Luister naar

Nederlanders worstelen met moeilijke verpakkingen

Nieuws
Bijna alle Nederlanders hebben moeite met het openmaken van verpakkingen. Meer dan de helft van de mensen is daarbij zelfs weleens gewond geraakt.
Auke van Eijsden Auke van Eijsden
maandag 25 maart 2019 om 11:19
Vleeswaren zijn vaak moeilijk open te krijgen.
Vleeswaren zijn vaak moeilijk open te krijgen. anp / Jerry Lampen

Amsterdam

Hhhngg, wat zit die dop strak op de jampot! Voor vier op de tien mensen is het openmaken van verpakkingen een dagelijkse ergernis, concluderen ReumaNederland en ouderenbond ANBO op basis van onderzoek onder ruim 10.000 mensen. Producten moeten er goed uitzien en tegen een stootje kunnen, maar dat komt de gebruiksvriendelijkheid niet ten goede. Schoonmaakmiddelen met een kindveilige sluiting staan in de ergernis-top 3 op de eerste plaats. Daarna volgen conservenblikken en vleeswaren.

Als mensen de verpakking echt niet met hun handen openkrijgen, wordt de gereedschapskist erbij gepakt. Tegen het brute geweld van een nijptang, schroevendraaier of stanleymes zijn de meeste verpakkingen niet opgewassen. In de regel is een schaar echter voldoende.

De meeste mensen zullen van dit probleem niet wakker liggen, maar voor ouderen en mensen met een beperkte handfunctie is een oplossing hoognodig, zegt Sija de Jong van ReumaNederland. ‘Zelfs als je voldoende kracht hebt in je handen, is het lastig om verpakkingen te openen. Laat staan als je ouder wordt of te maken hebt met krachtverlies door een reumatische aandoening.’ De Jong roept fabrikanten op gebruiksvriendelijkheid voorrang te geven. ‘Bijvoorbeeld door mensen met een beperkte hand­functie te betrekken bij het ontwikkelen van verpakkingen.’ De verpakkingen die de meeste moeite kosten, zijn glazen potten (bijvoorbeeld jam), blikken met openingslip (soep), hard plastic (kaas), strakke verpakkingen (komkommer) en flessen met een schroefdop (cola).

Ondanks de ergenissen wordt maar zelden aan de bel getrokken. Slechts 8 procent van de mensen heeft weleens geklaagd bij de fabrikant over lastige verpakkingen, blijkt uit het onderzoek.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’