Advocaat UvA-betogers geen gelijk van officier van justitie

Foto: ANP

De officier van justitie heeft aan Willem Jebbink, de advocaat van veel gearresteerde UvA-betogers, laten weten dat de aanhoudingen in het protestkamp aan de Roetereilandscampus van de universiteit rechtmatig waren. Volgens Jebbink hadden de pro-Palestijnse demonstranten niet opgepakt mogen worden op grond van erfvredebreuk, omdat zij actievoerden op een “voor het publiek vrij toegankelijk terrein bij een universiteit”.

De advocaat geeft aan met de officier van justitie gesproken te hebben, ook heeft hij later een vooralsnog onbeantwoorde mail gestuurd. Maar de officier van justitie blijft dus bij de rechtmatigheid van de aanhoudingen en wil verder niet ingaan op het argument van Jebbink. Het Openbaar Ministerie (OM) wil niets over de rechtmatigheid zeggen tegenover het ANP.

Als justitie de betogers gaat vervolgen voor erfvredebreuk spant Jebbink een zaak aan, meldt hij. Maar zo’n besluit laat volgens hem weken of maanden op zich wachten.

In de nacht van maandag op dinsdag werden zo’n 140 betogers opgepakt. Vier van hen zitten nog vast. Een voor belediging en drie voor openbare geweldpleging. Jebbink staat dat laatste drietal en nog veel andere demonstranten bij.

Dinsdagmiddag werd een nieuwe demonstratie aangekondigd bij de Universiteit van Amsterdam. Jebbink geeft aan daar “misschien” bij aanwezig te zijn.