Brussel vraagt Rome begroting aan te passen

Foto: ANP

De Europese Commissie vraagt de Italiaanse regering formeel een nieuwe ontwerpbegroting voor 2019 in te leveren. Het is voor het eerst dat het dagelijks bestuur van de EU een begroting van een euroland verwerpt. Rome krijgt maximaal drie weken de tijd om de cijfers voor Brussel aanvaardbaar te maken.

Volgens vicevoorzitter Valdis Dombrovskis is het besluit ,,betreurenswaardig” maar ,,er is geen alternatief”. De brief die minister van Financiën Giovanni Tria maandag naar Brussel stuurde om de cijfers toe te lichten, was niet bevredigend. ,,De Italiaanse regering gaat in volle bewustzijn tegen de begrotingsafspraken in. Regels zijn regels, voor iedereen. Het breken van die regels schaadt het vertrouwen.”

Hij wees op de last van de Italiaanse staatsschuld, die vorig jaar ruim 131 procent van het bruto binnenlands product (bbp) bedroeg, ,,ofwel 37.000 euro per Italiaanse burger”, aldus Dombrovskis.

De eerste conceptbegroting van de eurosceptische coalitieregering van Lega en de M5S (Vijfsterrenbeweging) werd begin vorige week in Brussel ingeleverd. Toen was al duidelijk dat de cijfers te veel afwijken van de Europese regels. Het begrotingstekort loopt volgend jaar op naar 2,4 procent van het bbp terwijl 0,8 was afgesproken. Rome wil 37 miljard euro meer uitgeven.

EU-commissaris Pierre Moscovici (economische en financiële zaken) zei dat de commissie Italië de laatste jaren optimale financiële flexibiliteit heeft toegestaan om te kunnen reageren op aardbevingen, migrantenstromen en terreurdreiging. Hij pleitte opnieuw voor een constructieve dialoog met Rome.