Luister naar

Vrije media nodig voor strijd tegen nepnieuws

Nieuws
Juist de media die door de overheid worden gefinancierd, moeten vooroplopen in de strijd tegen nepnieuws, vindt de Raad van Europa. Maar over de vraag hoe dat precies moet, verschillen de meningen. Het probleem: dan moeten er wel onafhankelijke media zíjn.
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
woensdag 23 januari 2019 om 13:54
Niet ieder land heeft een volledig functionerende democratie met een vrije pers, meent een politicus uit Turkije. Volgens diverse Turkse sprekers zitten honderden journalisten in hun land vast wegens kritiek op president Erdogan.
Niet ieder land heeft een volledig functionerende democratie met een vrije pers, meent een politicus uit Turkije. Volgens diverse Turkse sprekers zitten honderden journalisten in hun land vast wegens kritiek op president Erdogan. epa / Cem Oksuz

Straatsburg

‘We steken onze vinger in de dijk, nu hij allang is doorgebroken.’ Sir Edward Leigh, een vooraanstaand en conservatief Brits parlementslid, is een van de eerste sprekers en heeft nu al genoeg van de discussie in de Raad van Europa. Het debat bij de mensenrechtenorganisatie ging woensdag over de vraag hoe publiek gefinancierde omroepen nepnieuws kunnen bestrijden.

Ze moeten hun kijkers opvoeden zodat zij nepnieuws eerder herkennen, is het voorstel. Ook zouden omroepen actief moeten speuren naar valse berichten op sociale media, om daar correcte informatie tegenover te zetten. De opsteller van het document, Petri Honkonen uit Finland, prijst de Britse omroep BBC de hemel in. ‘Zij doen uitstekend werk, met deskundige redacteuren die andere talen en culturen goed kennen, zodat zij berichten kunnen factchecken.’

Dat zijn mooie idealen, vinden veel aanwezige parlementariërs – maar dan moet er wel een onafhankelijke publieke omroep zíjn. En de verschillen zijn groot tussen de 47 lidstaten van de Raad van Europa. ‘Het rapport gaat uit van een volledig functionerende democratie met een vrije pers, en dat is niet overal zo’, aldus een politicus uit Turkije.

zorgwekkend beeld

Veel parlementariërs schetsen een zorgwekkend beeld van de media in hun land. Diverse Turkse sprekers wijzen op de slechte situatie in hun land. ‘Honderden journalisten zitten vast wegens kritiek op president Erdogan’, zegt Hisyar Özsoy, in zijn land parlementslid namens de Democratische Partij. ‘Tijdens de verkiezingscampagne kreeg Erdogan 181 uur zendtijd en zijn belangrijkste opponent zestien uur, terwijl dit wettelijk gelijk moest zijn. In mijn land zijn de media nooit vrij geweest, maar de afgelopen jaren is de situatie snel verslechterd.’

Helemaal niet waar, reageert Ali Sahin, van Erdogans AK-partij. ‘In Turkije zit geen enkele journalist vast wegens de vrijheid van media. Persvrijheid mag nooit een dekmantel worden voor terroristen of coupplegers. Het is onze verantwoordelijkheid de vrije media tegen zulke mensen te beschermen.’ Een collega uit Azerbeidzjan sluit zich hier van harte bij aan.

Niet alleen in Turkije zijn er problemen met de persvrijheid. Een Slowaaks parlementslid klaagt dat de media in zijn land vooral in handen zijn van ‘oligarchen en de maffia’. ‘Zij zijn tegelijkertijd de grootste bedreiging voor journalisten.’ In Polen werd een oud-politicus hoofdredacteur van de publieke omroep, waarna journalisten vervangen werden door loyale(re) medewerkers.

BBC te liberaal

Maar ook in de landen waar alles ogenschijnlijk op orde is, is er onvrede. ‘Media hebben het wantrouwen zelf veroorzaakt, door hun partijdige opstelling’, sneert de conservatieve Sir Edward Leigh. In zijn ogen is juist de onafhankelijke en veelgeprezen BBC veel te liberaal, en voelen geïnterviewden zich achteraf vaak ‘bedrogen’ als ze ‘hun’ uitzending zien. Hij ziet wel een lichtpuntje: ‘De mensen thuis zijn geen idioten. Als ze lezen, kijken en klikken, weten ze echt wel wat geloofwaardig is. Sociale media zijn niet meer te stoppen.’

De Raad van Europa zal nu ongetwijfeld studiegroepen instellen, die de rol van publieke media ‘in de context van hun land’ gaan bekijken. Aan het debat van woensdag te zien, duurt het nog wel even voordat die studie klaar is. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Khadija woont tijdelijk in een zelfgemaakte krotwoning van vrienden.

Bij de aardbeienpluk in Spanje worden Marokkaanse vrouwen uitgebuit. 'Ik voelde me een beest'

In Nederland liggen in de winkel volop aardbeien uit Spanje. Het rode goud worden de aardbeien in de Spaanse provincie Huelva genoemd, want ze tilden de regio uit de armoede.

Israëlische militairen bij een confrontatie in Huwara, nadat Joodse kolonisten daar een 19-jarige jongen hadden gedood

Naast de miljardensteun zijn er ook Amerikaanse sancties tegen Israël

President Biden heeft het hulppakket van 26 miljard dollar voor Israël getekend. Maar tegelijk liggen nieuwe sancties op tafel, nu voor het eerst tegen een Israëlische legereenheid

Zolang Gaza een oorlogsgebied is, kan er geen volwaardige waarheidsvinding  plaatsvinden.

Heftige emoties bij het vinden massagraven in Gaza. Komt de waarheid ooit boven tafel?

Massa-executies door het Israëlische leger zijn vooralsnog niet bewezen. Maar de honderden lichamen in witte lijkenzakken zijn al een tragedie op zich.

Atacms-raketten worden op een lanceerinstallatie geladen in Queensland, Australië.

Wapenluchtbrug VS-Oekraïne begonnen, Kyiv kreeg in diepste geheim al raket met groot bereik

De VS is begonnen met het leveren van voor omgerekend bijna een miljard euro aan wapens aan Oekraïne. Een van de nieuwe hightechwapens in die zendingen is een variant van de Atacms-raket die Kyiv in staat stelt ver achter de Russische linies toe te slaan.

De Russische president Vladimir Poetin bij een online-bijeenkomst met de leden van zijn veiligheidsraad op 19 april.

Voor Rusland is de strijd tegen Europa al begonnen - op deze manieren probeert Moskou de EU te ondermijnen

Europa verandert steeds meer in een strijdtoneel, zeggen de inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Rusland probeert actief westerse democratieën te verzwakken. Dat gaat van politieke beïnvloeding tot spionage en digitale sabotage.

In Nijmegen is de Vrede van Nijmegen Penning 2024 toegekend aan Eliot Higgins.

Bellingcat-oprichter Eliot Higgins wil niet dat zijn puberdochter foto's online zet: 'De risico's zijn reëel'

De Britse journalist Eliot Higgins is in Nederland om de Vrede van Nijmegen Penning in ontvangst te nemen voor zijn ‘vernieuwende bijdrage aan vrede en mensenrechten’.