Luister naar

Felle kritiek op plan EU-begroting

Nieuws
De plannen voor een nieuwe – hogere – Europese begroting zijn voor Nederland ‘onacceptabel’. In plaats van de huidige 1000 miljard wil de Europese Commissie een begroting opstellen van zo’n 1300 miljard euro.
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
donderdag 3 mei 2018 om 03:00
Juncker: ‘evenwichtig voorstel’
Juncker: ‘evenwichtig voorstel’ ap en anp

Den Haag

Hierdoor loopt de rekening voor Nederland te hoog op, vinden premier Mark Rutte en minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken). Nederland krijgt nu nog een korting van één miljard euro per jaar op de Europese afdracht. Die heeft het kabinet ooit bedongen omdat Nederland een netto-betaler is: ons land betaalt meer aan Europa dan het terugkrijgt. In de nieuwe plannen van de Europese Commissie vervalt die korting op termijn.

Bovendien mag Nederland in de toekomst niet meer 20, maar 10 procent van de douanerechten houden. Dat geld wordt bijvoorbeeld geïnd bij import en export op Schiphol en in de Rotterdamse haven.

Al met al kan de Nederlandse bijdrage aan de Europese begroting met een derde stijgen – van zeven miljard euro per jaar nu naar zo’n tien miljard straks. Overigens staan deze bedragen nog lang niet vast. De plannen van de Europese Commissie moeten eerst goedgekeurd worden door de regeringsleiders en het Europees Parlement.

Dat is geen gelopen race, zeker niet wat Nederland betreft. Door het vertrek van de Britten zou de EU niet meer, maar juist minder geld uitgeven, stellen Rutte en Blok. ‘Dat vraagt om scherpere keuzes en bezuinigingen’, vindt de premier. Ook hekelt hij het verlies van de EU-korting, juist nu ‘Nederland economisch al hard wordt geraakt door de Brexit’.

Volgens Blok is de Europese begroting gericht ‘op de prioriteiten van dertig of veertig jaar geleden’. In plaats van het subsidiëren van landbouw en achtergebleven regio’s zou de EU zich moeten inzetten voor ‘het beperken van migratie en grensoverschrijdende criminaliteit, en het stimuleren van innovatie’. En: ‘Nederland draagt veel meer bij dan andere landen, het is niet meer in verhouding’, aldus Blok. Door het intrekken van de korting op de EU-afdrachten ‘wordt die verhouding nóg schever getrokken’.

De nieuwe Europese begroting moet gaan gelden voor de periode van 2021 tot 2027. In die periode wil de Europese Commissie in totaal ongeveer 1300 miljard euro uitgeven. Daarbij is het vertrek van de Britten uit de EU een probleem: hierdoor loopt de EU vanaf 2020 zo’n dertien miljard euro per jaar mis.

grensbewaking

Dat ontbrekende bedrag moeten de overige lidstaten nu opvangen, vindt commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, die spreekt over een ‘evenwichtig en rechtvaardig’ voorstel. Daarnaast staat de EU volgens hem voor ‘nieuwe uitdagingen’, zoals de versterkte grensbewaking van de Unie en de kosten van migratie. Zo moet de Europese kust- en grenswacht groeien van twaalfhonderd naar tienduizend medewerkers. Ook moet er meer geld komen voor onderzoek, innovatie en investeringen.

Daarnaast worden Europese subsidies gekoppeld aan het gedrag van de lidstaten. De opname van asielzoekers en migranten, maar ook de bestrijding van jeugdwerkloosheid en het respecteren van democratische waarden worden meegewogen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Rosanne Hertzberger: ‘Vanwege dat stukje natuur ter grootte van twee achtertuinen kunnen boeren in de wijde omtrek geen nieuwe vergunningen krijgen. Dit beleid is niet uit te leggen.’

PVV, NSC en BBB zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien: 'Door D66-beleid zitten wij in deze onzin'

Ten overstaan van een dertigtal boswachters debatteert de Tweede Kamer woensdag ruim zes uur over het natuur- en stikstofbeleid. De formerende partijen PVV, NSC en BBB blijven zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien.

Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg vindt het een 'uitstekende keuze' dat er geen kabinet-Wilders I komt.

Van der Burg ziet geen snelle oplossingen voor hoge asielinstroom, Wilders wil dat ie opkrast

Terwijl de vier formerende partijen zich het hoofd breken over migratie, ziet staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zich geconfronteerd met een tekort aan opvangplaatsen é?n een overbelaste IND.

'Ik kan verklaren waarom boeren uit Twente bozer waren en meer sympathiseerden met geweld dan reformatorische boeren die ik op de Veluwe sprak.

Waarom staan boeren en politici tegenover elkaar? Daar zit een religieuze reden achter, zegt deze onderzoeker

Met de boerenprotesten in het achterhoofd en een fascinatie voor conflicten onderzocht Tanja van Hummel het stikstofconflict. Wat blijkt? Dat heeft alles te maken met een, vaak religieus, wereldbeeld.

Het neoliberale wereldbeeld botst met de, vaak religieus gekleurde, levensbeschouwing van boeren.

De stikstofcrisis heeft alles met religie te maken heeft, zegt deze onderzoeker. 'Botsing van wereldbeelden'

De overheid en boeren botsen door een totaal ander wereldbeeld en dat heeft ook te maken met religie. Dat de overheid hen benadert met een neoliberaal wereldbeeld, zien boeren als problematisch.

PVV-leider Geert Wilders dinsdag na afloop van de gesprekken met de formerende partijen. 'Het ziet er niet florissant uit op het onderwerp asiel', zei hij.

Krijgt Wilders wat hij wil? Insiders weten: vrijwel niets leidt snel tot minder asielzoekers

Asiel zorgt voor hoogspanning in de kabinetsformatie. De vier formerende partijen willen allemaal een strenger beleid, maar het probleem is dat geen enkele maatregel al op korte termijn leidt tot minder asielzoekers.

Voormalig minister Sigrid Kaag van Financien met het Prinsjesdag-koffertje; een meerderheid van de Kamer sprak uit dat het gammele, oude valies niet mag worden vervangen door iets moderners. Een succes voor motieschrijver Joost Eerdmans (JA21).

De 'kijk ons eens'-vaandels van de Tweede Kamer: zeven wappermoties die partijen indienden

Onder de duizenden uitspraken die Kamerleden elkaar jaarlijks in de mond willen leggen, zijn veel wappermoties. Statements die de verhoudingen moeten symboliseren: de eensgezindheid of juist eenzaamheid van partijen.