Direct naar artikelinhoud

The New Yorker ontslaat sterverslaggever Ryan Lizza na beschuldiging van 'ongewenste intimiteiten'

De Amerikaanse journalist Ryan Lizza, sterverslaggever van The New Yorker in Washington en een bekend gezicht op CNN, is door zijn werkgever aan de kant gezet na een beschuldiging van ongewenst seksueel gedrag. Lizza werd in juli wereldnieuws na een opzienbarend interview met de net door president Trump benoemde communicatiedirecteur van het Witte Huis, Anthony Scaramucci.

Ryan Lizza, eerder dit jaar in Amsterdam.Beeld Ivo van der Bent

Het interview leidde binnen enkele dagen na Scaramucci's benoeming tot diens gedwongen vertrek. De communicatiedirecteur leverde in het interview, gebruikmakend van krachttermen, flinke kritiek op collega's zoals chef-staf John Kelly.

Lizza werd door The New Yorker ontslagen nadat een vrouw zich had gemeld met een beschuldiging van ongewenste intimiteiten. Wie zij is en wat Lizza zou hebben gedaan, is nog onduidelijk. De journalist leverde tijdens de presidentscampagne via CNN uitgebreid commentaar op Trump toen die door diverse vrouwen werd beticht van ongewenst seksueel gedrag.

Ook in diverse tweets liet hij toen van zich horen. 'Ik ben oud genoeg om mij te kunnen herinneren dat Trump seksistische aanvallen op vrouwen, die poseerden in GQ, retweette', schreef Lizza in 2016. Ook vroeg hij zich in 2015 af of Fox News Trump in een gepland interview aan de tand zou voelen 'over de beschuldigingen van verkrachting'. 

'Wij hebben recent vernomen dat Ryan Lizza zich schuldig heeft gemaakt aan wat in onze ogen ongewenst seksueel gedrag is', aldus het The New Yorker in een korte verklaring over het ontslag van Lizza. 'Wij hebben de zaak onderzocht en de banden met Lizza verbroken.' The New Yorker was een van de media in de VS die de afgelopen maanden uitgebreid aandacht besteedde aan het schandaal rond Harvey Weinstein, de Hollywoodproducer die talloze actrices zou hebben aangerand.

Twitter bericht wordt geladen...

'Vreselijke fout'

Maar volgens Lizza, die sinds 2007 de correspondent was van het tijdschrift in politiek Washington, heeft The New Yorker te snel en haastig gehandeld. Lizza ontkende de beschuldiging tegen hem. Volgens hem is er niets voorgevallen toen hij met de vrouw diverse keren uit ging.  

'Ik ben ontzet dat The New Yorker heeft besloten om een respectvolle relatie die ik had met een vrouw te karakteriseren als onbehoorlijk', aldus de journalist in een verklaring. 'Dit besluit, dat haastig werd genomen zonder een grondig onderzoek van de feiten, is een vreselijke fout.' Maar ook bij CNN dreigt de verslaggever snel in ongenade te raken. De omroep besloot hem maandag direct niet meer in te zetten als politiek commentator, zolang een onderzoek loopt.

De advocaat van de vrouw haalde direct uit naar Lizza. 'Op geen enkele wijze kwam het gedrag van de heer Lizza neer op een 'respectvolle relatie', zoals hij het nu noemt', aldus Douglas Wigdor, een advocaat die eerder vrouwen bijstond in seksueelmisbruikzaken tegen Fox News. 'Onze cliënt heeft melding gemaakt van het gedrag van Lizza om ervoor te zorgen dat hij zich verantwoordt. Zij hoopt zo ook dat ze andere potentiële slachtoffers kan helpen.'

#MeToo

Lizza is de zoveelste bekende journalist in de VS die aan de kant is gezet na een beschuldiging van ongewenst seksueel gedrag. In de afgelopen weken vielen onder anderen Matt Lauer, presentator van Amerika's best bekeken ochtendprogramma The Today Show (NBC) en zijn CBS-collega Charlie Rose van hun voetstuk. Beiden verdienden jaarlijks miljoenen bij hun omroep.

Ook commentator Mark Halperin (NBC), politiek verslaggever Glenn Thrush (The New York Times) en Michael Oreskes (NPR) moesten opstappen nadat zij beschuldigd warden van ongewenste intimiteiten op de werkvloer.

Op maandag moest ook de in Amerika bekende chef-kok Mario Batali, die een programma had op ABC, snel het veld ruimen. Batali besloot hiertoe nadat een restaurant-website, Eater, naar buiten bracht dat hij door zeker vier vrouwen werd beschuldigd van ongewenst seksueel gedrag. Hij zou de slachtoffers, onder wie personeelsleden, in de afgelopen twintig voortdurend hebben betast.

Batali onkende de beschuldigingen niet. 'Ik bied mijn excuses aan de personen aan die ik verkeerd heb behandeld en die ik pijn heb gedaan', aldus de chef-kok in een verklaring. 'Dat gedrag was verkeerd en er zijn geen excuses voor.'

Twitter bericht wordt geladen...

Ryan Lizza over twee jaar 'Trumpwatching' en het doorprikken van leugens

Halverwege november sprak Julien Althuisius met Ryan Lizza over zijn tijd als Witte Huiscorrespondent, en het bizarre interview met Scaramucci.

En over wat we kunnen leren van Trumps verkiezing: 'Iedereen was ervan overtuigd dat Trump nooit kon winnen, omdat hij te anders was. Ze zaten dus helemaal verkeerd.' (+)

#MeToo
Beeld Foto Ivo van der Bent