Luister naar

Lager pensioen dreigt nog steeds

Nieuws
Ondanks de economische groei hangt zo’n tien miljoen pensioenen nog steeds een verlaging boven het hoofd in 2020. Gemiddeld zal de korting nu uitkomen op 3 procent.
Gijs Herderschêe redactie vk
donderdag 14 juni 2018 om 03:00
Ook pensioenen in de metaal hangt nog steeds een verlaging boven het hoofd in 2020, ondanks de economische groei. Gemiddeld zal de korting nu uitkomen op 3 procent.
Ook pensioenen in de metaal hangt nog steeds een verlaging boven het hoofd in 2020, ondanks de economische groei. Gemiddeld zal de korting nu uitkomen op 3 procent. anp / Koen Suyk

Amsterdam

Het gaat met name om de pensioenen van ambtenaren, in de zorg en de metaal. Dit blijkt uit een overzicht dat de toezichthouder op de pensioenfondsen, De Nederlandsche Bank (DNB), woensdag heeft gepubliceerd. DNB baseert zich op de vermogenspositie van eind 2017 en heeft 157 fondsen doorgelicht. Daarvan staan 47, met in totaal 10,1 miljoen pensioenen, er nog zo slecht voor dat ze in 2020 kortingen moeten doorvoeren of aankondigen.

De situatie is iets minder rampzalig dan een jaar geleden. Toen tekenden zich nog kortingen af van gemiddeld 9 procent. De positie van pensioenfondsen is sindsdien verbeterd, vooral door de gestegen aandelenkoersen. Die zijn in de VS omhooggeschoten sinds de verkiezing van president Trump, maar ook de Europese economie draait goed. Ook de rente die cruciaal is bij de berekening van de vermogens van pensioenfondsen, is iets gestegen. Als deze trends zich voortzetten, kunnen kortingen mogelijk achterwege blijven. Sinds vorig jaar zijn al ruim twintig fondsen uit de gevarenzone verdwenen.

herstelplannen

De kortingen dreigen voor 2020 omdat dan de eerste vijf jaar voorbij zijn van de zogenoemde herstelplannen. Dat zijn de plannen die pensioenfondsen bij DNB indienen als zij er slecht voorstaan. Na vijf jaar moeten de fondsen hun vermogens hebben opgekrikt, anders moeten zij ‘onvoorwaardelijk’ kortingen doorvoeren. Door verlaging van de pensioenen van ouderen en de pensioenaanspraken van werkenden kan de verhouding met het vermogen dat in kas is, worden verbeterd.

De kortingen mogen wel over tien jaar worden uitgesmeerd. Als een fonds de pensioenen met 3 procent moet verlagen om de verhouding met het vermogen op peil te brengen, dan kan dat in een keer of in stapjes van 0,3 procent in de komende tien jaar. Omdat die korting onvoorwaardelijk is, moet die wel worden doorgevoerd, ook al krabbelt het fonds gedurende die tien jaar verder op.

prijsstijgingen

DNB berekende dat de pensioenaanspraken van gepensioneerden en werkenden sinds 2007 fors aan koopkracht inleverden. Dat gebeurde doordat de pensioenaanspraken niet zijn verhoogd, of zelfs iets verlaagd. Gemiddeld stegen de prijzen sinds 2007 15 procent, terwijl de pensioenen gemiddeld slechts met 2 procent omhooggingen. Gepensioneerden leverden dus gemiddeld 13 procent koopkracht in. De pensioenrechten van werkenden bleven datzelfde percentage achter op de inflatie.

Niet alle pensioenfondsen staan er slecht voor. Zo blijkt het pensioenfonds van ING een dekkingsgraad van 140 procent te hebben. Dat betekent dat het genoeg vermogen heeft om alle pensioenen 1,4 keer uit te betalen. Dit fonds kan de pensioenen dus gewoon verhogen.

premiecontract

De kortingen in 2020 kunnen ook voorkomen worden als vakbeweging, werkgevers en kabinet een akkoord sluiten over vernieuwing van het pensioensysteem. Dat zou dan volgend jaar in wetgeving moeten worden uitgewerkt.

De drie partijen werken nu aan een akkoord waarin het zogenoemde pensioencontract wordt veranderd. Van een pensioentoezegging wordt dan overgestapt op een premiecontract. Daarin staat de hoogte van de premie voorop en niet de uitkomst – de hoogte van het pensioen. Die wordt dan afhankelijker van de rentestand en de beleggingsopbrengsten. Als de partijen het al eens worden over zo’n vernieuwing, dan moet dat eerst in wetgeving worden omgezet en vervolgens door de besturen van de pensioenfondsen, vakbeweging en werkgevers worden doorgevoerd. Dat is een operatie die jaren duurt.

Het pensioencontract is maar een onderdeel van het overleg tussen kabinet en sociale partners. Daar staat ook de premie centraal. Nu wordt voor alle werknemers een gelijke ‘doorsneepremie’ betaald. De partijen willen voor iedere werknemer een leeftijdsafhankelijke premie. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Tata-staalfabriek in IJmuiden deze week vanbinnen.

Kabinet zet in op vergroeningsplan voor Tata, dat schatkist tot 2,5 miljard kan kosten

Tata Steel moet blijven bestaan en het kabinet wil op korte termijn met het bedrijf om de tafel om afspraken te maken over versnelde vergroening. Dat mag 2,5 miljard euro kosten.

Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'