Mysterieus Romeins twaalfvlak stelt archeologen voor een raadsel

© Norton Disney History and Archaeology Group

In Engeland wordt een mysterieuze Romeinse dodecaëder tentoongesteld. Archeologen staan al jaren voor een raadsel, want niemand weet waarvoor de objecten dienen.

“Was het voor magie, voor rituelen of voor religie? De verbeelding slaat op hol.” Richard Parker, secretaris van de Engelse Norton Disney History and Archaeology Group, is enthousiast tegenover de BBC. Vanaf zaterdag wordt de dodecaëder – oftewel het regelmatig twaalfvlak – er tentoongesteld.

De vondst van vorig jaar in juni is dan ook spectaculair. De groep amateurarcheologen trof er tijdens hun opgravingen in het dorp het bronzen object in haast perfecte staat aan. 8 centimeter groot, 254 gram zwaar, en daarmee een van de grootste Romeinse dodecaëders ooit gevonden. Hij dateert van tussen 43 en 410 na Christus. Sinds 1739 zijn er in Noord- en West-Europa al een 130-tal van gevonden, allemaal ten noorden van de Alpen.

Maar wat er precies het nut van is, dat vragen archeologen zich al decennialang af. De theorieën lopen uiteen. Van een dobbelsteen tot een soort van kalender om te zien wanneer er gezaaid moet worden. De laatste theorieën stellen dat het gaat om rituele objecten, zeker aangezien die in Norton Disney gevonden werden, waar ze bewust begraven waren bij een beeldje. Later dit jaar gaan de opgravingen alvast verder. (cka)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen