Direct naar artikelinhoud
Liveblog protesten

Teruglezen | Zo verliepen de protesten en sit-ins op de UvA en andere universiteiten

Twee weken lang waren er protesten en sit-ins op de UvA en andere universiteiten in de rest van het land. De demonstranten willen dat de universiteiten de banden met Israël verbreekt, vanwege de oorlog in Gaza. Lees de ontwikkelingen terug in dit liveblog.

Live

  1. Liveblog afgesloten

    Dit liveblog is afgesloten. Lees hieronder alle updates terug.

  2. Pro-Palestijnse actiegroep Amsterdam Student Encampment kondigt nieuw protest aan bij UvA-locatie op Science Park

    De pro-Palestijnse actiegroep Amsterdam Student Encampment kondigt in een Instagrampost een nieuw protest aan bij de faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam op Science Park. Op een instagramfoto lijken een tent, spandoeken en een Palestijnse vlag te zijn neergezet; wanneer de foto precies is genomen, is echter niet duidelijk.

    Amsterdam Student Encampment kondigt een nieuw protest aan bij de UvA-locatie op het Science Park.Beeld Het Parool
  3. Amsterdam Student Encampment: UvA-bestuur gebruikte 'bedrieglijke tactieken' bij onderhandelingen

    De pro-Palestijnse actiegroep Amsterdam Student Encampment zegt in een post op Instagram dat het UvA-bestuur, in het bijzonder rector Peter Paul Verbeek, 'een misleidend en vals verhaal naar buiten brengt' over de onderhandelingen die ze met de actiegroep voerde. 'Ze omschrijven ons als onsympathiek en onredelijk, maar vermelden niet hoe zij de onderhandelingen te kwader trouw hebben aangepakt,' aldus de actiegroep. 

    Volgens de actiegroep zou rector Verbeek de onderhandelingen tijdens bezetting van het Binnengasthuisterrein en de Oudemanhuispoort op 7 mei hebben gestaakt. 'Meeting tomorrow makes no sense to us,' zou Verbeek volgens de demonstranten hebben gezegd, nadat de demonstranten hadden voorgesteld de volgende ochtend verder te onderhandelen.

    Daarnaast zou het UvA-bestuur niet inhoudelijk hebben gereageerd op hetgeen de studenten inbrachten tijdens de onderhandelingen en toonde het universiteitsbestuur zich tijdens de tweede onderhandelingsronde om 16.00 uur niet welwillend. Volgens de demonstranten had het bestuur, samen met de gemeente, de ME al opgeroepen om te komen ontruimen en was het vanaf het begin van de onderhandelingsronde duidelijk dat er geen onderhandelingen meer plaats zouden vinden.


    Rector magnificus Peter Paul Verbeek van de Universiteit van Amsterdam (UvA).Beeld ANP
  4. Bijna 350 UvA-medewerkers nemen afstand van pro-Palestijnse bezetters

    Enkele honderden medewerkers en studenten van de UvA nemen in een petitie afstand van pro-Palestijnse betogers die met bezettingen willen afdwingen dat de universiteit de banden verbreekt met universiteiten in Israël.

    ‘De bezetters beweren namens de studenten en medewerkers te spreken, maar zij vertegenwoordigen ons niet,’ staat in de petitie, die universiteitsblad Folia in de opinierubriek heeft gepubliceerd.

    Voorstander van vreedzame demonstraties
    Bijna 350 medewerkers hebben de tekst met hun volledige naam ondertekend, net als tientallen studenten. Bij grote pro-Palestijnse protesten waren de afgelopen tijd ook veel onderzoekers en docenten aanwezig die juist wel vinden dat de universiteit moet breken met instituten in Israël die zij medeverantwoordelijk houden voor ‘genocide, apartheid en uitbuiting.’

    De mensen die het met de petitie eens zijn, tonen zich daarin voorstander van ‘vreedzame demonstraties waarin zowel het geweld van Hamas als dat van het Israëlische leger wordt veroordeeld.’ Verder vinden ze dat het bestuur van de UvA niet verantwoordelijk is voor geweld dat rond de demonstraties werd gepleegd. Ze pleiten voor ‘de-escalatie en een debat waarin rekening wordt gehouden met alle betrokken partijen.’

    ‘Buitensporig geweld’
    De Centrale Studentenraad, die studenten aan de universiteit vertegenwoordigt, denkt er heel anders over. Die eiste onlangs het aftreden van het bestuur en vindt dat de bestuurders van de UvA excuses moeten aanbieden voor het ‘buitensporige geweld’ tegen demonstrerende studenten.

    De ondernemingsraad van de universiteit heeft die oproep niet gesteund, maar wil wel een onderzoek naar de aanpak van de demonstraties. De raad noemde het vorige week belangrijk ‘om te weten hoe de situatie de afgelopen weken zo heeft kunnen escaleren.’

  5. UvA vervolgt gesprekken over protesten tegen samenwerking met Israël

    De UvA gaat deze week met studenten en medewerkers in gesprek over de protesten tegen de samenwerking met Israël. Ook gaat de universiteit werken aan de aanpassing van een ethisch kader waarmee ze internationale samenwerkingen, zoals die met Israëlische instellingen, kan beoordelen. Dat meldt het college van bestuur in een mail aan studenten en medewerkers.

    Het UvA-bestuur schrijft dat de gebeurtenissen op de campus hen diep hebben geraakt. ‘We hebben de oproep van studenten en medewerkers heel goed begrepen: de UvA moet iets doen, dat past bij de rol van een betrokken en kritische universiteit. En tegelijk zijn de meningen verdeeld over wat we dan precies moeten doen.’

    ‘Allereerst vervolgen we de komende weken gesprekken met collega’s en studenten,’ schrijft het bestuur. ‘Over wat er nu binnen de universiteit gebeurt, hoe mensen dat ervaren, hoe we kunnen de-escaleren en hoe we met elkaar weer verder kunnen en het vertrouwen kunnen herstellen.’ De UvA benadrukt dat die gesprekken plaatsvinden met alle studenten en medewerkers, dus ook ‘die (vreedzaam) actie hebben gevoerd.'

    Ten tweede wil de UvA in gesprek over hoe ze ruimte kan bieden ‘aan stemmen en protest en tegelijkertijd een veilige omgeving kan garanderen voor iedereen'.

    Daarnaast werkt de universiteit aan een set aan criteria waarop internationale samenwerkingen kunnen worden beoordeeld. Wetenschappelijke samenwerkingen wil de UvA zoveel mogelijk in stand houden, ‘maar alleen binnen ethische kaders, waaronder de mensenrechten'. De UvA meldt dat ze nu onvoldoende handvatten heeft om dat zorgvuldig te kunnen beoordelen. Totdat dat ethisch kader is aangepast, naar verwachting voor het einde van het collegejaar, zal de UvA geen nieuwe samenwerkingen aangaan in gebieden die in oorlog verkeren. 

    Docenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) hielden 13 mei een walk-out op het Roeterseilandcampus.Beeld ANP
  6. Nijmeegse studenten zetten tweede protestkamp op

    Studenten van de Radboud Universiteit (RU) in Nijmegen hebben een tweede tentenkamp opgezet op de campus. Het nieuwe pro-Palestijnse protestkamp staat naast het Berchmanianum. In dat gebouw zetelt het college van bestuur van de universiteit. Het eerste kamp werd een week geleden opgetuigd naast het Erasmusgebouw.

    "Door een tweede tentenkamp te stichten naast het bestuurscentrum van de Radboud Universiteit hopen we de bestuurders ieder moment van de dag te confronteren met ons protest en de genocide in Gaza," laat een woordvoerder van de protesterende studenten weten. Zij willen dat hun universiteit 'haar banden met Israëlische universiteiten en instituten breekt.'

    De studenten zeggen dat het beide protestkampen zullen blijven staan tot de RU de eisen van de demonstranten inwilligt.

  7. Nog vier hongerstakers in Maastricht

    Opnieuw is een van de oorspronkelijk zes hongerstakers in Maastricht met zijn actie gestopt. De hongerstakers lieten maandagnamiddag weten dat een van hen te ziek is om door te gaan met de actie. De Franse student cultuurwetenschappen besloot na 85 uur niet te hebben gegeten zijn hongerstaking op te geven. Nadat eerder al een hongerstaker weer ging eten, zijn er nog vier over die doorgaan met de actie.

    De hongerstaking door zes pro-Palestijnse studenten begon afgelopen donderdag. De vier overgebleven activisten lieten eerder weten inmiddels tussen de twee en vier kilo te zijn afgevallen en door te willen gaan tot de universiteit hun eisen inwilligt: het doorsnijden van alle banden met Israël.

    De vier maken deel uit van een actiekamp in de tuin van een faculteit in de buurt van het Vrijthof. Enkele tientallen studenten kamperen er in tentjes om hun eisen kracht bij te zetten.

    Spandoeken aan gebouwen van Universiteit Maastricht. Beeld Jean-Pierre Geusens/ANP
  8. UM probeert deze week te beslissen over banden met Israël

    De Universiteit Maastricht (UM) streeft ernaar deze week nog een beslissing te nemen over hoe zij wil omgaan met instellingen in conflictgebieden in de wereld, te beginnen in Israël. Helemaal zeker is het niet dat deze termijn gehaald wordt, 'maar in elk geval zo snel mogelijk', aldus een woordvoerder.

    Afgelopen vrijdag voerde het college van bestuur van de UM overleg met de universiteitsraad over de banden met instellingen in conflictgebieden zoals Israël en Gaza. Geconcludeerd werd dat gesprekken nodig zijn met instellingen die mogelijk betrokken zijn bij schendingen van internationaal recht. Zo'n gesprek met instellingen in het buitenland die de fout in gaan, kan consequenties hebben, aldus het bestuur. Over die mogelijke consequenties werd vrijdag tijdens de vergadering van de universiteitsraad gediscussieerd.

  9. Politie kijkt terug op rustig protest, Concertgebouw weer gevuld met nieuwe bezoekers

    Een woordvoerder van de politie laat weten dat het protest rustig is verlopen. 'We hebben niemand aangehouden en de demonstratie bleef rustig, al helemaal ten opzichte van eerdere demonstraties de afgelopen weken.' De grote politie-inzet is niet meer nodig, daarom is de politie aan het afschalen op het Museumplein, zo meldt de woordvoerder.

    Een woordvoerder van het Concertgebouw kijkt, ondanks de spanning vooraf en de benodigde extra veiligheidsmaatregelen, terug op een mooi concert. 'Uiteindelijk is het als een regulier concert verlopen', aldus de woordvoerder. 'In de zaal hadden de bezoekers geen last van de demonstranten buiten.' 

    Na afloop van het concert van het Jeruzalem Quartet begon direct de inloop voor een ander concert, in de Grote Zaal. De demonstratie lijkt daarmee op zijn einde te zijn gekomen


    Het Jerusalem Quartet tijdens een concert in het Koninklijk Concertgebouw. Beeld ANP
  10. 'Prachtige avond'

    Een bezoeker van het concert zegt dat het ‘een prachtige avond’ is geweest. “Buiten werd geprotesteerd, maar door hier gewoon naar binnen te gaan en niet te buigen voor protesten, laat ik zien dat ik niet bang voor ze ben. Dit was eigenlijk ons protest.”

  11. Publiek wordt weggeleid van actievoerders

    Terwijl het publiek het Concertgebouw verlaat, klinken de kreten van buiten door tot in de foyer. De bezoekers worden weggeleid richting het Museumplein, weg van de actievoerders.

    Buiten roepen demonstranten dat het strijkkwartet waar de bezoekers net van hebben genoten onderdeel is van de staat Israël die zich schuldig maakt aan genocide.

    Ondertussen eten politieagenten raketijsjes en houden tegelijkertijd de kleine demonstratie in de gaten.

    Bezoekers verlaten het concert gebouw terwijl de politie de veiligheid bewaakt. Beeld ANP
  12. Concert zit erop, publiek geeft een groot applaus waarna extra nummer volgt

    Het concert loopt op z'n einde. Er klinkt daverend applaus afgewisseld met kreten:' bravo'. Het optreden is zonder enige dissonant verlopen.

    Na drie keer door het publiek te zijn teruggeroepen richt een van de musici zich tot de zaal. "Wij muzikanten leiden als we op reis zijn soms een eenzaam leven," zegt een van de muzikanten tegen de zaal. "We zijn tot tranen geroerd door de steun en bijval die we de afgelopen week van jullie hebben ontvangen. We willen jullie nu in ons huis uitnodigen". Het kwartet zet vervolgens een toegift in, een nummer uit hun geboorteland.

  13. Jeruzalem Quartet komt op, in de zaal ook bewaking aanwezig

    Om 19.00 uur valt de zaal even stil, tot het kwartet opkomt en met applaus wordt begroet. In de zaal is bewaking op de achtergrond aanwezig, die net als bij een festival strak het publiek inkijkt.

    Ondertussen maakt de groep demonstranten zoveel mogelijk lawaai buiten op het Museumplein, maar echt oorverdovend is het niet. Terwijl het Quartet Ben-Haims Strijkwartet nr.1 uit 1937 inzet, is zelfs in de stille passages van de protesten buiten de Kleine Zaal niets te horen.

    Het Jerusalem Quartet in het Concertgebouw.Beeld ANP
  14. Demonstranten vinden protest gerechtvaardigd, zaal voor ongeveer tweederde vol

    De demonstranten zeggen deze actie gerechtvaardigd te vinden. Een van hen, hij wil zijn naam niet zeggen, stelt dat het Israëlische strijkkwartet ‘onderdeel is van een staat die zich schuldig maakt aan genocide’. “Mensen die zeggen: het is maar muziek, sluiten hun ogen voor de realiteit. Rusland werd twee jaar geleden zonder twijfelen uit het Songfestival gegooid, daar was iedereen het mee eens. Maar voor Israël gelden duidelijke andere criteria.”

    Een actievoerder roept door de megafoon om 19.00 uur, wanneer het concert begint, zoveel mogelijk herrie te maken ‘zodat ze het binnen horen’. De zaal stroomt langzaam vol, maar de 439 stoelen zijn lang niet allemaal gevuld.


    Beeld Het Parool
  15. Volop beveiliging rondom het Concertgebouw, demonstratie verloopt vreedzaam

    Overal om het Concertgebouw staan politieagenten en beveiligers met geeloranje hesjes. Ze houden alle ingangen nauwlettend in de gaten. Achter de dranghekken zingen demonstranten leuzen die al dagen door de stad te horen zijn. 'Free free Palestine' en 'From the river to the sea'.  Ook klinkt er: 'Mark Rutte, you can’t hide, you support genocide.'

    Binnen het Concertgebouw, bij de foyer van de Kleine Zaal waar het Quartet over enkele minuten een uur lang werk van Paul Ben-Haim en Claude Debussy zal spelen, is van de slogans buiten niets te horen. 'En ik had er nog wel rekening mee gehouden dat er met verf zou worden gegooid, zegt een bezoeker op leeftijd.

    Beeld ANP
  16. Politie in groten getale aanwezig, sfeer vooralsnog rustig

    Waar de politie in groten getale aanwezig is op en rondom het Concertgebouwplein, loopt het aantal demonstranten nog in de tientalen. Voor het Amerikaanse consulaat staan politiebusjes en de Mobiele Eenheid (ME) paraat. De sfeer is rustig en zelfs een tikje landerig.

    Een bezoeker van het Concertgebouw wandelt tussen de dranghekken door naar de ingang van het gebouw. Hij vindt het belachelijk, zegt hij. “Die demonstranten vergissen zich, ze moeten demonstreren tegen het land Israël of tegen Netanhayu desnoods. Maar dit zijn muzikanten, die maken muziek. Wat een domheid!”

    Een agent houdt toezicht op het Museumplein en Concertgebouwplein.Beeld ANP
  17. Demonstranten spreken Concertgebouwbezoekers toe

    Een handvol demonstranten spreekt per megafoon de bezoekers van het Concertgebouw toe. De meeste bezoekers negeren de woorden, een enkeling roept iets pissigs. Een man roept terug: “Palestina is apartheid!”

    Op het Museumplein, een stukje verderop, staan inmiddels zo'n twintig demonstranten.

    'Het Jerusalem Quartet wordt 100 procent gesponsord door Israel' roept een eenzame actievoerder op het Concertgebouwplein, terwijl de bezoekers van het concert het Concertgebouw binnendruppelen. De controle lijkt licht en nauwelijks anders dan normaal. Bezoekers werd opgeroepen een ID-kaart mee te nemen, maar daar wordt niet naar gevraagd.

    Beeld Het Parool
  18. Politie verplaatst demonstranten naar Museumplein

    'Op last van de politie wordt opgeroepen naar de andere kant van het Museumplein te verhuizen', klinkt het even voor half zeven uit een politiebusje. Na de derde keer roept de megafoonschreeuwer, na een scheldwoord, terug: 'we hebben het gehoord'. Het groepje verhuist gedwee richting de ingang van de parkeergarage op het plein.

    Een politieagent wijst de richting waar de demonstranten mogen staan, voor de parkeergarage op het Museumplein.Beeld ANP
  19. Vroege bezoekers worden binnengelaten

    'Ik krijg een Kick Out Zwarte Piet gevoel' zegt een actievoerder tegen een agent terwijl ze in alle rust een spandoek met daarop de tekst 'boycot, desinvesteren sancties' aan een dranghek op het Concertgebouwplein hangt. 

    Een vroege concertganger vraagt of ze alvast naar binnen kan en wordt alvast doorgelaten. Een 88 jarige bezoeker drinkt, leunend tegen een dranghek, nog een pakje appelsap. 'Ik bezoek dit seizoen 47 concerten. Het maakt me niet uit wat ze allemaal roepen.'


    De eerste groep demonstranten op het Concertgebouwplein.Beeld Robin Utrecht/ANP
  20. Eerste groep demonstranten staat klaar buiten het Concertgebouw

    'Nederland schande, bloed aan je handen' scandeert 'fakkeldreiger' Max door zijn megafoon. En 'de politie censureert ons'. Maar de ruim aanwezige politie laat het groepje demonstranten, een uur voor aanvang van het concert, op de hoek van het Concertgebouwplein na even met hen overlegd te hebben met rust.

    Beeld Het Parool
  21. Activisten willen alsnog betogen bij concert Jerusalem Quartet

    Activisten willen alsnog betogen tijdens het concert van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam van zaterdag. Dat zegt de Palestijnse belangenorganisatie Diensten- en Onderzoekscentrum Palestina (DocP).

    "Het eerder geannuleerde concert gaat tóch door, dus ons protest ook!" zegt DocP. Om het optreden van het Jerusalem Quartet is veel te doen geweest. Eerste annuleerde het Concertgebouw de twee geplande shows vanwege aangekondigde demonstraties, naar eigen zeggen om de veiligheid van medewerkers, bezoekers en musici te garanderen. Vervolgens mocht het geannuleerde concert van zaterdag toch doorgaan, met aangescherpte veiligheidsmaatregelen en een andere aanvangstijd.

    Organisaties als DocP vinden dat het kwartet het imago van Israël oppoetst en de aandacht afleidt van wat er in de Palestijnse gebieden gebeurt.

    Bij eerdere optredens van de Israëlische groep in Amsterdam en Den Haag werden de optredens verstoord door betogers, die door de muziek heen riepen en Palestijnse vlaggen lieten zien. 

  22. Aangehouden demonstrant vrijgelaten

    De politie meldt dat de aangehouden demonstrant inmiddels weer op vrije voeten is. De verdachte zou stenen naar de paarden en politie hebben gegooid. Later bleek dat de demonstrant geen stenen, maar een stokbrood naar agenten heeft gegooid.

    Twitter bericht wordt geladen...

  23. Groepje demonstranten op de Dam

    Een groepje van nog ongeveer vijftig demonstranten, herkenbaar aan de Palestijnse vlaggen, is nog aanwezig op de Dam. Af toe roept iemand 'Free, free Palestine'.


    Beeld Joris van Gennip
  24. UvA zet aangifte niet door

    De UvA heeft laten weten de aangifte naar aanleiding van het korte protest op vrijdag toch niet door te zetten. Dit vanwege het vrijwillige vertrek van de demonstranten, aldus berichtgeving van de UvA.

    'We zijn blij dat de actievoerders zelf vreedzaam weer zijn vertrokken. De UvA wil ruimte bieden aan protest en demonstratie maar het bezetten van gebouwen, het opzetten van een tentenkamp en het dragen van gezichtsbedekking zijn hierbij niet toegestaan.'

    De universiteit meldt dat andere UvA-gebouwen zijn gesloten en vrijdagavond uit voorzorg  dicht blijven. Over de openstelling van de komende dagen wordt nog overlegd.

    De UvA besluit: 'We hopen dat we met elkaar in gesprek kunnen blijven, met respect voor ieders mening en openstaan voor elkaars zorgen en gevoelens.'

    Demonstranten vertrekken na hun protest.Beeld Joris van Gennip
  25. Eén demonstrant aangehouden

    Volgens een politiewoordvoerder is er zeker één betoger aangehouden. De demonstranten zijn volgens hem 'aan de wandel gegaan', maar waarheen precies is niet bekend. Er staan nog zo'n vijftig mensen op de Dam.

  26. Groep demonstranten splitst zich op en treft elkaar mogelijk later op de Dam

    De groep demonstranten loopt richting de Staalstraat. Daar blokkeert de ME de doorgang naar de Kloveniersburgwal. 

    “Niet in paniek raken, jongens,” zegt een vrouw door een megafoon. Ze geeft de instructie om uiteen te gaan in groepen van maximaal tien personen, in verschillende richtingen. De instructie aan de stoet is rechtsaf de Verversstraat in te gaan en vervolgens in verscheidene groepen van tien personen uiteen te gaan.

    De groep splitst zich inderdaad op en zijn van plan later naar de Dam te gaan.

    ME blokkeert de weg richting Oudemanhuispoort.Beeld Het Parool
  27. Demonstranten proberen politiebus tegen te houden

    Twitter bericht wordt geladen...

    Twitter bericht wordt geladen...

  28. Politiebusje rijdt tegen paal, hilariteit onder demonstranten

    Twitter bericht wordt geladen...

  29. Politie te paard drijft demonstranten weg

    Buiten de Stopera is politie te paard aanwezig om de demonstranten weg te krijgen.  Twee paarden lopen voortdurend door de groep. De demonstranten roepen 'Fuck the police!' Op het plein staan elf busjes van de ME, voor de ingang van de Stopera stelt de ME zich gewapend met schild op. Een van de demonstranten is gearresteerd.

    Inmiddels is de hal van de Stopera leeg en zijn de deuren gesloten. 

    De groep, nog altijd bestaande uit zo'n tweehonderd demonstranten, wil nu richting de Dam. 

    Twitter bericht wordt geladen...

    ME stelt zich voor de ingang van de Stopera op.Beeld Het Parool
  30. Groep demonstranten wil weer naar binnen, politie houdt poging tegen

    Twitter bericht wordt geladen...

  31. Politie is begonnen hal te vegen

    De politie is begonnen de demonstranten uit de Stopera weg te sturen. Er ontstaat chaos en het gaat er hard aan toe; geduw en getrek tussen demonstranten en agenten.

    Video wordt geladen...

    Politieagenten verwijderen demonstranten uit de Stopera.Beeld Het Parool
  32. ME bij Stopera gearriveerd

    De Mobiele Eenheid (ME) is om de hoek bij de Stopera, op het Waterlooplein, gearriveerd. Politieagenten te paard staan nabij de ingang.

    Demonstranten in de Stopera zitten niet meer, maar staan nu. Het leidt tot onenigheid tussen activisten. “Blijf samen!” schreeuwt er eentje. “Ga zitten!” een ander. Er worden instructies omgeroepen: als je gearresteerd wordt, geef dan geen commentaar.

  33. Groep demonstranten groeit gestaag

    Opvallend genoeg zijn de deuren van de Stopera nog steeds open. De grootte van de groep groeit dan ook gestaag.

    Een man zegt door de megafoon drie eisen aan burgemeester Halsema te stellen. Als hij de eerste wil aankondigen, maar even een stilte laat vallen, schreeuwt een andere activist luid: “Opstappen!” Het leidt tot gelach. Excuses aanbieden voor het ‘brute politiegeweld’; veroordeel het geweld van de staat Israël; en dat de gemeente Amsterdam de banden verbreekt met Tel Aviv en andere Israëlische organisaties en instanties.

  34. Demonstranten zingen en houden speeches

    Tijdens de sit-in, die op dit moment rustig verloopt, worden meerdere speeches gehouden. Ook wordt de leus 'Tout le monde déteste la police' gezongen. Buiten de Stopera staat een groepje van zo'n dertig demonstranten.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Demonstranten geven speeches tijdens de sit-in in de Stopera.Beeld Het Parool
  35. Tiental agenten aanwezig

    De sfeer in de hal van de Stopera is inmiddels wat minder gespannen. Een tiental agenten houdt binnen de groep in de gaten. Een van hen filmt de demonstranten, die zich volledig in het zwart hebben gekleed. Er is geen ME aanwezig.

  36. Mitchell Esajas van The Black Archives: ‘Stop medeplichtigheid aan genocide’

    Mitchell Esajas van The Black Archives is er ook. Een vrouw door een megafoon kondigt hem aan. Het leidt tot luid applaus. Hij houdt daarna een speech.

    “Ik was een aantal jaar een student aan de VU. Ik ben geboren hier in Amsterdam. En de reden dat ik hier ben is om een boodschap af te geven aan de universiteit en de gemeente: stop medeplichtig te zijn aan deze genocide.”

  37. Demonstranten beginnen sit-in in Stopera

    Demonstranten kondigen aan dat er een sit-in wordt gehouden aan de stadhuiskant van de Stopera. De deuren van de opera, waar zo een voorstelling begint, gaan weer open, maar zodanig dat demonstranten er niet door naar binnen kunnen.

    “Dit is hoe een vreedzaam protest eruit ziet. Halsema zit hierboven, zij stuurt de politie en de honden. Geniet van je show,” zegt een demonstrant tegen de operabezoekers. Een enkeling klapt.

    “Waar zijn de media wanneer Palestijnse stemmen worden uitgegumd?” zo klinkt het door de megafoon. Een Palestijnse student gaat nu spreken.

    Iemand staat met een foto van een Palestijns slachtoffer voor de deur van Nationale Opera en Ballet. Iedereen die langskomt, krijgt de foto onder de neus gedrukt. “Het is genocide!” Roept ze.

    De vredeseenheid van de politie is ter plaatse.

    Twitter bericht wordt geladen...

  38. Deuren van de Nationale Opera en Ballet worden gesloten

    De deuren van de Nationale Opera en Ballet zijn nu gesloten. Bezoekers van de opera wachten zichtbaar geïrriteerd en met armen over elkaar voor die deur.

    Een operabezoeker gaat in gesprek met een demonstrant met keffiyeh. “Dit is die confrontatie opzoeken, hè,” zegt de man. “Lekker uitlokken tot de ME erop wordt afgestuurd.”

    Bezoeker Francisca de Haan (66), die staat te wachten voor de gesloten deuren van het Nationale Opera en Ballet, spreekt de demonstranten aan. “Ik vind het heel goed dat ze hier zijn,” zegt ze. “Dit is echt belangrijk.”

    Twitter bericht wordt geladen...

  39. Demonstranten gaan Stopera binnen

    De groep van inmiddels tweehonderd demonstranten is de Stopera binnengegaan. Terwijl de groep naar binnen stormde ontstond een opstootje met een bezoeker van opera. Die viel op de grond, maar lijkt ongedeerd.

    De deuren naar de opera worden gesloten. In de hal die nu vol staat met demonstranten en bezoekers van de opera ontstaat chaos. 

    “Elke keer dat we demonstreren belt de burgemeester de politie voor ons,” roept een van de demonstranten door een megafoon. “Schande!”

    Twitter bericht wordt geladen...

  40. Stoet demonstranten verplaatst zich verder richting de Stopera

    De groep demonstranten loopt over de Zwanenburgwal richting de Stopera. Ze zingen ‘Halsema, schande, bloed aan je handen’ en ‘fuck you GroenLinks’ en ‘fuck you PvdA’.

    Twitter bericht wordt geladen...

  41. Omstander: ‘Ze slopen voor miljoenen, ze maken hier alles kapot’

    Vanaf zijn trap voor zijn woning aan de Raamgracht kijkt Henk Drolsbach (82) toe.

    “Ik begrijp niet dat het getolereerd wordt. Ze hebben zolang gewacht, ze hadden meteen moeten ingrijpen in plaats van wachten tot ze alle stenen eruit hadden gesloopt. Ze slopen voor miljoenen, ze maken hier alles kapot.”

    Drolsbach steunt wel het doel van de demonstratie. “Ze moeten hun handen in elkaar slaan daar, in het Midden-Oosten, het is al tachtig jaar bezig. Geef gewoon een stuk land, dan ben je ervan af.”

  42. Stoet demonstranten loopt richting Raamgracht

    De groep demonstranten loopt met inmiddels zo'n honderdvijftig personen langzaam de Raamgracht op. Het verenigen en in beweging krijgen van de menigte verloopt wat stroef. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  43. Demonstrant: ‘Stilte is medeplichtigheid’

    Sibel (41) loopt met haar fiets. Ze heeft in haar fietsmand een bordje met stift op karton: 'Stilte is medeplichtigheid, beëindig de onderdrukking in Palestina.' Ze is hier met haar zus en drinkt een ginger beer.

    “Ik sta hier omdat ik een mens ben,” zegt Sibel. “Er zijn zoveel kinderen vermoord en er zijn zoveel onrechtvaardige situaties, je kunt niet zomaar thuis zitten.” Zij zegt al sinds 2012 bezig te zijn met boycot van Israël. “Niet alleen voor Palestina, maar in heel de wereld, ook voor dierenrechten, vrouwenrechten. Er gebeurt heel veel in heel de wereld.” Ze is nu voor het eerst op een UvA-protest.

  44. Groepen demonstranten samengevoegd

    De groepen hebben zich nu samengevoegd. Zo'n honderd demonstranten staan nu op de Indische Huisbrug. Waar ze hierna heen gaan is onduidelijk.

    Video wordt geladen...

  45. Demonstrant: ‘Teleurstellend wat er binnen gebeurde’

    Een woordvoerder van Amsterdam Encampment: “Het was teleurstellend wat er binnen gebeurde, we waren niet eens aan het barricaderen. We stonden er alleen maar. We zijn met opzet met een kleine groep gekomen, we hebben pas sociale media gebruikt toen we er eenmaal stonden. Maar toen had de politie de ruimte al geblokkeerd. Ze willen de mensen dus verdelen, dat is duidelijk, want ze weten dat we verenigd sterker zijn. Het is een schande als de universiteit de politie inschakelen belangrijker vindt dan een genocide.”

    Beeld Joris van Gennip
  46. Omstanders kijken toe

    Buurtbewoner Nelleke Bouman (67) staat in haar deuropening naar de groep te kijken. “Het is net allemaal gemaakt,” zegt ze, verwijzend naar de vernielingen die vorige week werden aangericht op Binnengasthuisterrein. “Maar gelukkig valt het mee. Ik vind het doel geweldig, maar snap de manier waarop niet.”

  47. Demonstranten lopen van Kloveniersburgwal naar Oudezijds Achterburgwal

    De groep van de Kloveniersburgwal loopt nu naar Oudezijds Achterburgwal. Daar staan al tientallen mensen met megafoons en een spandoek ‘Ethnic Cleansing is not self-defence.’ Of ze daar blijven, is de vraag. “We kunnen niet de hele tijd hier gaan staan. Laten we lopen naar de Dam, dat heeft meer impact,” zegt een betoger over de megafoon.

    Een agent van de vredeseenheid probeert de groep verderop richting Oudezijds Achterburgwal te leiden. Dat gaat niet van harte. Hij spreekt de jongen met het spandoek aan en gebaart hem om mee te komen. “Ik ga er niet over,” zegt die jongen en haalt z’n schouders op. Hij blijft staan.

    Video wordt geladen...

  48. Politie over protest Binnengasthuisterrein

    Twitter bericht wordt geladen...

  49. Groepjes sluiten zich aan bij demonstranten

    Er lopen kleine groepjes mensen met keffiyehs via Rusland om zich bij de groep demonstranten aan te sluiten. De groep is divers. Ook oudere mensen sluiten zich aan. De politie faciliteert dat iedereen richting Rusland loopt.

    We are peaceful, what are you?” klinkt het, net als “Intifada, intifada”, “Say it loud, say it more, fuck you Israël” en “Cops off campus”.

    Beeld Joris van Gennip
  50. Ruzie met een tegendemonstrant op de Kloveniersburgwal

    Twitter bericht wordt geladen...

Deelnemers van een demonstratie 'Stop genocide in Gaza' in het kader van de Nakba op de Dam in Amsterdam.Beeld ANP