Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Er mogen 1200 deelscooters in Amsterdam rijden, maar het zijn er veel meer

Het aantal deelscooters in Amsterdam is beperkt tot 1200, maar op veel momenten zijn er meer scooters in de stad te vinden.

Felyx, hier op een archieffoto, mag sinds 1 april geen deelscooters meer aanbieden in Amsterdam, maar vanuit buurgemeenten kunnen nog wel deelscooters de stad inrijden.Beeld ANP / Kim van Dam

Actiegroep Scootervrij becijferde op basis van gegevens van Crow, een kennisinstituut voor mobiliteit, dat er in Amsterdam soms 159 ‘ongeoorloofde’ deelscooters staan. Daarbij staan er volgens Scootervrij gemiddeld 42 deelscooters van Felyx in Amsterdam. Dat is opvallend: dat bedrijf mag sinds 1 april helemaal geen deelscooters meer aanbieden in de stad.

Het is goed voorstelbaar dat gebruikers in buurgemeenten als Diemen en Amstelveen – waar Felyx wel mag opereren – de scooter gebruiken om naar Amsterdam te rijden, zegt Collin Molenaar van Scootervrij. Gebruikers huren dan de scooter tot ze er weer mee terugrijden. De scooter staat tijdens een bezoek dan wel in de stad geparkeerd, maar is voor anderen niet beschikbaar. “Doordat er met deelscooters tussen gemeenten wordt gereden, varieert het aantal scooters per gemeente per moment.”

Om die reden is bij de metingen het aantal scooters een maand lang gemonitord. Volgens de organisatie is aangetoond dat op sommige plekken structureel te veel scooters staan.

Foutieve data

Felyx stelt in reactie op het rapport dat er iets mis moet zijn met de data. “Het kan inderdaad best zo zijn dat er een aantal scooters van ons door Amsterdam rijdt waarvan de berijders zijn opgestapt in buurgemeenten.” Maar dat dit er gemiddeld 42 zouden zijn, gaat er bij de woordvoerder niet in. “Dit lijkt mij veel meer dan het er echt zijn.”

Ook opvallend: uit de tellingen van Scootervrij blijkt dat in Diemen, waar een limiet van 150 geldt, gemiddeld 29 deelscooters zijn te vinden. Zelfs op het drukste moment stonden er slechts veertig scooters in Diemen.

Meeste scooters in Den Haag

In Nederland zijn drie deelscooteraanbieders actief: Check, Felyx en GO Sharing. Samen bezitten zij ongeveer 11.500 scooters in meer dan 40 Nederlandse gemeenten. De meeste gemeenten hebben afspraken en regels over het maximumaantal deelscooters.

Scootervrij monitorde van 29 maart tot en met 26 april het aantal deelscooters per gemeente, om te zien of aanbieders zich aan deze afspraken houden. In Den Haag werden de meeste ongeoorloofde scooters geteld (179). Daarna komt Amsterdam met 159. Ook in Almere (151), Breda (116) en Leeuwarden (108) staan te veel ongeoorloofde scooters.

Over de auteur: Marc Kruyswijk schrijft al meer dan tien jaar als verslaggever voor Het Parool over wonen in Amsterdam en verkeer & vervoer in de stad.