Man roept op tot vertrek Netanyahu tijdens herdenking Holocaust

Nieuws
Een man heeft in Israël een herdenkingsceremonie voor de slachtoffers van de Holocaust verstoord door op te roepen tot het vertrek van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, melden media in het land. De krant Haaretz schrijft dat de premier toen op het punt stond een krans te leggen.
anp
maandag 6 mei 2024 om 12:15
Afbeelding
beeld anp

"Hoeveel signalen zijn er nodig voordat een premier naar huis gaat?", zou de man onder meer hebben geroepen. De ceremonie met Israëlische topfunctionarissen vond plaats in het herdenkingscentrum Yad Vashem in Jeruzalem. Kort daarvoor hield Israël twee minuten stilte voor de 6 miljoen Joodse slachtoffers van de Holocaust.

De herdenking van dit jaar wordt overschaduwd door de oorlog in de Gazastrook. Netanyahu zei in aanloop naar de herdenkingsdag dat Israël zichzelf moet beschermen als dat nodig is. "Tijdens de verschrikkelijke Holocaust stonden belangrijke leiders aan de zijlijn. De eerste les van de Holocaust is daarom: als wij onszelf niet verdedigen, zal niemand anders ons verdedigen", verklaarde hij zondagavond.

President Isaac Herzog verwees tijdens de ceremonie naar 7 oktober, de dag waarop Hamas Israël aanviel. "Dit jaar werden we, beetje bij beetje, gebroken en zagen we taferelen die we nooit opnieuw dachten te zullen zien, als een vrije natie op eigen grond. De wonden van 7 oktober zijn nog steeds gapend in onze harten. We rouwen en rouwen, en we kunnen niet zwijgen zolang onze broeders en zusters gijzelaars zijn in de handen van Hamasmoordenaars", citeert Times of Israel uit Herzogs toespraak.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.