We moeten leren van de oorlog, zegt deze kerkhistoricus. Want onze democratie loopt wéér gevaar

Achtergrond
Mag je de verdeelde samenleving van vandaag vergelijken met die van Hitler-Duitsland in de jaren dertig? En heeft dat zin? Ja, vindt historicus George Harinck. ‘De toon bij links en rechts wordt dwangmatiger en dreigender.’
Judith de Ruiter
zaterdag 4 mei 2024 om 02:02
George Harinck is te gast bij Dick en Daniël. 'De Holocaust begon met de bordjes “Verboden voor Joden” in de parken.'
George Harinck is te gast bij Dick en Daniël. 'De Holocaust begon met de bordjes “Verboden voor Joden” in de parken.' beeld ND

Wat zou jij hebben gedaan in de Tweede Wereldoorlog? Die vraag is makkelijker te stellen dan te beantwoorden, beseft Harinck. ‘Men had in Nederland een hekel aan de Duitsers en de bezetting, maar toen kwamen er concrete maatregelen. Hoe reageer je dan? Kijk je de andere kant op? Of denk je: ik ga mijn Joodse buurman helpen?’

Sommigen kozen - zeggen we met de kennis van nu - de juiste kant, maar het overgrote deel van de mensen was niet zo uitgesproken, legt Harinck uit in de podcast Dick en Daniël Geloven het Wel. Het was, als je er middenin zat, vaak niet zo helder. Harinck vergelijkt het met het Gaza-conflict vandaag. ‘De ene dag denk ik dat Israël moet doorzetten in Rafah. De andere dag vind ik dat het leed van de Pa..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De moeder van John Ghanim denkt dat hij gehersenspoeld is. 'Ze zei: ik had liever dat je iemand vermoordde, dan dat je christen was geworden.’

John moest kiezen: terug naar zijn vrouw en kinderen of Jezus volgen. 'Ik geloof niet meer in Allah'

Hij groeit als moslim op in het door oorlog verscheurde Jemen. John Ghanim vlucht als agnost, en wanneer hij christen wordt, verbant de dorpsimam hem. Zijn vrouw en twee dochters ziet hij waarschijnlijk nooit meer terug.

De bijeenkomsten van de pelgrimage hebben een vast stramien.

In West-Friesland kijken protestanten en katholieken samen uit naar Pinksteren. 'De Geest helpt en troost'

In de aanloop naar Pinksteren zoeken katholieken en protestanten in West-Friesland elkaar avond na avond op voor een korte viering. ‘Laat de stilte toe. Leer te luisteren naar de stem van de Geest in ons hart.’

Jakob van Wielink: ‘Ik vind het ontroerend hoe mijn moeder zich omringde met haar eigen kunst.'

Jakobs moeder was klaar voor 'volgende reis': 'Tot in elke vezel hebben we iets moois van onze tijd gemaakt'

De moeder van Jakob van Wielink is 'koninklijk' gestorven. Marijke stond voor een laatste keer op, kleedde zich aan, deed haar sieraden om en ging op bed zitten om uit te rusten. Toen stopte haar hart met kloppen.

'Dit is wat bijbelse profetieën ons openbaren over de eindtijd: die zal zich richten op gebeurtenissen in Europa', schreef een theoloog. Het is lastig te geloven dat andere christenen God juist danken voor de Europese Unie.

Teken van het beest of vrucht van de Geest? Vier nogal verschillende visies van christenen op Europa

Christelijk stemmen is Europa afremmen, lees je op de verkiezingsposters van de SGP. Wie de geschiedenis kent, weet dat je dat onmogelijk zo kunt zeggen. Is Europa teken van de eindtijd of juist 'Gods experiment'?

Esther Veerman bij haar kerstkunstwerk over de Morgenster. 'Laten we maar niet oordelen', zei ze vaak.

Esther Veerman (1968-2024) overleefde extreem seksueel geweld, en hielp met kunst anderen hetzelfde te doen

Ze was, naast kunstenaar en theoloog, een onvermoeibare ambassadeur van mensen die zijn getraumatiseerd door huiselijk en seksueel geweld. Esther Veerman overleed op 13 mei, 55 jaar jong.

Pete Greig spreekt op Opwekking: 'Eerlijk gezegd had ik te weinig discipline om te bidden.'

Pete Greig over opwekking, gebed en wonderen: 'Mijn geheime zonde? Vluchtige gebeden'

Het leven van de Opwekking-spreker Pete Greig is doordrenkt met gebed. Nooit hield hij op te bidden. Zelfs niet toen zijn vrouw chronisch ziek werd en het leek alsof God zweeg. Ook niet toen hij als tiener atheïst werd.