Eis bijna 30 jaar cel tegen vermeende opdrachtgever vergismoord

Foto: ANP

Het Openbaar Ministerie heeft maandag een celstraf van 29 jaar en negen maanden geëist tegen de vermeende opdrachtgever van de moord waarbij de Amsterdamse dj Djordy Latumahina per ongeluk werd doodgeschoten. Noureddine H. (43) is de laatste verdachte die terechtstaat voor de dodelijke schietpartij aan het Koningin Wilhelminaplein in Amsterdam-West, op 8 oktober 2016.

De zaak staat bekend als een vergismoord, omdat de schutters Latumahina (31) voor een ander hebben aangezien. Het beoogde doelwit, Gino M., reed in dezelfde soort auto en parkeerde regelmatig in dezelfde parkeergarage. Ook Latumahina’s vriendin werd door de kogelregen getroffen. Ze raakte blijvend gehandicapt. Hun 2-jarige dochtertje, dat achterin de auto zat, bleef ongedeerd.

De moeder van Latumahina maakte in de rechtbank in Amsterdam gebruik van haar spreekrecht. “Het verliezen van een kind is het ergste wat een moeder kan overkomen”, zei ze. “Er zijn geen woorden voor en ik kan het niet begrijpen. Met automatische geweren is hij meedogenloos en gewetenloos van het leven beroofd.”

Zeven verdachten zijn de afgelopen jaren al veroordeeld voor betrokkenheid bij de schietpartij. Aan beide schutters zijn celstraffen opgelegd van 30 en bijna 23 jaar.

Amsterdammer H. wordt ook verdacht van het beramen van een moordaanslag op Naoufal ‘Noffel’ F. in Berlijn en het leiden van een criminele organisatie. Het bewijs voor de moordopdrachten is voornamelijk gestoeld op een reeks ontsleutelde cryptoberichten, die in de eerdere zaken al uitgebreid zijn beoordeeld door de rechtbank en het gerechtshof. Daaruit zou blijken dat H. opdrachten gaf en de mannen betaalde. H. ontkent die berichten te hebben geschreven.

H. werd in mei 2021 in de Spaanse kustplaats Marbella aangehouden, waar hij verbleef met valse identiteitsbewijzen, zoals een ID-kaart en rijbewijs uit Oostenrijk.