Direct naar artikelinhoud

Redacteur Atlas Contact op non-actief om vermoeden 'grensoverschrijdend gedrag'

Uitgeverij Atlas Contact heeft een redacteur op non-actief gesteld in verband met sterke vermoedens van 'grensoverschrijdend seksueel gedrag in een professionele context'. Er is een onderzoek ingesteld naar de gedragingen van de redacteur. De uitgeverij ving meerdere verhalen op van vrouwen tot wie hij ongewenst seksuele toenadering zocht.

Redacteur Atlas Contact op non-actief om vermoeden 'grensoverschrijdend gedrag'
Beeld Colourbox

Een woordvoerder van uitgeverij Atlas Contact wilde niet verder op details ingaan. Of de vrouwen zelf een klacht hebben ingediend bij de uitgeverij is niet duidelijk. Wel doken in de afgelopen dagen diverse beschuldigingen op die op sociale media werden gedeeld, zonder vermelding van de naam van de redacteur of uitgeverij. Volgens de woordvoerder kijkt de uitgeverij nu ook naar de vraag hoe je grensoverschrijdend seksueel gedrag van een werknemer aanpakt. 'Daarover laten we ons nu adviseren.'

Sinds de beschuldigingen van seksueel misbruik en intimidatie aan het adres van producent en Hollywood-gigant Harvey Weinstein (+) zich opstapelen, zijn ook andere gevallen van seksueel geweld door machtige mannen aan het licht gekomen.  Ook in Nederland doen verschillende actrices en schrijfsters hun verhaal.

De onthullingen hebben geleid tot een actie op sociale media, met de hashtag #MeToo. Onder deze hashtag delen vrouwen (en enkele mannen) wereldwijd hun eigen ervaringen met seksuele intimidatie. Ook in de academische wereld duiken nu verhalen op over seksueel misbruik. Vanessa Evers, hoogleraar human media interaction aan de Universiteit van Twente, deed vrijdag haar verhaal in de Volkskrant.

De redacteur in kwestie is voorlopig niet bereikbaar voor commentaar.


Wat #MeToo teweegbrengt

Schuld en schaamte
Waarom Saskia Noort haar verkrachting jarenlang stilhield.
'Ik zweeg ook omdat ik merkte dat niemand op zo'n verhaal zat te wachten.'

'Ik heb het gedaan'
Na #MeToo nu ook #IHave: mannen bieden excuses aan voor misbruik en intimidatie.

Sarah Sluimer reageert in dit opiniestuk op #MeToo: We beschermen ze, de mannen
'Het schuurt dat ik ooit met je werkte en me toen regelmatig ongemakkelijk voelde bij de toon van je nachtelijke sms'jes en ellenlange mails. Iets dwingerigs, iets hijgerigs.'

Lezersbrieven over seksisme: 'Ik ken geen vrouw die niet 'me too' kan zeggen'
In mijn eigen omgeving is geen enkele vrouw die niet 'me too' kan zeggen, schrijft een lezer. Dat gedrag wordt met de paplepel ingegoten, stelt een ander. En geeft onthutsende voorbeelden.

#MeToo haalt seksueel geweld uit de taboesfeer, maar lost het het probleem ook op?
Een analyse en drie vrouwen die hun verhaal doen (+)