Amerikaanse methodisten kiezen na scheuring eensgezind voor kerkelijk homohuwelijk

Nieuws
Methodistische voorgangers in de VS mogen voortaan officieel een homoseksuele relatie hebben en een homostel in het huwelijk bevestigen. Dat besloot de Verenigde Methodistische Kerk (UMC) woensdag met een overweldigende meerderheid. De uitkomst was sinds de scheuring vorig jaar voor niemand meer een verrassing.
Maaike Legemaat Maaike Legemaat
donderdag 2 mei 2024 om 12:42 aangepast 13:45
Methodistische kerkleiders vegen hun tranen weg na de overweldigende steun voor het toestaan van homorelaties in ambten en huwelijk, in Charlotte (North Carolina).
Methodistische kerkleiders vegen hun tranen weg na de overweldigende steun voor het toestaan van homorelaties in ambten en huwelijk, in Charlotte (North Carolina). beeld ap / Chris Carlson

Het besluit viel op de landelijke vergadering van het op een na grootste protestantse kerkverband van de Verenigde Staten. De UMC is een kerk met zo’n 22.000 aangesloten gemeenten. In veel gemeenten was het nieuwe beleid al langer de praktijk, en daarvoor kregen de gemeenten ruimte, ondanks het officiële verbod op homorelaties in de kerk.

Het was reden voor een grote conservatieve minderheid om het kerkverband afgelopen najaar te verlaten. Zo’n 7660 gemeenten, ongeveer een kwart van het totaal, scheidden zich af. Een deel van hen verenigde zich in de Global Methodist Church, anderen werden zelfstandig. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Van alle gelovigen gaat achttien procent wekelijks naar een kerk of moskee.

Vanaf de bank een kerkdienst volgen is populair. Steeds meer gelovigen kijken online mee

Het volgen van een online dienst is onder gelovigen in 2023 populairder dan ooit. Eén op de vijf doet dat wekelijks. Maar het komt niet in de plaats van kerk- of moskeebezoek, ziet het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Deze week wordt de nieuwe Opwekkingsbundel gepresenteerd.

My Lighthouse of God van Licht zingen? Dat verschilt nogal per kerk. 'Moet dat nou, dat Engels?'

Steeds meer Engelstalige liederen vinden hun weg naar Nederlandse kerken. Terwijl sommige gemeenteleden het liefst in hun moedertaal zingen. Hoe gaan kerken hiermee om? ‘Soms bekt het Engels gewoon lekkerder.’

Ronald Martokarywo: 'Met het schoonmaken ben ik een pietje precies: alles moet pico bello zijn.'

Ronald maakt de kerk schoon: 'Ik hoop dat mensen anders naar schoonmaakwerk gaan kijken'

Ronald Martokarywo (73) uit Rotterdam maakt het kerkgebouw schoon. 'Als lid van een gemeenschap kun je in mijn ogen niet zeggen: ‘Ik doe niets’. Ik zou me schamen als ik niets in de kerk zou doen.'

Andrzej Juchniewicz

Belarus krijgt een nieuwe, draconische godsdienstwet. Hoe moeilijk gaan kerken het er krijgen?

Twee geestelijken zijn in Belarus aangehouden na terugkeer uit het buitenland. De openlijke repressie past bij de nieuwe godsdienstwet die in juli van kracht wordt. Waarom pakt het land christenen zo zwaar aan?

Lale Gül: 'Het voelde een aantal jaren alsof het onmogelijk was om echt afstand te nemen van de islam. De religie was zó vervlochten met mijn leven.'

Het geloof ging er bij Lale Gül ineens echt niet meer in. 'Mijn moeder haat haar leven vanwege mij'

Schrijfster Lale Gül (26) groeide op in een conservatief islamitisch gezin. Ze raakte haar geloof kwijt en heeft geen contact meer met haar ouders. ‘Het idee dat het leven ineens ophoudt, vind ik moeilijk te verteren.’

De kerk van Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopneming in Voorburg, die momenteel in de verkoop staat.

Een kerk met een bord 'te koop' in de voortuin, hoe voorkom je dat? 'Schreeuw het van de daken: Help ons!'

Wat staat er deze week in de bladen over kerk en geloof? Een handvol suggesties om de verkoop van een kerkgebouw te voorkomen. En een gesprek over 'de opluchting' om het in prediking en pastoraat over Jezus te hebben.