Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Woensdagmiddag code geel vanwege onweer, hagel en windstoten

Het KNMI waarschuwt woensdagmiddag voor onweer, hagel en harde windstoten. Voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland, Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg geldt code geel.

Woensdagmiddag code geel vanwege onweer, hagel en windstoten
Beeld Koosje Koolbergen

Woensdagmiddag trekken er onweersbuien over Nederland die gepaard gaan met hagel en windstoten tot 65 kilometer per uur. De hagel kan lokaal gladheid op de weg opleveren. Het verkeer moet daar rekening mee houden, zegt het weerinstituut.

Met een graad of 9 à 10 is het woensdag ook vrij koud voor de tijd van het jaar en tijdens de buien is het nog een paar graden kouder. Woensdagavond nemen de buien af; de weerwaarschuwing geldt vooralsnog tot 18.00 uur.

Maandag gold voor het hele land code geel vanwege onweersbuien en zware windstoten tussen de 75 en 100 kilometer per uur. Door de harde wind had Schiphol last van vertragingen en geannuleerde vluchten en reden er geen hogesnelheidstreinen tussen Amsterdam en Rotterdam.

Nachtvorst

Woensdagavond klaart het volgens Weeronline op steeds meer plaatsen op. Daarmee wordt het een koude nacht, met 1 tot 4 graden. Lokaal kan er vorst optreden. Donderdag begint ook koud, net boven het vriespunt. Het is in de ochtend wel droog en op veel plaatsen schijnt de zon. Daar komt echter verandering in, met ’s middags veel stapelwolken en af en toe zon.

De temperatuur stijgt naar 10 graden aan de kust tot 12 graden in het zuidoosten en oosten van het land. Laat in de avond gaat het vanuit het noordwesten regenen. Met de komst van de regen steekt er een matige tot vrij krachtige zuidwesten- tot westenwind op. Aan de kust kan het tijdelijk hard waaien en is er kans op (zware) windstoten. Vrijdag wordt het wisselvallig, met ’s ochtends regen en ’s middags afwisselend buien en droge periodes. Het wordt zo’n 10 à 11 graden.

Een warm lenteweekend zit er vooralsnog niet in: zon en stapelwolken wisselen elkaar af. Vooral aan het begin van de ochtend en de avond is het wat zonniger. Midden op de dag zijn er meer stapelwolken en kan de zon wat vaker verdwijnen. Op veel plaatsen blijft het droog, maar met 10 tot 12 graden blijft het wel vrij koud voor de tijd van het jaar.