Beleggers kijken uit naar kwartaalcijfers Apple en Fed-besluit

Nieuws
Beleggers krijgen in de nieuwe beursweek opnieuw veel bedrijfsresultaten te verwerken. Zo openen Philips, Air France-KLM, ING en Shell de boeken. In de Verenigde Staten is het de beurt aan Apple. Ook staat er een rentebesluit van de Federal Reserve op de agenda.
anp
zondag 28 april 2024 om 16:00
Afbeelding
beeld anp

De drukke kwartaalcijferperiode kende tot nu toe verschillende uitschieters. Het kwartaalbericht van chipmachinemaker ASML viel bijvoorbeeld flink tegen, net als die van Netflix en het Facebook-moederbedrijf Meta Platforms. Daarentegen reageerden beleggers enthousiast op de aankondiging van Alphabet, het concern achter Google, dat het voor het eerst dividend gaat uitkeren aan zijn aandeelhouders.

Bij Philips is het de vraag of het zorgtechnologieconcern nog iets nieuws zal melden over de slaapapneu-affaire. Air France-KLM zal waarschijnlijk ingaan op het verdere herstel van de luchtvaart, ING blikt mogelijk vooruit op de aanstaande renteverlaging van de Europese Centrale Bank (ECB) en Shell maakt bekend hoe de ontwikkeling van de olie- en gasprijzen in de eerste maanden van dit jaar de resultaten heeft beïnvloed.

Renteverlaging

Beleggers zullen van Apple graag willen weten of de opbrengsten verder zijn gegroeid. Apple zag zijn verkopen in de laatste drie maanden van vorig jaar eindelijk weer licht toenemen, na vier kwartalen op rij met omzetkrimp. Daarbij is het vooral interessant hoe de cijfers eruit zien in China. Daar lijkt Apple te kampen met fikse concurrentie en een bredere terugval van de consumentenbestedingen.

De stemming op de financiële markten zal komende dagen waarschijnlijk ook voor een groot deel bepaald worden door de Fed. Onlangs gaf centralebankpresident Jerome Powell aan dat de meest recente inflatiecijfers nog onvoldoende vertrouwen boden om de Amerikaanse rente te verlagen. Beleggers verwachten nu een eerste renteverlaging in september.

Amerikaanse bankensector

Een ander dossier om in de gaten te houden, is de Amerikaanse bankensector. Vrijdag bezweek in de Verenigde Staten de kleinere Republic First Bank onder de eerder snel gestegen rente. Na tussenkomst van toezichthouder FDIC is de bank overgenomen door branchegenoot Fulton Bank. Wall Street zal nauwlettend in de gaten houden of er bij andere banken ook nog problemen aan het licht komen.

Beleggers in grondstoffenbedrijven zullen daarnaast scherp zijn op mijnbouwers Anglo American en BHP. Onlangs werd bekend dat Anglo American een overnamevoorstel van BHP heeft afgewezen. Persbureau Reuters meldde dit weekend op basis van ingewijden dat BHP een verbeterd miljardenbod overweegt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Waarschuwing voor 'diabetesgolf', meer mensen met prediabetes

'Als we nu niets doen, komt er straks een diabetesgolf op ons af', waarschuwt de directeur van het Diabetes Fonds, Diena Halbertsma. Volgens maandag door het fonds gepubliceerde schattingen van de universiteit van Maastricht heeft een op de vijf mensen tussen de veertig en 75 j..

Afbeelding

Socialisten winnen in Catalaanse regioverkiezingen

De Spaanse Socialistische Partij is bij de verkiezingen in de regio Catalonië de grootste partij geworden. Omdat geen enkele partij op eigen kracht een meerderheid bereikt, wacht Catalonië coalitiebesprekingen die tot ver na de verkiezingen kunnen duren.

Afbeelding

Litouwse president claimt overwinning in eerste verkiezingsronde

De Litouwse president Gitanas Nauséda heeft de overwinning geclaimd in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen van het Baltische land. Uit de eerste resultaten blijkt dat hij ver voor ligt op zijn naaste rivaal.

Afbeelding

25 hardlopers in Leiden naar ziekenhuis, situatie was 'handelbaar'

Bij het LUMC en het Alrijne Ziekenhuis zijn zondag zeker 25 deelnemers aan de Leiden Marathon op de spoedeisende hulp terechtgekomen met hitteklachten.

Afbeelding

Poetin wil Russische defensieminister Sjojgoe vervangen

De Russische president Vladimir Poetin heeft voorgesteld minister van Defensie Sergej Sjojgoe te vervangen. Dat meldt het Russische staatspersbureau TASS op basis van de Federatieraad, waar Poetins voorstellen voor de samenstelling van een nieuwe Russische regering werden ontva..

Afbeelding

Zweedse krant: camera beschadigd bij incident met Klein

Bij het incident tussen Joost Klein en een cameravrouw tijdens de halve finale van het Eurovisie Songfestival zou de camera van de vrouw flink beschadigd zijn. Dat meldt de Zweedse krant Aftonbladet.