Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Loting Amsterdamse achtstegroepers pakt minder goed uit in eerste jaar zonder voorrang

Bijna achtduizend achtstegroepers kregen woensdagmiddag te horen op welke middelbare school in Amsterdam ze zijn ingeloot. De resultaten pakten dit jaar net wat slechter uit dan vorig jaar.

Het Dalton Spinoza Lyceum in Amsterdam.Beeld Ramon van Flymen/ANP

De vraag is niet óf alle groepachters een plek krijgen op een middelbare school in Amsterdam, maar op welke van de 62 middelbare scholen. Want hoewel niemand zonder school komt te zitten, zijn de plekken op populaire scholen schaars. Vandaar dat Amsterdam jaarlijks een loting organiseert. Daarbij leveren kinderen een voorkeurslijst in en worden zij op volgorde van hun willekeurig gegenereerde lotnummer op hun voorrangsplekken ingedeeld.

In totaal deden er dit jaar 7676 basisschoolleerlingen mee met de Centrale Loting & Matching en allemaal worden ze ingeloot op een van de 9711 beschikbare plaatsen. Woensdagmiddag om 15.30 uur kregen de leerlingen hun uitslag te zien.

Lager dan vorig jaar

Meer dan driekwart (76,1 procent) is op de school van eerste voorkeur geplaatst. Iets meer dan negen op de tien leerlingen (91,9 procent) is ingedeeld op een school binnen hun top 3 en een grotere groep (96,6 procent) mag naar een school uit hun top 5. Minder dan 1 procent (0,9) is op een school ingedeeld die op plek 9 tot en met 12 stond.

De resultaten van de loting en matching zijn dit jaar net wat lager dan vorig jaar. Toen mocht 78,4 procent naar de school van hun eerste keuze. In 2022 ging 75,4 procent van de groepachters naar de school van eerste voorkeur. Hoe het komt dat de uitslagen dit jaar lager zijn dan vorig jaar, is nog niet bekend.

Oproep

Is uw kind blij met de uitkomst van de schoolloting? Of juist teleurgesteld? Vindt u de loting & matching een goed systeem of moet het voortaan anders? Onze onderwijsverslaggever Raounak Khaddari hoort graag hoe Amsterdammers de schoolloting ervaren. Reacties mogen naar r.khaddari@parool.nl

Het is dit jaar de eerste keer dat er geen enkele voorrangsregel meer geldt. De voorrang voor broers en zussen werd in 2018 al volledig afgeschaft. Dit jaar is, om alle kinderen gelijke kansen te geven om op hun lievelingsschool te geraken, ook de voorrangsregel vervallen voor leerlingen die komen van een basisschool met een specifiek onderwijsconcept (dalton, montessori, vrije school).

Tweede ronde

Kinderen hadden tot en met 2023 standaard recht op scholen met datzelfde concept – zolang ze die school op de eerste plaats zetten. Dat had wel als consequentie dat populaire scholen als het Metis, het Spinoza en het MLA voor kinderen zonder voorrang zeer moeilijk bereikbaar waren.

Alle leerlingen die ontevreden zijn met hun nieuwe school, kunnen tot uiterlijk 22 april 17.00 uur meedoen met de tweede lotingsronde. Hierbij kunnen ze alleen nog kiezen uit de overgebleven plekken – die dus niet al zijn vergeven in de eerste ronde. Op woensdag 24 april volgt de uitslag van deze ronde.

Uiterlijk dit najaar volgt de evaluatie van de Loting & Matching.

Luister ook naar onze podcast over de Amsterdamse schoolloting

Video wordt geladen...

Over de auteur: Raounak Khaddari schrijft voor Het Parool over onderwijs, jongeren en jongvolwassenen. In haar serie Nieuwe Lichting onderzoekt ze uitdagingen en trends waar twintigers en dertigers in de stad mee te maken krijgen.