Blok belde Riyad over ‘verschrikkelijke moord’

Foto: ANP

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken heeft zijn Saudische collega zelf gebeld over ,,de verschrikkelijke moord op journalist” Jamal Khashoggi, zoals hij de zaak onomwonden noemt. Blok zegde namens minister Wopke Hoekstra van Financiën af voor een economische topconferentie in Saudi-Arabië. Daarop reageerde Bloks Saudische ambtgenoot ,,heel zakelijk”, zegt Blok.

Premier Mark Rutte heeft de vermoedelijke moord op Khashoggi in het Saudische consulaat in Istanbul op de Europese top aangesneden. Nederland wil dat de Europese landen samen optrekken, omdat dat hen krachtiger maakt en minder kwetsbaar voor Saudische vergelding.

Dat geldt wat Blok betreft ook voor de verkoop van wapens aan Saudi-Arabië. Nederland is al heel streng voor bedrijven die goederen aan het Arabische koninkrijk willen verkopen die het land militair kan gebruiken. ,,Het zou goed zijn als alle Europese landen die lijn zouden trekken”, maar dat laat de minister aan hen.

Niet alleen het bezoek van Hoekstra gaat niet door, ook de Nederlandse handelsmissie naar Saudi-Arabië in december is ,,bevroren”. Blok verduidelijkte dat datzelfde geldt voor het bezoek volgende maand van Nederlandse bedrijven die zich bezighouden met afvalverwerking. De rijksdienst die die missie organiseerde, heeft de voorbereidingen gestaakt.

Nederlandse bedrijven moeten zelf beslissen of ze handel met Saudi-Arabië willen drijven, vindt Blok. Maar waar de overheid betrokken is, maken we ,,duidelijk dat helderheid over de moord op Khashoggi voorrang heeft”.

Het gaat Blok te ver de banden met de Saudiërs te verbreken. Het is ,,juist logisch de lijnen open te houden”, zodat we ,,onze grote zorgen heel helder kunnen overbrengen”.