Luister naar

Jonge vrouwen minder vaak economisch zelfstandig

Nieuws
Vrouwen van 35 jaar en jonger werken veel vaker in deeltijd dan hun mannelijke leeftijdsgenoten. Daardoor zijn ze minder vaak economisch zelfstandig.
Arjan van der Linden
maandag 22 januari 2018 om 03:00

Den Haag

Dat blijkt uit het rapport ‘Jonge vrouwen en mannen op de arbeidsmarkt’ van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat vandaag verschijnt.

Een derde van de vrouwen tussen de 30 en 35 jaar oud verdient minder dan 920 euro per maand, tegenover minder dan een vijfde van de mannen. Dat bedrag wordt gezien als de ondergrens van economische zelfstandigheid. Dat meer vrouwen daaronder zitten, komt omdat ze vaker parttime werken. In geen enkel ander Europees land werken jonge vrouwen zo weinig uren en nergens anders is het verschil met mannen zo groot.

‘Dat in Nederland zo veel vrouwen in deeltijd werken, komt door het grote aantal deeltijdbanen en de goede arbeidsvoorwaarden voor parttimers’, zegt SCP-onderzoeker Ans Merens. ‘Dat is zo goed geregeld, omdat deeltijdwerk al sinds de jaren vijftig in Nederland voorkomt, als oplossing voor werknemerstekorten in de industrie. In andere landen bestaat deeltijdwerk veel korter.’ De helft van zowel de vrouwelijke als mannelijke jonge parttimers wil meer uren maken, ‘maar daar is vaak geen ruimte voor bij de werkgever’, zegt Merens. Van de vrouwen tussen de 18 en 25 jaar met een baan werkt bijna twee derde parttime, tegenover iets minder dan een derde van de mannen in deze leeftijdsgroep. Dat verschil neemt toe met de leeftijd: onder werknemers van 31 tot 35 jaar werkt 68 procent van de vrouwen in deeltijd, terwijl dat bij mannen maar 18 procent is.

‘Dat grote verschil tussen mannen en vrouwen komt vaak door keuzes die al in de studietijd gemaakt zijn’, zegt Merens. ‘Vrouwen kiezen vaak voor opleidingen die voorsorteren op sectoren waar meer deeltijdbanen zijn, zoals de zorg en onderwijs.’

arbeid en zorg

Zodra werknemers langer werkzaam zijn binnen een organisatie, is er vaak wel de optie om meer te gaan werken. ‘In de praktijk maken mannen daar vaker gebruik van dan vrouwen, waarschijnlijk omdat zij een hoog inkomen belangrijk vinden. Vrouwen zoeken over het algemeen meer de balans tussen arbeid en zorg.’

Dat vrouwen vaker in deeltijd werken, hangt dus samen met hun persoonlijke voorkeuren. ‘Dat betekent niet dat maatschappelijke verwachtingen geen rol spelen’, zegt Merens. ‘Zo mogen veel vrouwen in de zorg van hun baas niet te lang werken omdat dat fysiek te belastend zou zijn, terwijl dat in de bouwsector, waar veel mannen werken, veel minder als een groot probleem wordt gezien.’

Deeltijdwerk verkleint de kans om door te stromen naar hogere functies. Merens: ‘Daardoor, en omdat in de top van veel bedrijven vooral mannen werkzaam zijn, schatten vrouwen hun carrièrekansen terecht lager in dan mannen. Die lagere doorgroeikansen zijn terug te zien in het gemiddelde uurloon van vrouwen.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Tata-staalfabriek in IJmuiden deze week vanbinnen.

Kabinet zet in op vergroeningsplan voor Tata, dat schatkist tot 2,5 miljard kan kosten

Tata Steel moet blijven bestaan en het kabinet wil op korte termijn met het bedrijf om de tafel om afspraken te maken over versnelde vergroening. Dat mag 2,5 miljard euro kosten.

Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'