Luister naar

Blokhuis: veel animo voor ‘diensttijd’

Nieuws
Het initiatief dat jongeren vrijwilligerswerk gaan verrichten, de maatschappelijke diensttijd, krijgt een vliegende start. Al in september gaan er pakweg 60 projecten van start.
Piet H. de Jong Piet H. de Jong
donderdag 14 juni 2018 om 20:17

Den Haag

Dat zei staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) donderdag tijdens een Kamerdebat over de invoering van de maatschappelijke diensttijd. Behalve het CDA en de ChristenUnie, die ronduit enthousiast zijn over het nut van een niet-verplichte diensttijd voor jongeren, toonden de meeste fracties veel scepsis of waren ronduit cynisch. PVV-Kamerlid Fleur Agema en Lisa Westerveld (GroenLinks) vroegen zich af voor ‘welk probleem de diensttijd een oplossing is’.

De staatssecretaris liet zich door dat gebrek aan enthousiasme in de Kamer niet weerhouden om dit project met verve te verdedigen. Het is bedoeld om jongeren de kans te geven zich (verder) te ontwikkelen. En de samenleving moet er iets aan hebben, formuleerde hij het doel.

Voor de maatschappelijke diensttijd is in deze kabinetsperiode, tot 2021, 100 miljoen euro beschikbaar. De bewindsman verwacht dat hij bij de start dit jaar al 25 miljoen euro kan inzetten. Bij de reeds aangemelde projecten zullen, denkt hij, 25.000 jongeren aan de slag kunnen en daarbij ‘gaandeweg leren’.

Een van de zorgen is het gevaar van verdringing van gewone werkplekken op de arbeidsmarkt. Ook is het punt van de vergoeding nog niet vastgesteld. Veel jongeren, zei Blokhuis, hechten meer waarde aan een certificaat of punten voor hun studie dan aan een financiële vergoeding. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het lekken van dit conceptstuk komt in een belangrijke week. Volgende week woensdag moeten de informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf met een verslag komen.

Concept-hoofdlijnenakkoord gefotografeerd, de vier partijen willen streng en omvangrijk migratiepakket

Het strengste toelatingsregime voor asiel en het omvangrijkste pakket voor grip op migratie ooit. Op de eerste dag van de finaleweek wordt - al dan niet bewust - meer duidelijk over de inzet van de formerende partijen.

Boeren protesteren in Brussel tegen het landbouwbeleid van de EU. Agrariërs weten dat veel Europarlementariërs naar hen luisteren.

Wat u moet weten over de Europese verkiezingen: 'We kunnen zelf richting geven aan de EU'

Het Europees Parlement roert zich. Met succes neemt de invloed toe op de koers van de EU. ‘Het is cruciaal dat we er een voet tussen de deur krijgen.’

De Europese Unie, betoogt In het Spoor, is de moderne ‘toren van Babel’. ‘Het menselijk streven en de hoogmoed vieren hoogtij in die bijbelse geschiedenis en dat zien wij ook terug in de Europese Unie.'

Deze conservatieve club wil een radicale SGP, maar voelt zich doodgezwegen. Is In het Spoor invloedrijk?

De SGP radicaal in haar standpunten? Welnee, vindt In het Spoor. Terwijl de SGP richting de Europese verkiezingen strijdt voor elke stem, vindt deze stichting dat Europa godloos is en stemmen daarom uit den boze.

Van links naar rechts: Rosanne Hertzberger, Judith Uitermark  en Sandra Palmen.

Gaat Pieter Omtzigt meedoen of niet? Let op de drie NSC-vrouwen die de rechtsstaat bewaken

Gaat NSC meedoen aan een kabinet? Pieter Omtzigts eerdere reden tot argwaan richting de PVV lijkt nog springlevend. Andere partijen voelen dat haarfijn aan, en kijken naar drie NSC-vrouwen die de rechtsstaat bewaken.

PVV en BBB hebben het hardst campagne gevoerd tegen het nieuwe stelsel.

Plan pensioensector voor extra investeringen leidt tot frictie in formatie

De invoering van het nieuwe pensioenstelsel blijft een van de hoofdpijndossiers binnen de formatie. Een bericht in EW, dat PVV en BBB door de knieën zouden zijn gegaan, leidt achter de schermen tot nieuwe fricties.

Een pro-Israël demonstratie in Den Haag in 2021 met onder anderen ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder. Hij is buitenlandwoordvoerder van de partij.

Is de ChristenUnie te eenzijdig over Israël en de Palestijnen? 'Het onderwerp raakt ons zó diep'

De oorlog woedt in alle hevigheid, maar het debat in de CU over Israël en de Palestijnen lijkt verstomd. Terwijl de Kamerfractie een pro-Israëlische koers vaart, stoort een deel van de leden zich aan ‘eenzijdigheid’.