Jacquelien Bulterman-Bos, Els Stronks, Gerdineke van Silfhout, Martin Bootsma en Henk Wilbers na afloop van het rondetafelgesprek over lees- en taalvaardigheid woensdag in de Tweede Kamer.

De boodschap aan de Tweede Kamer klinkt luid en breed gedragen: 'Het leesplezier moet terug in de klas'

Wat gaat er mis met het Nederlandse leesonderwijs? Een stoet deskundigen trok woensdag aan de Tweede Kamer voorbij in de zoektocht naar antwoorden. ‘De verwachtingen moeten omhoog, de lat ligt echt te laag.’

GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans, geflankeerd door zijn fractiegenoten Jesse Klaver en Kati Piri.

De achilleshiel van Timmermans: Israël en de Palestijnen verdelen GroenLinks-PvdA tot op het bot

Terwijl partijleider Frans Timmermans een verklaring tegen Jodenhaat tekende, zat senator Karimi met een ‘arafatsjaal’ in de Eerste Kamer. Hoe het Israëlisch-Palestijnse conflict de achilleshiel van GroenLinks-PvdA werd.

Op initiatief van Mirjam Bikker (ChristenUnie) spreken dertien van de vijftien fractievoorzitters in de Tweede Kamer zich uit tegen antisemitisme.

Bijna alle fractievoorzitters spreken zich uit tegen Jodenhaat. 'Dit moet stoppen. En wel nu'

Voor de meeste fractievoorzitters in de Tweede Kamer is na de verstoring van het concert van zangeres Lenny Kuhr de maat vol. Zij spreken zich in een gezamenlijke verklaring uit tegen wat zij 'Jodenhaat' noemen.