3 mei 2024 om 19:08
Commentaar
Commentaar
Sjirk Kuijper

Het gedenken van 4 en 5 mei vraagt om rituelen. Zoals het Wilhelmus zingen, tot de laatste verzen

Het ervaren van doodsdreiging en bevrijding is nooit té lang verleden om te worden herdacht. De exodus uit Egypte, de woestijnjaren, het door Ester verijdelde genocideplan van Haman: het Joodse volk is ze door alles heen blijven gedenken en vieren. 

Wat daarbij helpt, zijn rituelen. Die voegen handelingen, beelden, smaken, geuren en gevoelens toe aan het verhaal. Het eten van de pesachmaaltijd, het bouwen van een loofhut, harde poerimgrappen maken.  

Nederland heeft tot nu toe nauwelijks rituelen voor 4, en nog minder voor 5 mei. Dat heeft een oorzaak: de belevenissen van de oorlog en bezetting waren veel te divers om in een enkel ritueel te worden gevangen. 

De generatie die de jaren ‘40-’45 bewust heeft beleefd, kende te veel morele schakeringen (verzetsheld, landverrader, opportunist, overlever en veel daartussenin) om samen te vatten in één verhaal en ritueel. Ook liep de mate van geweld en verwoesting, hongersnood en verdrukking sterk uiteen tussen de diverse regio’s.

Maar één rituee..

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
commentaarpinksteren

Wat is de belofte van Pinksteren? Meer dan het waterige zonnetje dat over Nederland opgaat

De zon gaat weer schijnen in Nederland, zei een politiek leider deze week. Het is een beeld vol beloften. Geluk en veiligheid gloren aan de horizon, duister en onzekerheid vluchten weg. Maar kan een kabinet dat bereiken?

commentaar

Nederland van 'ons'? Wat Wilders daar altijd mee bedoelde, willen zijn bondgenoten nu laten vergeten

Misschien dient het om de PVV van vóór 2024 uit ‘ons’ geheugen wissen, dat deze coalitie het lezen van boeken, bladen en kranten gaat ontmoedigen. Alleen bioscoop en pretpark blijven fiscaal bevoordeelde cultuur.

ND

Een coalitie van onbehagen en wantrouwen, maar op basis van eensgezinde afkeer van 'links'

Kandidaat-ministers die voor dit avontuur worden uitgenodigd, zullen meer zekerheid vragen dan een mapje ‘gestold wantrouwen’. Het formeren van de ploeg en schrijven van een regeerakkoord kan dus nog weken gaan duren.

Afbeelding

Onze democratie verdient meer tanden, want we zijn te vaak hopeloos nonchalant

Een rechter in Münster gaat akkoord met het bespioneren van het extreemrechtse AfD. Dat verdient steun, want onze democratische rechtsstaat wordt bedreigd. Ook in Nederland.

beeld nd

Politici hebben krediet verspeeld, maar in de samenleving ligt nog een basis van sociaal vertrouwen

Op een moment dat het vertrouwen in landelijke politici historisch laag is, stelt het enigszins gerust dat de Europese Unie en de rechterlijke macht veel hoger scoren.

Commentaar

Huwelijks- en scheidingspastoraat, waarom zou dat geen 'werk van barmhartigheid' zijn voor de kerken

Zolang de kerk nog een positie heeft als getuige aan het begin van veel huwelijken, heeft ze daar ook preventieve raad en advies te bieden: 'Kennen jullie elkaar en jezelf genoeg om deze verplichting aan te gaan?'

Het gif van vreemdelingenhaat

Een land dat wordt gevoed door vreemdelingenhaat krijgt nooit een goed asielbeleid

Langzaam maar zeker - en aangevoerd door de karikaturale teksten van PVV-baas Wilders - doet het gif van de vreemdelingenhaat in Nederland zijn werk.

ND

Beste demonstrerende UvA-student, waarom horen we je niet over de Israëlische gijzelaars?

Zullen we over een jaar of tien moeten toegeven dat die demonstrerende studenten toch ergens een punt hadden? Misschien, misschien niet. Het maakt hun antisemitisme niet minder verwerpelijk. De wereld is niet zwart-wit.

Afbeelding

Buitenlandse werknemers verdienen een beter bestaan; dat vraagt om een keurmerk voor eerlijke bazen

Aan de formatietafel is asielmigratie het hoofdthema, maar in het land zorgt arbeidsmigratie voor misere: uitbuiting, onderbetaling, beroerde huisvesting. Door bazen uit de achterbannen van partijen als BBB en VVD.