Direct naar artikelinhoud
Menno Pot.
Menno Pot

De symboliek van de laserstraal des doods in de Gelredome

Het hoogtepunt van Ajax’ laatste wedstrijd van het seizoen? Geen twijfel: het moment waarop de mensen van de Gelredome besloten het stadiondak een metertje open te schuiven om zo de dikke vuurwerkrook te laten ontsnappen.

Het Arnhemse stadion heeft, anders dan de Johan Cruijff Arena, een dak dat geen licht doorlaat: als het gesloten is, is het binnen donker. En het was dus gesloten, omdat noodweer werd verwacht.

Het plafond brak open alsof iemand het met een mes doorkliefde. Een flinterdun rolgordijn van licht zoefde naar beneden door de spleet. Leonard Cohen zong het al: ‘There’s a crack in everything, that’s how the light gets in.’

Over de lengteas van het veld liep plotseling een witte, lichtgevende streep. Je kon de geur van schroeiend gras haast ruiken, ook al was ie er niet.

Mijn bejaarde televisie wist zich geen raad met de oogverblindende ader van licht: over mijn tv-scherm hing lang een waas van terracotta en kobaltblauw. Je vergat bijna wat een belabberde pot voetbal het was, zo mooi was het: een natuurverschijnsel in het stadion.

Je kon allerlei symbolische betekenissen toedichten aan die lichtstreep en omdat we ons toch kapot zaten te vervelen, deden we dat ook: goddelijk licht, licht aan de horizon, licht aan het eind van de tunnel voor twee clubs die, elk op hun niveau, een traumatische jaargang beleefden.

Je kon de lichtstreep ook zien als de vernietigende laserstraal des doods die de seizoenen van Vitesse én Ajax aan flarden schoot, zoals de Death Star een vreedzame bosplaneet.

Ajax eindigt 35 punten achter PSV. Het kreeg 61 tegendoelpunten. Het won vaker niet dan wel en eindigt met een doelsaldo van +13. Plus dertien! Oftewel: Ajax maakte in de gemiddelde eredivisiewedstrijd welgeteld 0,38 doelpunt meer dan de tegenstander.

2-2. Fluitsignaal. Einde rampseizoen. Het lichtgordijn was inmiddels opgegeten door dikke, grijze wolken.

Menno Pot is popjournalist, voetbalschrijver en Ajacied. Hij presenteert de wekelijkse Ajaxpodcast Branie, waarvan de laatste van het seizoen nu te beluisteren is. Ook schrijft hij elke week een column over de club. Lees ze hier terug. Dit was de laatste Braniecolumn van het seizoen, de eerste van het volgende seizoen verschijnt 30 juli.

Video wordt geladen...

Reageren? m.pot@parool.nl.