Onderzoekers presenteren rapport over neutraliteit van UNRWA

Nieuws
Een groep onafhankelijke onderzoekers presenteert een eindrapport over de neutraliteit van de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA). Het onderzoek is een reactie op Israëlische beschuldigingen over de betrokkenheid van twaalf UNRWA-medewerkers bij de aanval van Hamas op Israël in oktober vorig jaar.
anp
zaterdag 20 april 2024 om 03:51
Afbeelding
beeld anp

Het rapport is opgesteld onder leiding van de Franse oud-buitenlandminister Catherine Colonna. De onderzoekers kwamen vorige maand al met een tussenrapport. Daarin stond dat de organisatie een aantal mechanismen en procedures heeft om de neutraliteit te waarborgen, maar de onderzoekers meldden ook dat er op ‘kritieke gebieden’ verbeteringen nodig zijn. In het eindrapport zullen onder meer aanbevelingen staan.

Er loopt een apart onderzoek naar de twaalf UNRWA-medewerkers. Dat wordt uitgevoerd door een interne toezichthouder binnen de Verenigde Naties. UNRWA-topman Philippe Lazzarini besloot de medewerkers op 26 januari te ontslaan, nadat Israël ‘schokkende beschuldigingen’ had geuit. De VN-organisatie had geen verdere informatie of bewijs ontvangen. Lazzarini verklaarde met het ontslag het vermogen van de UNRWA om hulp te verlenen ‘te beschermen’ en voegde daaraan toe dat medewerkers verantwoordelijk worden gehouden als blijkt dat ze betrokken waren bij terreurdaden.

Na Lazzarini’s verklaring pauzeerden grote donateurs hun hulp aan de UNRWA, op een moment waarop die juist hard nodig was als gevolg van de oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook. Ook Nederland schortte de financiële steun op. Een aantal landen heeft de steun inmiddels hervat.

De hulporganisatie, de grootste in Gaza, werd in 1949 opgericht nadat honderdduizenden Palestijnen werden verdreven of op de vlucht sloegen. De UNRWA is actief in de Gazastrook, op de Westelijke Jordaanoever en in Libanon, Jordanië en Syrië. De organisatie heeft meer dan 30.000 medewerkers. De UNRWA heeft in Gaza zo’n 13.000 medewerkers. Deze groep bestaat grotendeels uit Palestijnen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Tesla klaagt Indiase Tesla Power aan om schenden handelsmerk

Tesla heeft een Indiase fabrikant van accu's voor voertuigen aangeklaagd. Volgens de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's schendt het bedrijf met de naam Tesla Power handelsmerkrechten om zo zijn producten te verkopen.

Afbeelding

Internationaal Strafhof (ICC) waarschuwt tegen intimidatie

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag waarschuwt tegen intimidatie van rechters of ander personeel. Volgens het ICC dreigen individuen met vergelding rond bepaalde onderzoeken of uitspraken.

Afbeelding

Werkgevers vinden ultimatum zwaarwerkregeling 'voorbarig'

VNO-NCW, MKB-Nederland en de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) vinden het ultimatum van de vakbonden over de vroegpensioenregeling voor mensen met zware beroepen 'voorbarig'.

Afbeelding

Biden deelt hoogste onderscheiding uit aan Nancy Pelosi

De Amerikaanse president Joe Biden deelt vrijdag negentien Medals of Freedom uit. De hoogste Amerikaanse onderscheiding voor burgers gaat naar onder anderen Nancy Pelosi, voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.

Afbeelding

Politie haalt pro-Palestijnse activisten uit Parijse universiteit

De Franse politie is binnengetrokken in de prestigieuze Parijse universiteit Sciences Po om de studenten weg te halen die er een pro-Palestijnse actie voeren. De studenten worden in groepen van tien door de agenten naar buiten gebracht.

Afbeelding

China begonnen aan ambitieuze missie naar achterkant maan

China wil het eerste land worden dat rotsen en bodem ophaalt van de achterkant van de maan. Het vaartuig dat dit moet uitvoeren, de Chang'e-6, is vrijdag gelanceerd vanaf het zuidelijke eiland Hainan. Hij moet in juni landen in de krater Apollo, bij de zuidpool van de maan.