Luister naar

Ingezonden brief: Het zijn juist de Palestijnen en de VN die aan de status van Jeruzalem tornen

Nieuws
Klaas Hoekstra Nijkerk
dinsdag 12 december 2017 om 03:00

De verhuizing van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem leidt tot grote woede bij de Arabieren (ND 7 december). Ook Israël erkent dat Jeruzalem een speciale betekenis voor andere religies heeft. Maar het zijn juist de Palestijnse leiders en de VN die proberen de status quo van de Tempelberg te veranderen. Zij demoniseren Israël systematisch. Een Unesco-resolutie noemt de Tempelberg alleen heilig voor moslims, niet voor Joden. Dat is geschiedvervalsing: Jeruzalem is het hart, de ziel van de Joodse natie.

Het conflict Israël-Palestina ging nooit over de oprichting van een Palestijnse staat, maar altijd over het bestaan van de Joodse staat en de status van Jeruzalem. Volgend jaar is het zeventig jaar geleden dat de VN instemde om dit gebied te verdelen in een Joodse staat en een Arabische staat. De Joden zeiden ja, de Arabieren zeiden nee. Egypte, Jordanië, Syrië, Irak, Saudi-Arabië en Libanon lanceerden een vernietigingsoorlog tegen de nieuwe staat. Volgens de VN werden 700.000 Palestijnen verdreven in deze oorlog en 850.000 Joden moesten uit de Arabische landen vluchten.

Jezus zal wederkomen op de Olijfberg, ten oosten van Jeruzalem (Zacharia 14). Jeruzalem, Judea, Samaria zijn het hartland van Israël. De wereld verstaat dat en biedt sterke weerstand. Maar advent: gezegend is Hij die komt in de naam des Heeren. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Omdat Iran nog altijd een handelspartner is van de EU, bestaat de indruk dat dat een rol speelt om de Iraanse Revolutionaire Garde niet op de Europese terreurlijst te zetten.

Gênante en bureaucratische vertoning bij Europese aanpak van Iraanse Revolutionaire Garde

In de Europese discussie over het aanpakken van de Iraanse Revolutionaire Garde voert volgens Freek Vergeer de koopmansgeest de boventoon. Met Iran valt geld te verdienen.

Het bezit van de auto zorgt in mijn geval voor een mildere houding: je kunt niet alle wereldproblemen in je eentje oplossen.

Van treinreiziger naar filerijder. Wat het bezit van een Volkswagen Up met mijn wereldbeeld doet

Lange tijd zei Carin Slotboom tegen autorijders: ‘wat geeft jou het recht om auto te rijden, terwijl je weet dat de invloed op de omgeving slecht is?’ Ze heeft nu ruim een half jaar zelf een auto en maakt de balans op.

Nederland neemt met zo'n 5000 militairen deel aan de NAVO-oefening Steadfast, waar in totaal 90.000 militairen uit 32 landen aan meedoen. Hier vindt een oversteek van de IJssel plaats.

Dienstplicht alleen voor jongeren? Stel de héle maatschappij in dienst van Defensie

Een oorlogseconomie klinkt eng, maar het gebrek aan zo’n economie is veel zorgelijker, betoogt militair Herwin Meerveld. Hij vindt dat je de dienstplicht veel breder moet zien.

NSC wil dat de overheid regelt dat werkgevers medewerkers aanspreken op welke dag ze naar kantoor komen, om zo de verkeersdrukte te spreiden.

Voorschriften, regels en wetten maken mensen en ondernemingen kapot, zegt Frank van den heuvel

Wanneer stopt de drang bij de overheid naar registratie, regels en controle? Ondernemers zijn volgens Frank van den Heuvel woest en wanhopig. Dit is de reden dat mensen klaar zijn met ‘Den Haag’.

We maken de mooie hoofdstukken van het leven tot kostbare herinneringen.

Liefdevol ontvlechten bij een echtscheiding is mogelijk: erken elkaars menselijkheid

Midden in de storm van een echtscheiding is het mogelijk samen te kiezen voor een proces van liefdevol ontvlechten, stelt voorganger en therapeut Martin de Jong.

Theo Basoski: 'In de beleving van veel jongeren ligt er een heel groot accent op het ene moment van openbare geloofsbelijdenis. Dat werkt onnodig drempelverhogend.'

Het kerkelijke gebruik van de openbare geloofsbelijdenis heeft in deze tijd ook keerzijde

Mooi dat jonge mensen belijdenis van hun geloof afleggen. Maar het gebruik van openbare geloofsbelijdenis, zoals die in veel protestantse kerken bekend is, heeft ook nadelen, stelt studentenpastor Theo Basoski.